JAZZNYHETER AKTUELLA EVENEMANG KLUBBJAZZ SKIVNYHETER BÖCKER PRISVINNARE KLASSISKA SKIVOMSLAG LÄNKAR
Alice Babs. DIG Jazz om svenska musiker och grupper.

"Vi minns Alice Babs 1924-2014". DIG Jazz recenserar aktuell skivbox.


Alice Babs och Nils Lindberg. Foto: Gunnar Holmberg/DIG Jazz©


Alice Babs:

En av våra mest

mångsidiga sångartister

Alice Babs avled 11 februari 2014 efter en tids sjukdom. Hon scendebuterade redan 1938 som 15-åring och fick 1940 sitt stora publika genombrott med filmen "Swing it, magistern". Hon kom fortsättningsvis att spela in ett 20-tal filmer, ofta med musiktema.


Som jazzsångerska deltog hon 1949 med en svensk elitgrupp vid jazzfestivalen i Paris, som anses vara något av internationellt genombrott för svensk jazz.
Från tidiga 40-talet hade Alice Babs ett nära samarbete med Charlie Norman. Två andra kära musikkamrater var danskarna Svend Asmussen och Ulrik Neumann, tillsammans bildade de tre den populära gruppen SweDanes. Pianisterna och kompositörena Nils Lindberg och Bengt Hallberg fick också stor betydelse i hennes långa, framgångsrika karriär. Men som en absolut höjdpunkt kan man se det skiv- och konsertsamarbete Alice Babs etablerade med Duke Ellington, en av hennes stora idoler och inspiratörer.

Alice Babs hör till våra mest mångsidiga sångartister med en repertoar som rymde jazz, schlagers, kyrkomusik, klassisk musik mm. 1972 utsågs hon till hovsångerska och några år senare blev hon också medlem av Kungl, Musikaliska Akademien.

Alice Babs föddes 26 januari 1924 och blev alltså 90 år.

Svensk

jazzhistoria

Läs om

Bengt Hallberg

Bosse Broberg
Bernt Rosengren
Jan Allan
Georg Riedel

Putte Wickman

Arne Domnérus


Harry Arnold

Lars Gullin

Lars Färnlöf

Börje Fredriksson

Åke Hasselgård

Gunnar "Siljabloo" Nilson

Monica Zetterlund


Klassiska

skivomslag


Lars Gullin Special

DIG Jazz presenterar

93 skivomslag

med Lars Gullin.

Svenska

jazzmusiker

DIG Jazz presenterar

musiker och grupper:

Amanda Sedgwick

Anders Bergcrantz

Anders Kjellberg

Anders Persson

Andreas Pettersson

Anna Sise

Ann-Sofi Söderqvist

Bent Persson

Bertil Jonasson

Bobo Stenson

Bosse Broberg

Bernt Rosengren

Carin Lundin

Cennet Jönsson

Ewan Svensson

Fabian Kallerdahl

Fredrik Lindborg

Fredrik Ljungkvist
Fredrik Norén

Georg Riedel

Gunnar Lindgren

Gustav Lundgren

Hannah Svensson

Hans Backenroth

Hawk on Flight

Helge Albin

Håkan Rydin

Jack Lidström

Jacob Karlzon

Jan Allan

Jan Slottenäs

Jens Lindgren

Joakim Simonsson

Jonas Kullhammar

Jonas Östholm

Jon Fält

Karl-Martin Almqvist

Karin Hammar
Karl Olandersson

Klas Lindquist

Klas Toresson

Kurt Järnberg

Lars-Göran Ulander

Lennart Åberg

Linda Pettersson

Maggi Olin

Magnus Broo
Magnus Lindgren
Magnus Öström

Margareta Bengtson

Martina Almgren

Martin Sjöstedt

Mathias Algotsson

Mats Öberg

Mika Pohjola

Monica Dominique

NilsJanson

Nils Landgren

Palle Danielsson

Patrik Boman

Per Dywling

Per-Åke Holmlander

Peter Asplund

Peter Fredriksson

Raymond Strid
Rigmor Gustafsson

Rolf Carvenius

Sofia Pettersson

Svante Thuresson

The Stoner/Nils Berg

Torbjörn Zetterberg

Ulf Adåker

Ulf Johansson Werre
Vivian Buczek


Svenska jazzmusiker

som avlidit

Anders Lindskog

Arne Domnérus

Bengt Hallberg

Esbjörn Svensson

E.S.T.

