Elin Larsson. Mottagare av Gullinpriset 2013. Foto: Gunnar Holmberg/DIG Jazz©
Otyglad nyfikenhet och
närmast fulländad briljans.
Elin Larsson Group, ELG
Growing Up
(Playing With Music/Border)
Jag har skam till sägandes inte lyssnat på Elin Larsson Group tidigare. Trots att Elin Larsson haft sin grupp sedan 2005, fått en jazzkatt både 2010 (som årets nykomling) och 2011 (som årets grupp) och gjort två album som hyllats överallt (Live and Alive och Let You In).
Vilket jag naturligtvis borde ha gjort. Tredje albumet från kvintetten med den 28-åriga, i Gränna födda saxofonisten i spetsen är förträffligt. Fyllt av distinkta låtar skrivna av Elin Larsson själv och inramade av hennes geniala arrangemang. I bandet ingår Kristian Persson på trombon, Niklas Wennerström på bas, Johan Käck på trummor och Henrik Hallberg på gitarr. Även om alla är utmärkta i sina roller, inte minst en formidabelt spelande Hallberg, hamnar de ändå lite i skuggan av den fullkomligt lysande Elin Larsson själv, som hanterar hela saxofonfamiljen med otyglad nyfikenhet och närmast fulländad briljans.
Det finns kolossalt mycket att höra - och höra om - på det här albumet. Inte minst den maffiga gangsterjazz som utmynnar ur andra delen av låten Slowly slipping out of my hands.
Peter Bornemar
Raffinerat elegant
och rytmiskt böljande
Pace
Searchlight
(Playing With Music/Border)
Tidigare I år stämde jag in I hyllningskören till saxofonisten Elin Larsson i en DIG-recension av det lysande albumet Growing Up med Elin Larsson Group. Nu dyker hon upp igen, som en av fyra musiker i kvartetten Pace, som i övrigt utgörs av pianisten Adam Forkelid, basisten Pär-Ola Landin och trumslagaren Christopher Cantillo.
Musiken är raffinerat elegant och rytmiskt böljande i tio varierade originalkompositioner varav Forkelid står bakom fem, Landin tre och Larsson två. Av dessa ger Elin Larssons Ornette Coleman-doftande Murphys lag och den brusande På institution ett något mer frispråkigt intryck än de övriga, medan Forkelids låtar är mer eftertänksamma och Landins mer underfundiga.
Oavsett dessa små skillnader i atmosfär och stämningslägen i låtmaterialet är samspelet alla fyra musiker emellan fulländat, vilket förstås ger extra näring åt den föränderlighet som genomsyrar musiken på albumet.
Att albumet kommer i en sällsynt tråkig och intetsägande förpackning påverkar visserligen inte omdömet, men får mig att undra vad Oskar och Katja Aglert egentligen tänkte på.
Peter Bornemar
|
Svensk
jazzhistoria
Läs om
Bengt Hallberg
Bosse Broberg
Bernt Rosengren
Jan Allan
Georg Riedel
Arne Domnérus
Putte Wickman
Harry Arnold
Alice Babs
Lars Gullin
Lars Färnlöf
Börje Fredriksson
Åke Hasselgård
Gunnar "Siljabloo" Nilson
Monica Zetterlund
L
Klassiska
skivomslag
Lars Gullin Special
DIG Jazz presenterar
93 skivomslag
med Lars Gullin.
Skivnyheter
Mer än 500 recensioner.
Alla med DIG-betyg.
Senaste skivnyheterna
Svensk jazz
Jazzsång
Storband
Klassisk jazz
Internationell jazz
Historia/Återutgivningar
Diggat på skiva!
DIG-recensioner
med olika jazzprofiler:
Miles Davis
Stan Getz
Lars Gullin
Mats Gustafsson
Bengt Hallberg
Lars Jansson
Jonas Kullhammar
Nils Landgren
Jan Lundgren
Lina Nyberg
Bernt Rosengren
Bobo Stenson
Tonbruket
|
Svenska
jazzmusiker
DIG Jazz presenterar
musiker och grupper:
Amanda Sedgwick
Anders Bergcrantz
Anders Kjellberg
Anders Persson
Andreas Pettersson
Anna Sise
Ann-Sofi Söderqvist
Bent Persson
Bertil Jonasson
Bobo Stenson
Bosse Broberg
Bernt Rosengren
Carin Lundin
Cennet Jönsson
Elin Larsson
Ewan Svensson
Fabian Kallerdahl
Fredrik Lindborg
Fredrik Ljungkvist
Fredrik Norén
Georg Riedel
Gunnar Lindgren
Gustav Lundgren
Hans Backenroth
Hawk on Flight
Helge Albin
Håkan Rydin
Jack Lidström
Jacob Karlzon
Jan Allan
Jan Slottenäs
Jens Lindgren
Joakim Simonsson
Jonas Kullhammar
Jonas Östholm
Jon Fält
Karl-Martin Almqvist
Karin Hammar
Karl Olandersson
Klas Lindquist
Klas Toresson
Kurt Järnberg
Lars-Göran Ulander
Lennart Åberg
Linda Pettersson
Maggi Olin
Magnus Broo
Magnus Lindgren
Magnus Öström
Margareta Bengtson
Martina Almgren
Martin Sjöstedt
Mathias Algotsson
Mats Öberg
Mika Pohjola
Monica Dominique
NilsJanson
Nils Landgren
Palle Danielsson
Patrik Boman
Per Dywling
Per-Åke Holmlander
Peter Asplund
Peter Fredriksson
Raymond Strid
Rigmor Gustafsson
Rolf Carvenius
Sofia Pettersson
Svante Thuresson
The Stoner/Nils Berg
Torbjörn Zetterberg
Ulf Adåker
Ulf Johansson Werre
Vivian Buczek
Svenska jazzmusiker
som avlidit
Anders Lindskog
Arne Domnérus
Bengt Hallberg
Esbjörn Svensson
E.S.T.
