JAZZNYHETER JAZZFESTIVALER m m SVENSKA JAZZKLUBBAR JAZZBÖCKER PORTRÄTT PRISVINNARE KLASSISKA SKIVOMSLAG LÄNKAR
Jazznyheter på skiva

Svenska och internationella skivor recenseras av DIGs:

Jan Olsson är bland annat jazzkrönikör och nöjesskribent i Skånska Dagbladet.
Göran Olson
skriver även om jazzmusik i Gefle Dagblad och Musikindustrin.
Peter Bornemar är fristående skribent med bl a jazz, improvisationsmusik och
country som specialitet.

Claes Olson är redaktör för SIMBA, Swedish Independent Music Business Alternative, och medverkar som frilansskribentregelbundet även i andra media..
Thord Ehnberg är bland annat jazzkrönikar i Ljusnan.


Skivbetyg:

1 DIG= Besvikelse,

2 DIG=OK,

3 DIG=Bra,

4 DIG=Utsökt,

5 DIG=Mästerlig

( även halva diggar)Bobo Stenson Trio med Anders Jormin, Jon Fält
.
Foto: Gunnar Holmberg/DIG Jazz©

Formidabel trio där alla 
stöttar, fyller i och inspirerar 
Bobo Stenson Trio

Contra La Indecisión

(ECM/Naxos)

4Det här albumet var efterlängtat. Att vi fått vänta så länge kan måhända bero på att vår blågule pianogigant Bobo Stenson alltid vill bjuda på något som är till hundra procent konsekvent och genomtänkt.  För så är det naturligtvis den här gången också. Man skulle rent av kunna kategorisera innehållet på ”Contra La Indecisión” som en svit. Allt hänger ihop, och det finns både en början och ett slut. Och det är faktiskt inte första gången den gode Stenson inleder med en melodi av den kubanske folksångaren Silvio Rodriguez. Det gjorde han på klassikern War Orphans för 20 år sedan också. Fast den gången satt Jon Christensen bakom trummorna. Numera har en annan Jon, med efternamnet Fält, tagit över. Fast basisten Anders Jormin är förstås kvar.

Det är en formidabel trio Bobo leder. Och den är i lika hög grad en trio, i begreppets mest absoluta bemärkelse, som den som anfördes av, till exempel, Esbjörn Svensson. Eller varför inte Keith Jarrett? Alla drar åt samma håll, känner varandras intentioner och stöttar, fyller i och inspirerar. Musiken blir hel – och mycket vacker - oavsett om man ägnar sig åt eget material eller ger sin högst egna version av kompositioner som tillhandahållits av snillen som den franske excentrikern Erik Satie, den mångsidige ungraren Béla Bartok eller den katalanske pianisten och tonsättaren Federico Mompou.

Om jag tvingas välja några högst personliga favoriter på ”Contra La Indecisión” – vilket inte är lätt – så får det bli Belá Bartoks bröllopssång från Poniky, baserad på en slovakisk folkmelodi, eller Saties välkända ”Elegi”, som trion på ett intrikat sätt pumpar nytt liv i. Jormins småmuntra ”Oktoberhavet” går minsann inte av för hackor heller.

Undras förresten var Anders Jormin får sina melodititlar ifrån. Gör han som Jan Johansson, drar till med något som bara dyker upp? Något han ser på en vägskylt eller i en tidningsrubrik? Varför han döpt sina tre övriga bidrag till plattan, ”Doubt Thou the Stars”, ”Stilla” och ”Three Shades of a House”, ska han få förklara någon gång när vi ses.

Det här är ett alldeles utsökt album. Rent av ett av Bobo Stensons allra bästa sedan debuten på ECM för 47(!) år sedan. Det säger en hel del!
Jan Olsson 

Läs mer om Bobo Stenson


Bobo Stenson Trio

Johan Graden

Norma Winstone

Fredrik Lundin

'Amanda Ginsburg

Stacey Kent

Tropiques

Håvard Wiik Trio

Anouar Brahem

Rudy Smith

Ewan Svensson

Almaz Yebio

John Venkiah

Vijay Iyer

Bengt Berger &

Bitter Funeral Beer

Good Morning Blues

Iira Rantala &

Ulf Wakenius

Steve Coleman

Karl Olandersson

Terese Lien Evenstad

Irene Schweizer

Chris Speed

Stefan Isaksson

David´s Angels

Calle Rasmusson

Bernt Rosngren

MusicMusicMusic

Kvintetten Som Sprängdes

Andreas Pettersson

Goran Kajfes

Lisa Björänge

Magnus Lindgren

Anna Lundqvist

Sara Indrio

Karl-Henrik Ousbäck

Ann-Sofi Söderqvist, ASJO

Beches Indian Brew

Roscoe Mitchell

Lars Danielsson

Vilhelm Bromander

Ulf & Eric Wakenius

Kari Sjöstrand

Tommy Kotter Trio

Teresa Indebetou Band

feat.Ann-Sofi Slderqvist

Bill Frisell/Thomas Morgan

Johan Berke

Ulf Johansson Werre/

John Högman

Ekdahl Bagge Big Band

Regina Carter

Lars Skoglund

Gunilla Törnfeldt

Tomaz Stanko

Stockholm

Jazz Underground

Snorre Kirk

Jonas Holmberg

Patrik Boman

Elsa Bergman

Anna Lund

JH3

Belle

Kjell Jansson

Leo Krepper

Kurt Rosenwinkel

Craig Taborn

John Aberrombie

Anders Bergcrantz

David S Ware &

Matthew Shipp

Andrew Cyrille

Marius Neset

Tigran Hamasyan

Erroll Garner

Jukka Perko Avara

Danielsson/

Neset /Lund

Miles Davis

Dick Oatts/Mats Holnqvista

Thorbjörn Risager

Annonser

Jazzposters!


Mer jazz

på skiva

Mer än 700 recensioner.

Alla med DIG-betyg.