Gugge Hedrenius

Gunnar Hoffsten

Gösta Hägglöf

Gösta Rundquist

Harry Arnold

Jörgen Zetterquist

Lars Erstrand

Lars Sjösten

Monica Zetterlund

Per Henrik Wallin

Putte Wickman

Staffan Abeléen

Sune Spångberg

Åke Hassegård

Åke Johansson


Alice Babspris till gränslösa improvisatörer

I samband med Alice Babs 80-årsdag 26 januari 2004 instiftades ett stiipendium
på 50 000 kronor. som går till en ung jazzprofil, max 30 år, och som är en gränslös improvisatör.

Samtliga Alice Babspristagare:

2004 Trombonisten Karin Hammar, 2005 Altsaxofonisten Klas Lindquist.

2006 Basisten Torbjörn Zetterberg. 2007 Trumslagaren Jon Fält.

2008 Saxofonisten Jonas Kullhammar. 2009 Sångerskan Kristin Amparo.

2010 Gitarristen Erik Söderlind. 2011 Pianisten Erik Lindeborg.

2012 Munspelaren Filip Jers. 2013 Pianisten Naoko Sakata

2014 Trombonisten Lisa Bodelius.


Alice Babs

Klas Lindquist

Alice Babs på skiva
Förnämlig sammanställning över vår 
mest populära scen -och skivartist
-
och med magnifik Bengt Hallberg!
Alice Babs 

Vi minns Alice Babs
(Vax Records/Naxos, 6 cd)

Direkt hos lasse.zackrisson@telia.com. 599 :-  inkl.porto


129 tidigare outgivna inspelningar med Alice Babs, gjorda mellan 1939 och 1963! Drygt fem och en halv timmes sång och musik hämtat ur Alice och Nils Ivar Sjöbloms privata arkiv och samlat i en box med sex cd! Snacka om guldgruva!
 
Allt i den förnämliga boxen är naturligtvis inte jazzmusik. Det skulle ju vara märkligt. Hildur Alice Babs Sjöblom, född Nilson, som avled tidigare i år, 90 år gammal, var ju så mycket mer än just jazzsångerska. Vis- och schlagersångerska till exempel. Och även operasångerska om hon bara hade velat. Men även det som inte kan kategoriseras som jazz är förstås ändå till största delen i allra högsta grad lyssnansvärt. Alice kunde ju, bättre än de flesta, förvandla även den enklaste slagdänga till en pärla – eller näst intill i alla fall.
 
Men här finns givetvis också en rad renodlade jazznummer serverade av fru Sjöblom i sällskap med, till exempel, Harry Arnolds, Miff Görlings och Thore Ehrlings orkestrar, Almstedt-Lindkvartetten, Charlie Norman och 1951 års Jazzkritikerorkester innehållande bland andra Rolf Ericson och Carl-Henrik Norin. Men framför allt med den fullständigt magnifike Bengt Hallberg, som med sin trio eller som orkesterledare svarar för uppbackningen på cirka hälften av inspelningarna. I ett nummer får vi till och med höra en liten snutt från en repetition inför Alices skivdebut med Duke Ellingtons orkester 1963. Alltså det album som gjordes i Paris och så småningom döptes till ”Serenade to Sweden”.
 
Bengt Hallberg är förstås också i allra högsta grad med på den cd som helt och hållet ägnas åt Swe-Danes. Hans betydelse för denna alltför kortlivade svensk-danska konstellation, som till och med var en sensation i USA, kan knappast överskattas.
 
