JAZZNYHETER FESTIVALER, TURNÈER KLUBBJAZZ SKIVNYHETER BÖCKER PRISVINNARE KLASSISKA SKIVOMSLAG LÄNKAR
Harry Arnold. DIG Jazz om svenska musiker och grupper
Harry Arnold:

Storbandsledare med världsrykte

Den populäre skånske saxofonisten, kompositören, arrangören och storbandsledaren Harry Arnold (1920-71) blev ett internationellt känt jazznamn när han 1956 fick i uppdrag att leda det svenska Radiobandet, som rymde eliten inom svensk jazz. Det räknas fortfarande som det bästa storband som existerat i Sverige.


Förmodligen kunde inte Signe Persson ana, där hon stod i sin mjölkaffär i Helsingborg i början av 20-talet, att hennes enda barn, Harry, en dag skulle bli orkesterledare och så småningom känd över hela världen. Och pappa Ludvig hade säkert inget i den vägen på känn han heller, även om han faktiskt hade satsat en försvärlig del av enveckolön som snickare på en fiol åt sonen.


Fiolen byttes mot altsax

Fast lille Harry tyckte inte att det var särskilt kul att spela fiol. När han var 16 år tömde han därför spargrisen och köpte sig en saxofon istället. Fast musiker tänkte han förstås inte bli. Nej, istället satsade han på en bana som dekoratör och anställdes på ett av stadens varuhus.


Fast på fritiden extraknäckade han med Lasse Mollby, skånska Lasses son, och som 20-åring, engagerades han1941 av Allan Wolter och hamnade på danspalatset Amiralen i Malmö. Året därpå övertog han Hans Byttners orkester, som alltså plötsligt döptes om till Harry Arnolds orkester. Att Harry hette Persson i efternamn låtsades han inte om. Harry Arnold lät bättre – och lite mer originellt – än Harry Persson, tyckte han.

 

Inte nog med att Arnold var en utomordentlig saxofonist. Han kunde skriva raffinerade arrangemang och kompositioner också, och hans Amiralenorkester blev snabbt synnerligen populär både hos den dansanta delen av publiken som bland jazzdiggarna. Och ryktet om den begåvade skåningen spred sig naturligtvis. 1949 värvades han – som saxofonist, sångare och arrangör - till Stockholm av ingen mindre än Thore Ehrling, vårt lands på den tidens mest omtyckte storbandsledare. Men Harry längtade hem, till Amiralen och Skåne, och började snart pendla mellan Malmö och huvudstaden. På hemmaplan ledde han åter sin Amiralenorkester och i Stockholm ägnade han sig bland annat åt att skriva filmmusik och jobba för det nya skivbolaget Metronome.


Quincy Jones bidrog populariteten

Efter några års flängande fram och tillbaka blev Harry stockholmare för gott och anställdes som musikchef på Europafilm, konsult på Metronome och medarbetare på Radiotjänst. Så, en dag i början av 1956, frågade radioproducenten Olle Helander honom om han möjligen kunde tänka sig att leda ett elitstorband, som både skulle turnera en del och, vilket kanske var väl så viktigt, regelbundet framträda i radio.


Harry tackade ja, och tillsammans med Helander samlade han gräddan av vårt lands jazzmusiker och startade en orkester, som än idag betraktas som den bästa som någonsin existerat i Sverige och som vann stor internationell rykbarhet. Där ingick bland andra trumpetarna Bengt-Arne Wallin och Benny Bailey, trombonisten Åke Persson, saxofonisterna Arne Domnérus och Carl-Henrik Norin och trumslagaren Nils-Bertil Dahlander. Till orkesterns popularitet, under de tio år den existerade, bidrog förstås gästaarrangörer som, till exempel, Quincy Jones och gästande solister som Coleman Hawkins, Lucky Thompson och Toots Thielemans.

Svensk

jazzhistoria

Läs om

Bengt Hallberg

Bosse Broberg
Bernt Rosengren
Jan Allan
Georg Riedel

Arne Domnérus

Putte Wickman


Harry Arnold

Alice Babs

Lars Gullin

Lars Färnlöf

Börje Fredriksson

Åke Hasselgård

Gunnar "Siljabloo" Nilson

Monica Zetterlund



Mer än 700 recensioner.