Denna sida:

Senaste skivnyheterna


Övriga

skivsidor:

Svensk jazz 2017

Svensk jazz 2016

Svensk jazz 2015

Svensk Jazz 2014

Svensk Jazz 2013

Svensk jazz 2011-2012

Jazzsång

Storband

Klassisk jazz

Internationell jazz

Jazzstoria/

återutgivningar

Barnjazz


Diggat Special

DIG-recensioner
med olika jazzprofiler:

Miles Davis

Stan Getz

Keith Jarrett

Lars Gullin

Mats Gustafsson

Bengt Hallberg

Lars Jansson

Filip Jers

Goran Kajfes

Jacob Karlzon

Roland Keijser

Jonas Kullhammar

Nils Landgren

Elin Larsson

Jan Lundgren

Lina Nyberg
Bernt Rosengren
Bobo Stenson

Tonbruket

Magnus Öström


Klassiska

skivomslag


Lars Gullin

DIG Jazz presenterar

93 skivomslag

med Lars Gullin.


Klassiska

skivomslag


Charlie Parker

54 av Charlie Parkers

klassiska vinylomslag


Årets jazz

2017

DIG listar

skivfavoriterna

Inspirerande när originell grupp
skapar egenartat ljudlandskap
Johan Graden
Olägenheter
(Moserobie/Plugged)

Pianisten och kompositören Johan Graden har tidigare samarbetat med bland andra Joakim Milder, Sofia Karlsson, Anne Sofie von Otter, Lina Nyberg och, inte minst, som kapellmästare och arrangör tillsammans med Rikard Wolff.

Förra året var han med om att på skivan Bakgrundsmusik (Bakgrundsmusik Records) gjuta nytt liv i låtar av Lennie Tristano, Warne Marsh och Lee Konitz tillsammans med klarinettisten Per Texas Johansson och trumslagaren Konrad Agnas.

Albumet Olägenheter, som spelades in i Atlantis-studion i Stockholm förra våren, är Gradens första i eget namn och profilerar honom framför allt som kompositör i ett ljudlandskap som växlar mellan modern klassisk kammarmusik och jazz på ett högst egenartat sätt. 

Med sig i de nio kompositionerna har Graden såväl Per Texas Johansson och Konrad Agnas som violinisten Josefin Runsten och basisten Per-Ola Landin, vilka tillsammans skapar en påtaglig spänning i den originella och genomgående melodiösa musiken.

Någonstans har det uttryckts att Johan Graden influerats av tonsättare som Messiaen och Poulenc; själv hör jag kopplingar till Henryk Górecki och i viss mån till Arvo Pärt. Samtidigt utgör avgjort jazz en grundpelare i musiken, som på ett alltigenom högst inspirerande album är som allra mest så i stycket Odrömt.
Peter Bornemar

Blunda och njut av innerliga
och personliga filmmusiktolkningar
Norma Winstone
Descansado – Song for Films
(ECM/Naxos)

Det här ett fullständigt underbart album med en av vår kontinents mest hörvärda sångerskor, Norma Winstone från London.

Miss Winstones karriär är lång och krokig som en byväg i Medelpad. Enligt säkra källor debuterade hon som professionell artist redan som 17-åring, och utan att avslöja Normas ålder, något som min känsla för takt och ton förbjuder, kan jag i alla fall tala om att det var för sisådär 60 år sedan. På en del sätt påminner Norma W om vår egen Monica Z. Det vill säga att hennes konstnärskap är lika brett: ingen genre tycks vara henne främmande. Det har hon visat genom åren. Huvudsaken är att det man gör blir bra och att man gör det med hjärtat. Fast där upphör förstås de flesta likheterna med vår blågula Monica Z från Hagfors. Men för den som eventuellt tror att Norma alltid låter så som hon gjorde tillsammans med sin make, pianisten John Taylor, som tyvärr gick hädan för ett par år sedan, och gruppen Azimuth, kan jag tala om att jag hörde henne livs levande för några år sedan tillsammans med Denis Kings storband. Då lät hon som en sentida släkting till Vera Lynn, Englands svar på Ulla Billquist. Så det så!

Den Norma Winstone vi möter på ”Descansado” är samma Norma som vi bekantade oss med på det underbara albumet Stories Yet To Tell (ECM) för några år sedan och för inte så länge sedan under ett bejublat gästspel på Fasching i Stockholm. Sällskap har hon, nu som då, av pianisten Glauco Venier och sopransaxofonisen/basklarinettisten Klaus Gesing. Den här gången deltar också Mario Brunello på cello och Helgen Andreas Norbakken på diverse slagverk här och var. Och stämningen är precis lika skönt förtätad den här gången och samförståndet och kommunikationen är total som det var när Stories Yet To Tell spelades in.

På ”Stories Yet To Tell” blandade Norma friskt och bjöd på både vaggvisor från 1200-talet och alster signerade Wayne Shorter och Maria Schneider. Den här gången har hon fastnat för filmmusik som de flesta av oss förmodligen inte lade märke till, eftersom den passade så väl in det som tilldrog sig på vita duken. Möjligen känner vi igen temat från Taxi Driver och ledmotivet från Il Postino. Men Nino Rotas ”Amacord” från Fellinis mästerverk med samma namn och Ennio Morricones ”Malena” från filmen som hette likadant som melodin, har åtminstone gått mina öron förbi. Här serveras de i alla fall i all sin glans i Norma Winstones och hennes medmusikers innerliga och personliga tolkningar. Det är bara att blunda och njuta, något man inte kan (eller bör) på biografen.
Jan Olsson  

Sherlock Holmes spännade värld i 
starka kompositioner, utsökt solospel
Fredrik Lundin           
 5 Go Adventuring Again             
(Stunt)

Fredrik Lundin är en dansk saxofonist med uppväxt i Helsingør, och som gjorde sig hörd för första gångerna i början av åttiotalet i jazzkretsar i Köpenhamn. De första skivinspelningarna under eget namn kom mitten av åttiotalet. Det är dock några år sedan jag hörde något i skivväg från honom med honom som bandledare. Senast med sin Overdrive med stor besättning i ett album betitlat Plays Musik of Leadbelly inspelad 2004. Bluesfylld musik genomgående således då, med Fredrik Lundins egen betoning på musiken.