Den som svarar för sammanställningen och urvalet av material för denna förnämliga minnesbox är entusiasten Lasse Zackrisson i Vaxholm, som var en mycket god vän med både Alice och Nils Ivar Sjöblom. Zackrisson är också den som för några år sedan gjorde den uppmärksammade och mycket intressanta filmen ”Naturröstens hemlighet”, som har visats i TV och som även finns att inhandla på dvd.(Recension nedan) Materialet till ”Vi minns Alice Babs” kommer till största delen från den rullbandssamling som Zackrisson fick ta emot av herrskapet Sjöblom och som enligt deras önskan ”inte bara fick ligga bortglömd i en garderob”.
 
”Vi minns Alice Babs” kompletterar på ett utmärkt sätt bilden av vår största och mest populära svenska scen- och skivartist någonsin. Och faktiskt även en av våra allra största filmidoler. Oftast har vi ju lärt känna Alice som en ytterst noggrann och oerhört ambitiös konstnär, noga med varje millimeter. Men här visar hon mellan varven också upp sin mer avspända, informella och humoristiska sida. Och den som har mage att påstå att Alice Babs inte var jazzsångerska (det finns faktiskt en och annan som hävdar det) torde allt som oftast få en rejäl tankeställare. Hon dög ju alldeles utmärkt åt Duke Ellington, så hon borde faktiskt duga även för den mest inbitne jazzpuritan!
 
Ett litet extra plus är det texthäfte som följer med boxen. Den är fylld av intressant och välskriven information och tidigare opublicerade bilder hämtade ur de sjöblomska och zackrissonska arkiven.

Jan Olsson


Samling med musikaliska kvaliteter
- men på album med många brister

Alice Babs 
What a Joy
(Prophone, 2-cd/Naxos)
 
Kanske är den här - uppenbarligen i stor hast - hopplockade dubbel-cd:n med nyligen avlidna Alice Babs i huvudrollen tänkt att vara något slags minnesalbum. I så fall är det knappast värdigt vår nationalidol. Låtvalet, 35 inspelningar gjorda mellan 1939 och 1980, tycks vara slumpvist gjort och kronologin har man struntat blankt i. Likaså information om medverkande musiker etc.


Lägg därtill en något märklig albumtext, där man inledningsvis hänvisar till en konsert med ”tenorsaxofonisten” Klas Lindquist i vilken Alice gjorde ett spontant inhopp 2010. Vi som känner Klas som en utomordentlig altsaxofonist och klarinettist, men inte som tenorsaxofonist, blir redan här lite misstänksamma. När det sedan påstås att fru Sjöblom 1949 for till Paris i sällskap med Expressens Elitorkester blir man ännu mer betänksam. Möjligen skulle man, med lite god vilja, kunna kalla den septett som backade upp Alice för Estrads Elitorkester, eftersom den initierades av den outtröttlige promotorn Nils Hellström, som var bas för såväl tidskriften Estrad som Estrads konsertbyrå. I texten talas också varmt om vår prisade hovsångerskas medverkan i Swe-Danes, hennes samarbete på senare år med Charlie Norman och – givetvis – med Duke Ellington. Men inget ljudande exempel på dessa milstolpar i Alice Babs lysande artistbana finns på med på skivorna. Märkligt!

Trots ovanstående anmärkningar kan man förstås inte klaga på den musikaliska kvalitén på albumets innehåll. Alice Babs gjorde ju sällan något dåligt under sin långa och oerhört framgångsrika karriär. Tidstypiska trickinspelningar som ”Jag undrar vem” hade man förstås klarat sig utan. Likaså några av exemplen på det något pretentiösa samarbetet med organisten Ulf Wesslén.
 