Alla med DIG-betyg.


Denna sida:

Senaste nyheterna

Övriga

skivsidor:

Svensk Jazz 2014

Svensk Jazz 2013

Svensk jazz 2011-2012

Jazzsång

Storband

Klassisk jazz

Internationell jazz

Jazzstoria/

återutgivningar

Barnjazz

DIG-recensioner
med olika jazzprofiler:

Miles Davis

Stan Getz

Lars Gullin

Mats Gustafsson

Bengt Hallberg

Lars Jansson

Goran Kajfes

Jonas Kullhammar

Nils Landgren

Elin Larsson

Jan Lundgren

Lina Nyberg

Bernt Rosengren

Bobo Stenson

Tonbruket




Klassiska

skivomslag


Lars Gullin Special

DIG Jazz presenterar

93 skivomslag

med Lars Gullin.





Harry Arnold-
sällskapet

firade 20 år 2011

Läs mer i

artikeln nedan

Svenska

jazzmusiker

DIG Jazz presenterar

musiker och grupper:

Amanda Sedgwick

Anders Bergcrantz

Anders Kjellberg

Anders Persson

Andreas Pettersson

Anna Sise

Ann-Sofi Söderqvist

Bent Persson

Bertil Jonasson

Bobo Stenson

Bosse Broberg

Bernt Rosengren

Carin Lundin

Cennet Jönsson

Claes Crona

Elin Larsson

Ewan Svensson

Fabian Kallerdahl

Fredrik Lindborg

Fredrik Ljungkvist
Fredrik Norén

Georg Riedel

Gunnar Lindgren

Gustav Lundgren

Hans Backenroth

Hawk on Flight

Helge Albin

Håkan Rydin

Jack Lidström

Jacob Karlzon

Jan Allan

Jan Slottenäs

Jens Lindgren

Joakim Simonsson

Jonas Kullhammar

Jonas Östholm

Jon Fält

Karl-Martin Almqvist

Karin Hammar
Karl Olandersson

Klas Lindquist

Klas Toresson

Kurt Järnberg

Lars-Göran Ulander

Lennart Åberg

Linda Pettersson

Maggi Olin

Magnus Broo
Magnus Lindgren
Magnus Öström

Margareta Bengtson

Martina Almgren

Martin Sjöstedt

Mathias Algotsson

Mats Öberg

Mika Pohjola

Monica Dominique

Nils Berg

NilsJanson

Nils Landgren

Palle Danielsson

Patrik Boman

Per Dywling

Per-Åke Holmlander

Peter Asplund

Peter Fredriksson

Raymond Strid
Rigmor Gustafsson

Rolf Carvenius

Sofia Pettersson

Svante Thuresson

The Stoner/Nils Berg

Torbjörn Zetterberg

Ulf Adåker

Ulf Johansson Werre
Vivian Buczek


Svenska jazzmusiker

som avlidit

Alice Babs

Anders Lindskog

Arne Domnérus

Bengt Hallberg

Börje Fredriksson

Esbjörn Svensson

E.S.T.

Gugge Hedrenius

Gunnar Hoffsten

Gunnar Siljabloo Nilsson

Gösta Hägglöf

Gösta Rundquist

Harry Arnold

Jörgen Zetterquist

Lars Erstrand

Lars Färnlöf

Lars Gullin

Lars Sjösten

Monica Zetterlund

Per Henrik Wallin

Putte Wickman

Rune Carlsson

Staffan Abeléen

Sune Spångberg

Åke Hassegård

Åke Johansson

Skrev musik till 50-talet filmer

Förutom att leda sin orkester hann Harry Arnold också med att skriv musik till drygt 50 filmer. Men besviken på musikbranschen hoppade han så småningom av och ägnade sina sista år åt helt andra verksamheter. Han gick bort i februari 1971 endast 50 år gammal.