Även här i detta album betitlat 5Go Adventuring Aganin, har Fredrik Lundins personlighet till skrivsätt och i arrangemang. Musiker förutom honom själv spelandes tenor, mezzosopran och barytonsax, Tomasz Dabrowski trumpet, Peter Hängsel trombon, Joel Illerhag bazanatar, (en femsträngad akustisk bas utrustad med resonanssträngar) samt Anders Provis trummor och i ett spår tillkommer Jesper Løvdal kontrabasklarinett. En kvintett med ett stort brett sound som får mig som lyssnare förnimma ett band med större besättning man hör.

All musik är skriven och arrangerad av Fredrik Lundin. Som jag uppfattar sitter ihop som en suite, även om det är enskilda stycken. Inledning med en musikalisk skildring av The Hound of Baskerville, den demoniska hund som släkten Baskerville förföljs av i Sir Arthur Conan Doyles detektivroman. Spröda toner från bazantar spelad med stråke av Illerhag till inledning, följt av ödesmättad trumpet från Dabrowski. Musiken stegras i brett ensemblespel, med Lundin i mäktigt solospel på tenoren. Stycket avslutas i fin övergång i efterföljande betitlat Cumbling Castle, som en fridsam gryning övergående i smått sakralt tonspråk, samt ävenledes Wondring, med Illerhag, Hängsel i utmärkt solospel på sina respektive instrument bazantar och trombon. Helt utmärkt skildrad med den mystik som omger romanen, En mystik som även känns i samtliga titlar.  Dodging Bullets, gungar friskt och i medium tempo The Pond, båda med frächt solospel av Lundin på tenor och barytonsax. Den innerligt vackra Borderland ägs till största delen av Dabrowsiks läckra trumpetspel låten genom och i Jumping Jack rider hans trumpet på toppen av det arrangerade. Tilbage til start, eftertänksamt långsam med sopranen i huvudrollen låten genom.

Visst, det finns helt underbart solospel i skivan men det är ändå varje kompositions starka innebörd spelad med känsla och inlevelse av de medverkande som tjusar mig som lyssnare som allra mest. Man riktigt känner detektiven Sherlock Holmes spännande värld invävd i musiken. En stark skiva.              
Thord Ehnberg

Personliga,chosefria jazzvisor 
om vardagliga saker och tankar 
Amanda Ginsburg         
Jag har funderat på en sak      
(Ladybird/Naxos)       3? DIG
 
Amanda Ginsburg är ett nytt namn på jazzens sångscen. Kommer från Stockholm med skolgång vid musiklinjen på Södra Latin. Jazzlyssnare och musikbranschen har fått upp öronen direkt och uppmärksammat henne efter det att hennes singel Havsmelodi släpptes i början av 2017. Under hösten nominerad av P2 till en Jazzkatt som Årets nykomling.  Efter ytterligare en singel, Flykten från vardagen,  kommer nu  hennes fullödiga debutalbum.

Det mesta av musiken skriven och textsatt av Amanda Ginsburg, i en stil som kan benämnas jazzvisa. Hon har mjukt vacker ljus röst och textar bra. Sjunger okonstlat chosefritt med lätt personlighet med texter på svenska om vardagliga saker och tankar. Några titlar sticker dock ut med mer jazzkänsla. Som Flykten från vardagen, som gungar så bluesfyllt härligt i swingtraditionen och där Nils Landgren tillkommit och förgyller med fint trombonsolo. 

Och fler finns. Spåret Står vid mitt ord får mig osökt att tänka tillbaka i tiden på vad Jan Johansson skapade på sin tid för över femtio år sedan. Den så smekande balladen Vargtimma, fylld av mystik i sökande återhållen sång med Joel Karlssons basklarinett i obligat har något av fäbodjäntas vemodiskt trista ensamhet till tonspråk. Och så har vi den härligt valsgungande Havsmelodi, med korta inslag av Lars Färnlöfs vackra och berömda Att angöra en brygga, involverad i kompositionen. Och så bjuds stilla vissång i den traditionella visan Yaqui, som vackert avslut på en skön musikstund vid stereon.

Instrumentalt bjuds mycket skickligt piano från Filip Ekestubbe som får en extra eloge för sitt eminenta solospel i många av skivans elva titlar. Följsamt bra bas spelar Ludvig Eriksson och Ludwig Gustafsson alerta trummor.

Thord Ehnberg


Rent, snyggt och smakfullt.
Men det fläktar inte alls!

Stacey Kent

I Know I Dream
I(OKeh/Sony)

”I Know I Dream” är – om jag har räknat rätt - den mycket populära, snart 50 år gamla, amerikanska sångerskan (bosatt i England) Stacey Kents femtonde album i eget namn. Precis som de flesta av hennes fjorton tidigare alster är det naturligtvis bra. Fattas bara annat! För Stacey kan förmodligen inte sjunga dåligt, även om hon anstränger sig. Och här och var har skivan följaktligen höjts till skyarna. I DownBeats februarinummer har den till och med fått hela fem stjärnor – högsta tänkbara betyg alltså.

Och visst: Stacey sjunger rent, snyggt och ytterst smakfullt både på engelska och franska, och orkestern, med bortåt 40 stråkar, nio rörblåsare, harpa och valthorn, klingar vackert i ambitiösa arrangemang signerade Tommy Laurence. Dessutom backas naturligtvis Miss Stacey, eller Mrs Tomlinson som hon egentligen heter, upp av sin egen kvintett och äkta maken Jim, som trakterar tenorsaxofon för det mesta. Melodivalet går inte heller av för hackor: Antonio Carlos Jobim, Serge Ainsbourg, Lobo och Léo Ferré står för en del av grannlåten och resten har Nino Ferrari, Alan Brandt och – inte minst - Mr Stacey, alltså Mr Tomlinson, stått för. Som pricken över i har man dessutom förmått ingen mindre än nobelpristagaren Kazuo Ishiguro att tota ihop texten till två av Tomlinsons kompositioner. Det är bäst att ta ut svängarna ordentligt när man väl är igång.

Det är bara det att nästan allt låter likadant. Och dessvärre inte så lite pretentiöst. Men gillar man lättsmält, strömlinjeformad underhållningsmusik utan hörn och hullingar, så är förstås skivan ett fynd. För det radioprogram som gick strax för midnatt förr i världen och hade rubriken ”Godnattmusik” hade den varit som klippt och skuren. Du blir garanterat aldrig störd under den dryga timme det tar att ta sig igenom de tolv numren, och du somnar förmodligen gott och utan mardrömmar. Inte ens den vanligtvis rätt så spelglade Jim Tomlinson gör särskilt mycket väsen av sig. Några halvljumma och oinspirerade Getz-obligaton här och var är allt han åstadkommer förutom att han håller i dirigentpinnen för det mesta.