De flesta av albumets låtar, framför allt de av äldre datum, är att betrakta som schlagers. Många har dock tydlig smak av jazz, vilket inte minst beror på att Alice beledsagas av musiker som Lill-Arne Söderberg, Nisse Lind, Gösta Törner och orkestrar ledda av storheter Seymour Österwall, Thore Ehrling och Harry Arnold. Men om detta finns tyvärr ingen information alls i texten. I de rena jazznumren, samtliga på platta nummer två, får vi bland andra höra Jan ”Tollarparn” Eriksson (”Yesterday”), Lars Erstrand, Nils Lindbergs Saxes Galore och Red Mitchell, vilket givetvis höjer temperaturen.
 
Att sätta betyg (d.v.s. ”diggar”) på ”What a Joy” känns ungefär lika omöjligt som orättvist. Albumet är, på grund av bristen på ambition, insikt och seriositet, ovärdigt en av svensk musiks allra största artister någonsin.
Jan Olsson


Ett alldeles ofantlig fint 60-tal!

Alice Babs

As Time Goes By

(Vax Records/Naxos)


Alldeles lagom till Alice Babs 85-årsdag har Lasse Zackrisson, han som gjorde den fina och mycket uppmärksammade TV-dokumentären ”Naturröstens hemlighet” kommit ut med ytterligare en cd på sitt skivbolag Vax Records. ”As Time Goes By” innehåller Inspelningar som aldrig varit utgivna tidigare, och är gjorda mellan 1960 och 1969. I tio av de 14 låtarna backas Alice upp av Bengt Hallbergs trio. I de återstående fyra numren står ett storband, under ledning av Arne Domnérus. Alltihop är alldeles ofantligt fint, och förutom att Alice sjunger som bara hon kan, bjuder Hallberg på pianospel av absolut högsta klass.

 

Vad som är alldeles speciellt glädjande för en obotlig svängentusiast är att ”As Time Goes By” är en ren och oförfalskad jazzplatta. Och jag vet inte när jag hörde Alice bättre, mer avspänd och – faktiskt – fräckare(!). Med Swe-Danes kanske någon gång. Det hon gjorde med Ellington är av ett helt annat slag och jämförelser med det känns lite småkorkat att göra. En som kryddar anrättningen lite extra, vid sidan av Alice, Bengt och Dompan, är Svend Asmussen, som dyker upp med elektrisk fela i ett par av storbandsnumren. I John Lewis ”If I Were Eve”, spelar han så stråken glöder!

 

Repertoaren på ”As Time Goes By” är ytterst välvald med ett för det mesta välkänt, men inte utslitet, material, tillhandahållet av giganter på området som Irving Berlin, bröderna Gershwin och – givetvis – Duke Ellington. Hallberg och Alice själv har också bidragit till grannlåten med ett par egna alster av vilka ”No Words Blues” är en pärla.

Jan Olsson


Kompletter bilden av

en mångsidig kvalitetshöjare

Alice Babs

med Jan Johansson och

Georg Riedels Orkester

Illusion

(Vax Records/Naxos)


En ny Alice Babs-cd är naturligtvis på sitt sätt en sensation. Ny och ny förresten, det är en sanning med viss modifikation, eftersom innehållet på ”Illusion” är inspelat redan för 41 år sedan. Men av någon outgrundlig anledning har upptagningarna legat och samlat damm på Sveriges Radio sedan dess. Ända tills entusiasten Lasse Zackrisson i Vaxholm letade upp dem.


Georg Riedel har arrangerat hela härligheten, och förutom Alice, som verkligen var i ypperligt slag under mitten av 60-talet, får vi höra en del ljuvlig Jan Johansson och några skvättar Arne Domnérus här och var. Men – och det kanske är viktigt att veta för somliga – ”Illusion” är trots närvaron av svängfolk som Riedel, Johansson och Dompan ingen egentlig jazzplatta, även om det naturligtvis gungar till lite då och då.