 

1991 bildades i Malmö, av några storbandsentusiaster med Ulf Åbjörnsson, Bertil Nilsson och kapellmästaren Leif Uvemark i spetsen, Harry Arnold-sällskapet som har tagit som sin uppgift att på olika sätt främja den musik Harry stod för. Det gör man bland annat genom sin medlemstidning Stand By (vilket också var namnet på Radiobandets signaturmelodi) och genom att varje sommar, på Harrys födelsedag, arrangera en konsert med Amiralens Storband på Pildammsteatern i Malmö och i samband därmed också dela ut ett stipendium.

Jan Olsson

Foto: Harry Arnold-sällskapet

Harry Arnolds Amiralen-orkester cirka 1950 (Foto: Harry Arnold-sällskapet)

Harry Arnold-sällskapet firar

20 år med stor jubileumskonsert

Harry Arnold-sällskapet fyller 20 år 2011. Och det gör man bland annat med en stor jubileumskonsert 10 april med Roger Berg Big Band, Nils Landgren och 2011 års Harry Arnoldstipendiat Viktoria Tolstoy.

Harry Arnold-sällskapet bildades 1991 av Ulf Åbjörnsson, Bertil Nilsson, Carl-Axel Ahlm, Leif Uvemark, Elon Arenhill, Ragnvald Dahlström, Jerle Lindblad och Lennart Isberg, välkända skånska musikprofiler allihop. Några av dem var musiker och de andra storbandsentusiaster i största allmänhet. Idén med sällskapet var då – liksom nu – att vårda minnet av den legendariske kapellmästaren Harry Arnold. Alltså mannen som under en stor del av 40-talet, och även under några år i början av 50-talet, såg till att det svängde som det skulle på Malmös anrika danspalats Amiralen. Dessutom ledde Harry, som alla sanna jazzentusiaster givetvis känner till, det legendariska så kallade Radiobandet under tio år med början 1956. 

 

Under sin två decennier långa existens har föreningen bland annat ställt till med en lång rad dansaftnar på Amiralen, givetvis i samarbete med dubbelt så gamla Amiralens Storband. Tyvärr tvingades man lägga av med danstillställningarna för några år sedan, eftersom den allt äldre publiken började utebli.


Men de ytterst välbesökta och populära sommarkonserterna i Pildammsparken, även de med Amiralens Storband, har man fortsatt med. Likaså med utdelandet av det ärorika Harry Arnold-stipendiet. I sommar, närmare bestämt på tisdagskvällen den 9 augusti, är det dags igen. Både för storbandskonsert på Pildammsteatern och utdelande av stipendium. 2011 års mottagare, den 20:e i ordningen om jag har räknat rätt, heter Viktoria Tolstoy.

 

Med ojämna mellanrum har Harry Arnold-sällskapet förstås ställt till med konserter även när det inte är sommar och sol. Då har också andra skånska orkestrar än Amiralens Storband, till exempel Monday Night Big Band och Z Big Band, fått visa upp sig tillsammans med diverse gäster.


Snart är det åter dags. För jubileumskonsert till och med! Närmare bestämt söndagen den 10 april på Konserthuset i Malmö. Den här gången står, och sitter, Roger Berg Big Band på estraden och sällskap får man av bland andra Nisse Landgren och årets Harry Arnold-stipendiat Viktoria Tolstoy. Och givetvis har man sett till att det ligger en hel del musik signerad Harry Arnold i notställen. Det ryktas också att trumpetaren Bengt-Arne Wallin, en av de stora stjärnorna i Harry Arnolds Radioband, kommer att återfinnas i publiken…

Jan Olsson

(Jan Olsson är krönikör i Skånska Dagbladet. där artikeln först publicerades) 



Stand By

Harry Arnoldsällskapets

medlemstidning

Harry Arnoldsällskapet


Harry Arnoldstipendiet

Stipendiet delas sedan
1992 ut av

Harry Arnoldsällskapet

Samtliga Harry
Arnoldstpendiater

1992-2011

JAZZNYHETER FESTIVALER, TURNÈER KLUBBJAZZ SKIVNYHETER BÖCKER PRISVINNARE KLASSISKA SKIVOMSLAG LÄNKAR