I början av sin karriär var Stacey Kent en frisk fläkt. Numera fläktar det inte alls. Kom igen, Stacey!

Jan Olsson


Expressivt och dynamiskt
med fläskigt, kra
ftfullt saxspel
Aalberg/Kullhammar/

Zetterberg/Santos Silva
Basement Sessions vol. 4

(The Bali Tapes)
(Clean Feed Records)

Efter två volymer som trio och en tredje som kvartett finns nu också en fjärde volym i den serie med Basement Sessions som saxofonisten Jonas Kullhammar, basisten Torbjörn Zetterberg och norske trumslagaren Espen Aalberg utformat de senaste åren.

På den i Ljubljana inspelade tredje volymen i serien gästspelade norske saxofonisten Jørgen Mathisen - här är det den portugisiska trumpetaren Susana Santos Silva som utgör det extra elementet i den expressiva musiken.

Albumet är inspelat på Bali, vilket också framkommer i de mikrotonala harmonierna och gamelantraditionen i allmänhet som färgar en ensemblemusik som annars i hög grad hämtar näring från hardbopens och den fria improvisationsjazzens kraftfält.

Det handlar om en sällsynt lyckad syntes mellan två tämligen disparata musikkulturer som här kommer så nära varandra att det låter närmast självklart.

Aalberg står bakom samtliga fem kompositioner på albumet, som lämnar rejält med utrymme för framför allt Jonas Kullhammars varierade men oftast fläskigt kraftfulla saxofonspel – samtidigt som alla fyra musikerna är starkt bidragande till det dynamiska uttryck som förmedlas.

Peter Bornemar


Goran Kajfes tar med oss på
ännu en fascinerande resa
Tropiques
Enso
(Headspin Recordings/Border)

Med titelspåret som det enda, dryga 50 minuter långa stycket, tar Goran Kajfes åter med oss på en vindlande resa i den fascinerande värld av organisk groove han annars ofta besöker med sin Subtropic Arkestra.

Tropiques är således ytterligare en ny gren på Kajfes musikträd, som han här låter växa ut tillsammans med basisten Johan Berthling, trumslagaren Johan Holmegard och pianisten Alexander Zethson.

Enso genomsyras av en enkel, repetitiv melodislinga som rör sig genom stadier av stilla kontemplation, suggererande hypnos och böljande funk i en stil som lånar lika mycket från minimalism som psykedelia.

Det är fantasieggande musik, som trots det basala grundkonceptet ständigt roterar runt som vore den placerad i ett kalejdoskop. Kajfes växlar mellan trumpet och ett spel på Moog synthesizer som skickar tankarna till 1970-talet utan att det därför finns något som helst retroaktivt i musiken.

Skivan finns utgiven på cd i 500 exemplar, vilket gör den till en exklusivitet i dubbel mening.
Peter Bornemar
Se DIG-recensioner svensk jazz på skiva 2017
Utforskande triomusik

fylld med energi och glöd,
Håvard Wiik Trio
This Is Not a Waltz
(Moserobie/Plugged)

Norske pianisten Håvard Wiik är möjligen mest känd som en av medlemmarna i norsk-svenska gruppen Atomic, där också trumpetaren Magnus Broo och saxofonisten Fredrik Ljungkvist ingår.

Men Wiik har bland en hel del annat även gjort ett par fina duoinspelningar med saxofonisten Håkon Kornstad (Eight Tunes We Like och The Bad and the Beautiful), soloalbumet Palinodes och för tio år sedan The Arcades Project med en trio med sina landsmän basisten Ole Morten Vågan och trumslagaren Håkon Mjåset Johansen (alla nämnda skivor utgivna på Moserobie).

Efter att ha legat i dvala under fem år är hans trio nu åter aktuell med ett album som lyfter fram Wiiks särpräglade tonspråk i åtta kompositioner som varierar tempo- och klangmässigt både sinsemellan och inom varje stycke.

Det handlar om utforskande musik fylld med energi oavsett graden av glöd, där den kollektiva improvisationen skänker extra näring åt de tydliga strukturer och melodier som präglar var och en av kompositionerna.

Albumets två inledande stycken Calligrams och Neidbau är fullfjädrade exempel på när Wiiks kreativitet flödar som allra starkast, och dessutom omhändertas på ett suveränt sätt av tre fenomenala musiker.
Peter Bornema
r


Suggestivt och tonskönt med 
briljant, passionerat oudspel

Anouar Brahem/Dave Holland/

Jack DeJohnette/Django Bates

Blue Maqams
(ECM/Naxos)

Den tunisiske oudspelaren Anouar Brahem har sedan tidigt 1990-tal gjort dryga dussinet skivor för ECM vilka alla präglats av en stämningsfull blandning av arabisk klassisk musik, folkmusik och jazz. Själv anser sig Brahem inte vara någon jazzmusiker, men finner i sin musik ett nära släktskap med improvisationen inom jazzen.

Detta visar han inte minst på senaste albumet Blue Maqams, där han samarbetar med Dave Holland, Jack DeJohnette och Django Bates i musik som når närmare jazzmusiken än någon av hans tidigare skivor gjort.

Samtidigt vilar den genomgående suggestiva och tonskönt melankoliska musiken tungt på arabisk musik, och det inte bara beroende på Brahems lika briljanta som passionerade oudspel. 

Samtliga nio kompositioner är också skrivna av Brahem, varav två av dem – Bahia och Bom Dia Rio – så tidigt som 1990. Den förstnämnda finns för övrigt även med på Brahems album Madar (ECM, 1992), som han delade med Jan Garbarek och tablaspelaren Zakir Hussain.