Gugge Hedrenius
Gunnar Hoffsten
Gösta Hägglöf
Gösta Rundquist
Harry Arnold
Jörgen Zetterquist
Lars Erstrand
Lars Sjösten
Monica Zetterlund
Per Henrik Wallin
Putte Wickman
Staffan Abeléen
Sune Spångberg
Åke Hassegård
Åke Johansson
|
Raffinerade klanger.
Ja, också fantasirikt och roligt!
ELG
Elin Larsson Group
Let You In
(Playingwithmusic/Border)
Tenorsaxofonisten Elin Larssons grupp har kommit in som en frisk vårbris i den svenska jazzen. Prisbelönt har hon och hennes grupp också varit. Vid årets Swedish Jazz Celebration fick man ta emot en Jazzkatt som Årets grupp vilket är snabbt marscherat av de unga musikerna.
En stor del i den uppmärksamhet som kommit till del ligger i Elins kompositioner och arrangemang. Raffinerat har hon fogat samman klanger från tenor-sopransaxofon, trombon och gitarr. Rytmisk spänst och lekfullhet fås från basisten Niklas Wennström och trumslagaren Johan Käck. ELG påstår att deras musik är en hybrid av jazz, rock, pop och fri improvisation som stämmer på pricken. Tveklöst är ELG en av landets intressantaste grupper just nu.
Elin är sannerligen på hugget där hennes Rollinsinfluerade tenorspel imponerar med en härlig attack som kännetecken. Fantasirikt och roligt är det också. Sopransaxen med dess raka ton hanteras med en självklar elegans. Trombonisten Kristian Persson är även han spirituell i sitt okonventionella spel. Han är en av få svenska trombonspelare som använder instruments alla varianter, därtill personligt och trovärdigt. När trombonen blir grovkornig och lite burlesk påminner han om Gary Valente i Carla Bleys band. Gitarristen Henrik Hallberg är en viktig komponent - inte bara i ensemblepartierna. Det luftiga ackordspelet sitter skönt bakom blåsarnas improvisationer. Solistiskt är han också mycket attraktiv. Lovordas skall också Niklas Wennströms följsamma basspel och soloinsatser av klass.
Göran Olson
|
|
Färg och energi i
okonventionella arrrangemang
Elin Larsson Group
Live and Alive
(Playing With Music/ Border)
Tenorsaxofonisten och kompositören Elin Larsson är säkert ett av de hetaste namnen när Swedish Jazz Celebrations jury skall kora Årets Nykomling.
Erkänner villigt att jag var avvaktande till skivan innan den hamnade i cd-spelaren. Det med tanke på den mycket höga standard som våra inhemska tenorister har och att hennes grupp innehåller för de flesta okända spelare. Trots att gruppen var med på Umeåfestivalen 2008 och medverkade vid Swedish Jazz Celebration i Göteborg 2009. Elin har också spelat med We Are Quartet, Free Peaces och Kristin Amparo Band.
Gruppens övriga spelare är trombonisten Kristian Persson, gitarristen Henrik Hallberg, basisten Niklas Wennström samt trumslagaren Johan Käck. Tillsammans bildar de en kompetent personlig enhet som ger färg och energi i Elins okonventionella och välskrivna arrangemang. Gruppens sättning ger även en intressant stämföring som attraherar.
Solistiskt hålls genomgående en hög klass även om Elins fräna utmanande tenorspel stjäl den största uppmärksamheten - det är hon väl värd. Gruppens frigjorda musik och känsloengagemang är ett bra incitament för att Ellen och gruppen kommer att få sitt definitiva genombrott jazzåret 2010.
Göran Olson
|
|
|