Nej, själv kommer jag att utan större tvekan sortera in den i mitt fack för ”visor”. Detta framför allt för att fem av plattans 14 nummer har den blinde, holländske sångaren, musikanten och diktaren Jules de Corte som upphovsman. Översättningarna till svenska är gjorda av ordkonstnären Eric Sandström. Resten är hopknåpat av John Lewis, Reinhold Svensson, Alf Hambe och Riedel och här hittar vi utsökta texter av bland andra Signe Hasso.


”Illusion” kompletterar på ett utmärkt sätt bilden av den ytterst mångsidiga Alice Babs. Jazzen, inte minst det hon gjorde tillsammans med Duke Ellington, var förvisso hennes favoritgren. Men ingen har på ett innerligare och bättre sätt än Alice lyckats förgylla även enkla schlagers och visor av alla de slag, inhemska och importerade. Som gränsöverskridare och kvalitetshöjare har hon varit utan motstycke.


Eftersom skivan inte helt hör hemma i "jazzfacket" sätts inget DIG-betyg, Men som ett utsökt inslag i Alice Babs omfattande produktion är den värd 4 av 5 plus.

Jan Olsson

Alice Babs på dvd

Utsökt om ett fantastiskt liv.

En svensk kulturskatt.

Alice Babs

Swing it!

Naturröstens hemlighet

(Vax Recods/Naxos)

1 dvd , speltid 80 minuter + data-cd med diskografi 1939-2002


Äntligen har den kommit på dvd, den utsökta filmen om Alice Babs! Alltså den som Sveriges Television visade för drygt ett och ett halvt år sedan och som då hette ”Naturröstens hemlighet”. Men nu har producenten Lasse Zackrisson döpt om den till ”Alice Babs – Swing It!”, vilket kanske låter lite mindre kryptiskt.

 

Här får vi höra – och se – fru Sjöblom själv berätta om sitt fantastiska liv, om sin tid som ”en fara för Sveriges ungdom”, om epoken med Swe-Danes och om åren med Duke Ellington. Plus åtskilligt annat förstås. Och som grädde på moset får vi beskåda massor av filmat material, utlånat av olika film- och TV-bolag och framletat ur privata arkiv, inte minst Alices eget. Det hela är naturligtvis, för oss musikälskare, rena julafton.

 

Riktigt allt på ”Alice Babs – Swing It!” handlar förstås inte om den jazziga delen av Alices brokiga karriär – men det allra mesta, eftersom just jazzen alltid har legat närmast hennes hjärta. Men mångsidigheten och det faktum att Alice, precis som hennes vän Duke Ellington, alltid har struntat i etiketter och genrer tycks uppenbarligen ha retat en del genom åren. Inte minst jazzkritiker. Att hon sjöng både så kallade schlagers och elisabetanska kärlekssånger, till exempel, har alltså uppenbarligen ”stört” somliga. Det kan förstås bero på att de inte har hängt med i svängarna. Eller också handlar det om någon slags snobbighet. Sådant förekommer kan jag lova!

 

Duke Ellington skriver i sina memoarer, ”Music is My Mistress” att Alice Babs ”is probably the most unique artist I know”. Fast Duke kanske inte begrep lika bra som ”experterna” vad han talade om. En annan gigant i branschen, kompositören och arrangören Ernie Wilkins, sa en gång till mig att ”Alice är den bästa jazzsångerska jag någonsin hört” – och han hade ju hört några stycken… ”Alice Babs - Swing It!” är kort sagt en alldeles utomordentligt se- och hörvärd dokumentation av en av vårt lands allra största och mest lysande stjärnor genom tiderna.

Dessutom ingår en text-cd med illustrerad diskografi, som täcker Alice Babs omfattande skivproduktion 1939-2002.

Jag skulle till och med vilja kalla det hela en svensk kulturskatt!

Jan Olsson

JAZZNYHETER AKTUELLA EVENEMANG KLUBBJAZZ SKIVNYHETER BÖCKER PRISVINNARE KLASSISKA SKIVOMSLAG LÄNKAR