Även om Blue Maqams är ett kvartettalbum färgas flera spår av delikat duospel. Dave Holland, som Brahem samarbetade med på albumet Thimar (ECM, 1998), är förträfflig rakt igenom men ínte minst i stycket Bahia. Pianisten Django Bates har en framträdande roll lite varstans, men framförallt i styckena La Nuit, La Passante och The Recovered Road to Al-Sham.
Peter Bornemar


Skönt, avslappnat, samspelt
med oljefatet i förgrunden
Rudy Smirh Quartet 

Glass World                   
(Stunt Records  )  

 Rudy Smith, ” The Pan Man” som han namnats, spelar ett så ovanligt instrument i jazzsammanhang som steel pan. Fritt översatt ståltrummor eller som vi oftast benämner dem, oljefat. Förutom en skiva som utgavs 2015 var det länge sedan jag hörde honom. På vinyl från mitten av åttio och nittiotalet närmare bestämt. Spel på oljefat startade någon gång underfyrtiotalet på Trinidad, under calypso erans storhetstid. En plats som Rudy Smith föddes och växte upp. Rudy Smith flyttade dock under femtiotalet till Europa och bosatte sig efter en tid i Skandinavien.

Instrumentets spröda korta ton får i Rudy Smith´s hantering en distinkthet i sin egenart som bryts loss från övriga instrument på ett förunderligt sätt. Närmast likartat som en xylofon. Melodiöst och vackert tilltalande musik i den swingfyllda andan uppblandad med sirligt vackert balladspel cd:n genom. Musiken mestadels skriven av denna skivas pianist Ole Matthiessen, som även fanns med i en vinyl betitlad ”Still Around”, utgiven 1984. Även utmärkt spelande trummis, Ole Streenberg spelade med Rudy Smith under åttiotalet medan basist Henrik Dhyrbye kom med tiotalet år senare. Samspelta musiker således.

Musik förankrad i femtiotalets så sköna swing/bop anda med en titel från Smith´s penna. Den så melodiöst vackra och bluesfyllt tilltalande Blues for Rasta Prasta, som tillsammans med Johnny Green´s  innerligt vackra och synnerligen välkända Body and Soul, samt då Matthiessens likaledes vackra ballad, Glass World som bildar titeln till denna skiva, spelas alla med innerlig känsla och värme. Solistiskt mycket från Rudy Smith alto pan i dessa likaväl som i lössläppt gungande Stand By, som inleder och där alla medverkande presenterar sig med bra spel.

Tryck och intensitet har One for Bent, där Jesper Lødal, tenorsax tillkommer och i Spanish Sparrow, presenteras ytterligare en musiker, nämligen Bjarne Roupè gitarr, givetvis med flamencoinspirerat spel. I den valsgungande avslutningen med Waiting for the New One, finner vi åter Jesper Lødal tenorsax med bra spel. Samtliga titlar från Matthiessens penna. Lättsam skönt avkopplande lyssning hela skivan genom. 

Thord Ehnberg


Allt är rytmiskt, harmoniskt 
och  melodiskt raffinerat!

Ewan Svensson
Sometime Ago
(ESM Prod./ info@esm-prod.com )

Det är märkligt, att det inte talas mer om gitarrägare Ewan Svensson från Falkenberg. Åtminstone bland oss vanliga jazzkonsumenter. Musikerna, både här hemma och lite varstans i utlandet, känner förstås till honom mycket väl. Fråga Randy Brecker, Harry Allen, Håkan Broström, Palle Danielsson, Jan Lundgren, Scott Hamilton, Ove Ingemarsson, Yasuhito Mori och Uffe Andersson till exempel! Anledningen till den anspråkslöse Ewans relativa anonymitet är förstås, åtminstone delvis, att han har vägrat att flytta till Stockholm för att kontinuerligt synas och höras på de ställen det skrivs och talas om. 

Ett annat skäl är att han har ägnat åtskillig tid åt att vara pedagog och arrangera sina populära Falkenbergs Jazzdagar en gång om året. Fast då och då ger han sig i alla fall ut i världen och visar upp sig. Han har, till exempel, gjort succé i Japan! Och faktiskt även lite här och var ute i Europa. På senare år har han dessutom farit runt på våra svenska jazzklubbar som en av Janne ”Loffe” Carlssons ”Playmates” och tillsammans med sin begåvade dotter, sångerskan Hannah Svensson. Några skivor, faktiskt bortåt 20 stycken, har det också blivit mellan varven. Varav ett par kritikerhyllade sådana på senare tid i sällskap med Hannah.

”Sometime Ago” låter oss ta del av Ewan Svensson helt på egen hand. Hemma i sin studio har han, utan pretentiösa förberedelser och konstfulla arrangemang, lekt med ett knippe outslitliga standards hämtade ur den amerikanska sångboken. Och här och var har han i efterhand, varsamt och med osviklig smak, lagt till en och annan extra stämma, som gör att han således spelar duett med sig själv. Bland de 13 melodier Ewan har valt som underlag för sina högst hörvärda tonbroderier kan nämnas Hoagy Carmichaels vackra ”Skylark”, Jimmy van Heusens ”I Thought About You” och ”Here´s That Rainy Day” och Robin Raingers ”If I Should Lose You”. Men det bästa kommer till sist: Bill Evans och Miles Davis ”Blue in Green”, en klassiker som dök upp för första gången på Miles odödliga album ”Kind of Blue”. Ewan ger den helt egen och mycket personlig tolkning.

Så här lycklig tror jag inte att jag har blivit av en gitarrplatta sedan jag inhandlade Joe Pass första soloalbum på Pablo-etiketten för drygt 40 år sedan! Ewan Svensson är, precis som Pass var det, en virtuos av högsta och ädlaste dignitet. Det mesta tycks gå så lekande lätt och inte för ett ögonblick smakar det uppvisning. Och allt är så rytmiskt, harmoniskt och melodiskt raffinerat att man blir riktigt överlycklig.
”Sometime Ago” borde ingå i standardutrustningen på varje musikskola där det undervisas i gitarrspel. Och att alla jazzgitarrister snarast bör införskaffa albumet är en självklarhet!
2017 års bästa svenska jazzalbum?

Jan Olsson


Kreativ, engagerad sång
och strålande solospel
Almaz Yebio Twist ´n´ Shout             

Notebook   
(Delibrate Music)    

Almaz Yebio, kom för inte så länge sedan med en skiva tillsammans med pianisten Aaron Parks. Och vi har hört henne i fler sammanhang genom åren hon varit aktiv. I gruppen Paixão samt gruppen Agora Brazil, senare enbart Agora, vill jag minnas i några skivor från början av 1990-talet. Samma årtionde, 1996 närmare bestämt, bildades gruppen Almaz Yebio Twist `n` Shout, med spelningar runt om i landet under några år. Därefter har Almaz och medmusiker spelat var för sig i andra konstellationer. Nu över tjugor år senare återförenad och utger en cd skiva. 

Twist ´n´ Shout har en litet ovanligare sättning mot vad vanligtvis grupper med sångare brukar ha. Förutom Almaz Yebio sång består nämligen gruppen av Karl-Martin Almqvist tenor och sopransaxofon, Mattias Hjort bas och Peter Nilsson trummor. Inget piano eller gitarr således som vanligtvis brukar vara de gängse instrumenten till sång. Låtvalet, nytt eget skrivet material plus några titlar från den tidigare perioden i gruppens tillvaro.

Åtta titlar, med början avslut med både innerligt vacker och uttrycksfull sång. Inledande The New Notebook, där Almqvist tenor ligger så vackert i obligat bakom Yebio´s sång, och i kreativt solospel samt som avslut den så välkända Some Other time. Och det är inte bara i dessa två vi möter denna så speciella och uttrycksfullt vackra musik. Samma tonbild sångmässigt har Central Park och den smått dramatiska In Flames där dova trummor och bas har viktiga roller för helheten och med läckert sopransolo. Bland det mest kreativt engagerade sång och spel bjuds i Warning med ett parti improviserad staccato bop/scat sång/spel i mycket läckert samspel mellan Yebio´s röst och Almqvist tenorsax. Hellsingska, med sång på svenska däremot har den valsgungande folktonen där sången ligger nära skillingtryckens så berättande form.

Röst och det instrumentala ligger så tight och engagerar lyssnandet till fullo hela skivan genom. Njutbart spännande och engagerande musik där man definitivt inte saknar vare sig pianot eller gitarren. Almaz Yebio Twist ´n´South bjuder sina lyssnare engagerad sång och rent strålande solospel från främst Karl-Martin Almqvist.
Thord Ehnberg


Sofistikerade kompositioner 
tolkas avspänt och frimodigt 
John Venkiah Trio

Elevation
(Imogena/Border Music)
 
Pianisten och sångaren John Venkiah är bosatt i Malmö. Han föddes i England 1986 och flyttade till Sverige 1998. Efter studier vid Lunnevads Folkhögskola antogs han som elev vid Musikhögskolan i Malmö där han bland annat hade Jan Lundgren som lärare och mentor. John har influerats av musiker som Keith Jarrett och Brad Mehldau. På sångavdelningen lyfter han fram Chet Baker, Sinatra och Stevie Wonder. Tyder på ett brett spektra.

Jag uppskattar Johns avspända melankoliska pianospel som håller en personligt tilltalande nivå som bör uppmärksammas även utanför Malmöregionen. Det är nyckeln till trions profilering och utstrålning.

Alla kompositioner är skrivna av John och har en sofistikerad framtoning som lockar. Helt klart har han en ådra som kommer att verka sig starkare inom en snar framtid. Lite mer avvaktande är jag till sången som inte ligger på samma plan. Kommer kanske när han blivit mer rutinerad. Det låter lite tamt och konstlat utan att beröra på samma vis som pianoinsatserna.
 
Även om jag verkar en aning njugg i min uppfattning vill jag definitivt hylla trions frimodiga agerande och framåtanda. Man skall inte glömma basisten Simon Peterson och trumslagaren Kristoffer Rosfelts spel som är värt att följa upp framöver.

Göran Olson


Ymnigt utsökt växelflöde mellan 
funk, swing, hardbop & avantgarde.
Vijay Iyer Sextet

Far from Over
(ECM/Naxos)

Den amerikanske pianisten Vijay Iyer har sedan skivdebuten 1995 gjort ett tjugotal skivor som varierat rejält både vad gäller sättning och innehåll. Iyers tonpalett har pendlat mellan elektroakustisk musik, stråk- och kammarmusik, filmmusik, poesi och performance och den klassiska jazztrioformation med basisten Stephan Crump och trumslagaren Marcus Gilmore han förmodligen är mest känd för.

På sitt nya album, hans femte för ECM, mönstrar han en sextett som innehåller idel starka namn – däribland altsaxofonisten Steve Lehman och trumslagaren Tyshawn Sorey - i tio sinsemellan rejält omväxlande kompositioner. Alla skrivna av honom själv.

Det är en imponerande samling låtar som hanteras förträffligt av gruppen och resulterar i ett ymnigt och utsökt växelflöde mellan funk, swing, hard bop, lyrisk kontemplation och avant-garde.
Funkinslagen är mest påtagliga i låten Nope och En of the Tunnel, där den sistnämnda erinrar om det Miles Davis gjorde i början av 1970-talet. Titelspåret är en skönt kantig och närmast folkdansrytmisk låt med både östeuropeiska och indiska drag och är, efter den intensivt pådrivande och mästerliga Good on the Ground albumets mest omedelbart tilltalande inslag.

Far from Over är Vijay Iyers mest varierade och starkaste album hittills, och kommer sannolikt att dyka upp på flera listor över 2017 års bästa jazzskivor.
Peter Bornemar


Se recensioner svensk jazz på skiva 2017
Gränslös musik med livskraft  

och rätt oanfrätt fräschör
Bengt Berger & Bitter Funeral Beer
 Praise Drumming

(Dragon Records/Border)

Visst kan man kalla det en kulturgärning att återutge detta mångkulturellt präglade album, som dock ”bara” har dryga 30 år på nacken. Året var 1986, det vill säga fyra år efter att Bengt Berger tillsammans med bland andra Don Cherry gjort det banbrytande och mer betydelsefulla ECM-albumet som bar titeln Bitter Funeral Beer.

 Medverkande på båda dessa album är, förutom slagverkaren Bengt Berger själv, Anita Livstrand (sång, amadina, xylofon), Tommy Adolfsson (trumpet), Sigge Krantz (bas), Tomas Mera Gartz (slagverk), Tord Bengtsson, (violin, gitarr) och Ulf Wallander (tenorsax). På Praise Drumming medverkar dessutom ytterligare några musiker, däribland trumpetaren Bengt Ernryd och saxofonisten Thomas Gustafson.

 Precis som på ECM-albumet från 1982 är flera låtar på Praise Drumming inspirerade av musik från det Ghana där Bengt Berger under flera år verkat och hämtat inspiration. Av uppenbara skäl har dock inte den inledande kompositionen In a Balinese Bar samma härledning . 

 Förvisso är musiken en spegel av den kulturgränsbr?tande tonvärld och de klanger som under det sena åttiotalet inte bara färgade av sig på jazzmusik (och ofta benämndes som världsmusik). Samtidigt finns i musiken här en livskraft och av tiden  rätt oanfrätt fräschör som gör att den kan låta sig avnjutas på obestämd tid framöver. 
Peter Bornemar


Skickligt duosamspel med 
fritt svävande soloutflykter 
Iiro Rantala & Ulf Wakenius             
Good Stuff         
(ACT/Naxos)


Vi har hört dem tidigare tillsammans på skiva, finske skicklige pianisten Iiro Rantala och svenske gitarristen Ulf Wakenius. I gruppen Jazz at Berlin Philharmonic V där de minns pianist Esbjörn Svensson, betitlad Lost Heros – Tears for Esbjörn. Nu enbart de två i mycket skickligt samspel på duo i en cd betitlad Good Stuff.

Och de åstadkommer sannerligen många goda saker tillsammans. Tolv stycken närmare bestämt. Egna skrivna låtar samt några välkända titlar ur jazzhistorien. Det egna materialet har betitlats med några välkända städers namn. För Iiro Rantalas del skildras hemstaden Helsiki, litet kärvt allvarlig men lyfter även i lustfyllt spel. Palma, fylld med sirligt mjukt allvar medan Seoul fått små drag av österlandets speciella särprägel till en början, som dock fylls på med swingfyllt spel. 

Ulf Wakenius har betitlat sina verk med tre av Europas större städer, nämligen inledande Vienna, som fått en del av barocken luftiga melodilinjer. Berlin, stramt allvarlig och Rome, i avslappat glädjefylld vacker flykt i gitarr och piano. Lägg därtill Puccinis här så innerligt kärleksfullt och vackert tolkade Nessun Dorma. Stevie Wonders glada Sir Duke och den så Louis Armstrong förknippade What a Wonderful World. John Coltrane torde le belåtet i sin himmel över duons så personliga tolkning av hans Giant Steps. Allt avslutas med en swingfylld smått gospeldoftande Love the Stuff.

Samtliga fantasifulla kompositioner med brett utrymme för det spontana spelet. Både tillsammans och i egna fritt svävande soloutflykter. Musiken håller ihop, som en enda tankegång där det tycks egga varandra likaväl som lyssna på varandras intentioner och fyller på de musikaliska tankegångarna till en enhet.

Thord Ehnberg


Sköna drömmar med
avslappnad, njutbar jazzsång
Sinne Eeg                            
Dreams                              
(Stunt)              
Sinne Eeg från Danmark har på relativt kort tid gjort sig ett namn inom jazzmusiken med personligt präglad framtoning i sin sång. De första cd skivorna kom i börja av detta århundrade. Nu har hon släppt sitt nionde album, betitlat Dreams. Och det är sköna drömmar hon bjuder på. Sex titlar eget skrivet material plus fyra ur den så ofta använda ”American song book”.
 
Början med sin egen, innerligt vackra och bluesfyllda The Bitter End, där Sinne Eeg´s röst har innerlig känsla med bluesfyllt betoning. Med bas och trummor, strikt återhållet spelade av Scott Colley respektive Joey Baron, samt Jacob Christoffersens så bluesfyllt accentuerande vid tangenterna på pianot. Låten suger sig in i medvetandet och sitter där och är helt klart bästa spår bland albumets tio, tillsammans med avslutande, Cole Porters så välkända och gungglada Anything Goes. Även likaledes välkända Porter melodin What Is This Thing Called Love, med långt stycke läcker scatsång till enbart trummor till inledning, följt av instrumentalt bra solospel av många i gruppen. Richard Rodgers/Lorentz Harts, smått svalt valsgungande Fallin In Love With Love, där rösten används som ett instrument i bop/scat-fraser, samt den läckert personliga sången I´ll Remember April från Gene De Paul/Patricia Johnston/Don Ryes pennor, tolkas fint och även de och tjusar mitt öra. 
 
Bland Sinne Eeg´s titlar med så fint samspel mellan hennes scat/bop sång och Larry Koonse´s gitarr och Christofersens piano, medan det är balladsång med känsla och värme i Love Song och Time to Go. I titellåten Dreams, nynnar Sinne ordlöst synkront tillsammans med instrumenten. Aleppo, så försiktigt avskalat och ödesmättad med försiktig ”mollböj” i sång och spel.  En avslappat njutbar sångstund Sinne Eeg bjuder i sitt nionde album.

Thord Ehnberg


Undan går det och med
rejält tryck från musikerna!
JH3, Jari Haapalainen Trio

Fusion Nation
(Moserobie/Plugged)

Läs hela recensionen


50 år och fortfarande i

sin fulla bluesfyllda kraft
 Good Morning Blues 50 år   
Things Are Getting Better  
(Stickspår)

Uppsala gruppen Good Morning Blues firar femtio år med att utge sin nionde skiva. Och alla fyra medlemmarna som startade bandet finns fortfarande med. I högsta grad vitala musiker än i dag är Claes Janson sång/gitarr, Jan Wärngren piano, Thomas Lindroth bas/sång, och Björn Sjödin trummor. Dessutom har ganska snart Good Morning Blues medlemsantal dubblerats och blivit en oktett när Bosse Broberg trumpet, John Högman saxofoner, Anders Johansson gitarr/ sång, samt ny, den yngste och nyligen införlivade i bandet, Hampus Adami trombon tillkommit.

Banddebuten skedde således med de fyra i Uppsala 1967 och torde vara ett av de äldsta bandet i Sverige i dag med samma manskap ingående. Ja kanske i hela världen för den delen. Och den så innerligt tilltalande själfulla jazz/bluesådran har hela tiden varit ledstjärnan för bandet. Här som i den härligt gungande inledningen med Cannonball Adderley/Eddie Jefferson-komponerade och textsatta Things Are Getting Better. Så innerligt ”sugande” bluesfyllda Thelonious Monk-låten Blue Monk, med svensk text och gamla goda Merle Travis-hiten Sixteen Tons, med Claes Janson så härligt bluesfyllda röst. Lika bluesfylld som nämnda är Prince låten mer glättiga U Got the Look och Charles Singletons elegant bluesfyllda Help the Poor, med Anders Johnasson sång och läckert gitarrspel. Själfullt långsamma Harry Burke´s Gin House Blues med sång från Thomas Lindroth vilken även låter oss höra sin stämma i avslutande dixierykande glädjefyllda Jambalaya, kommen från Hank Williams skrivpulpet.

Och så finns här Donald Byrd´s Amen, med en touch av glad andlighet i ensemblen, helt instrumental rakt genom. Kreativa solon får vi från Hampus Adami med fantasifullt trombonspel, Bosse Brobergs så lyriskt vackra sordinerade trumpet och John Högman saxofoner. Alla med solospel i många av skivans tio titlar. Good Morning Blues, är fortfarande efter femtio år i sin bluesfyllda fulla kraft

Thord Ehnberg 


Kraftfullt dynamiskt och originellt
- med fenomenala musiker!
Steve Coleman

Morphogenesis
(Pi Recordings/Forsyte)

Altsaxofonisten Steve Coleman är en av de stora stilbildarna inom modern jazz. Vägen dit har gått från uppväxten i Chicago och vidare till New York, där han spelade med bland många andra Thad Jones och Mel Lewis, Sam Rivers, Cecil Taylor, David Murray och Abbey Lincoln.

Med sitt första egna band the Five Elements lanserade han i mitten av 1980-talet konceptet M-Base ("macro-basic array of spontaneous extemporization"), som blandade funk, soul, världsmusik och jazz. Knutna till M-Base var också musiker som Gary Thomas, Geri Allen, Greg Osby, Robin Eubanks och Cassandra Wilson.

Efter flera skivor för Winter & Winter och RCA/Novus är Steve Coleman sedan 2010 kopplad till Pi Recordings, där Morphogenesis är han femte album på den etiketten. Hans förra skiva Synovial Joints valde jag för övrigt till Årets internationella skiva 2015 i DigJazz årliga sammanställning.

Morphogenesis består av nio kraftfullt dynamiska och synnerligen originella kompositioner som förutom att vara delikat arrangerade och instrumentsatta (alt- och tenorsax, trumpet, klarinett, violin, piano, bas, slagverk och röst) på ett egenartat sätt knyter ihop bebop, hardbop, funk och blues med konst- och kammarmusik.

Stycken som det inledande Inside Game, Roll Under and Angles och Morphing åkallar en revitaliserad Ellington (som inte är en långsökt referenspunkt rakt igenom). Samtidigt är det avslutande stycket Horda, som är albumets mest mustiga inslag, snarare en referens till jazzpionjären Raymond Scott.

Colemans musiker är fenomenala, och att jag nämner Jonathan Finlayson på trumpet, Matt Mitchell på piano, Rane Moore på klarinett och Maria Grand på tenorsax betyder ingalunda att de andra fyra är mindre är lysande. Själv spelar Steve Coleman altsax i en muskulös stil som skickar en och annan tanke till ingen mindre än Charlie Parker.

Det finns onekligen en hel del som pekar på att Morphogenesis kommer att vara en stark kandidat till 2017 års bästa internationella skiva.
Peter Bornemar


Ypperlig sammanställning

över vitalt och dynamiskt

svenskt jazzdecennium
Svensk Jazzhistoria Vol.11

1970-1979

Jazz Cosmopolit
(Box med 4 cd som omfattar åren 1970-1973, 1973-1975,

1976-1977, 1978-1979 + 188-sidig textbok

Lä hela recensionen


2 x fioljazz med Terese Lien Evenstad
Suggestivt och nordiskt kargt
men också kärleksfull värme
Terese Lien Evenstad Quartet 

Woodland                      
(Jotun Records / Phonofile)   

Terese Lien Evenstad är violinisten som sadlade om från att spela klassisk musik till jazz för cirka sju år sedan. Och hon är den första jazzviolinisten som tagit examen från jazzmusikerprogrammet på Kungliga Musikhögskolan i Stockholm. Nu två skivdebuter med två helt olika grupper under oktober och även en ytterligare skiva på gång med sin tredje grupp The Jazzcats.


Med kvartetten skedde skivsläppet i samband med att hon spelade vid 50 års-jubilerande Umeå jazzfestival. Gruppen är nordiskt sammansatt. Terese Lien Evenstad kommer ursprungligen från Norge,  men flyttade som barn till Sverige och bor numera i Stockholm. Från Island kommer pianisten Anna Greta Sigurdardottir medan Josef Karnebäck bas och Oskar Mattson trummor har Sverige som hemland.

All musik är komponerad av Terese. Här bjuds lyssnaren på jazzmusik med suggestivt nordiskt sval betoning. Kompositioner som för tankarna till ett spännande kargt ljudlandskap. Med spännande vindpinad tundran likaväl som höga svårbestigna höjer. I den ödesmättade inledningen med fiolen helt ensam i en och en halv minut långt intro innan övriga instrument så försiktigt smyger sig in och fullbordar den musikaliska bilden av bergsmassivet Jotunheimen, vilket kompositionen betitlas.

Men även värme finns här. Efterföljande Dreamland har mjukat upp atmosfären i aktivt spel. I bra solospel från pianot och fiolen med aktiva trummor och bas där bakom. I The Hills Have Eyes anar man stundtals små drag av folkmusik, spelad med kärleksfull värme. Så förändras tonbilden så smått i Drunken Sailor och framför allt i den så förunderligt tilldragande Baba-Jaga som fått suggestivt gungande funkrytmik. Allt har personligt sound, som sitter kvar hos lyssnaren efter genomspelning av skivan.

Thord Ehnberg

Glad, elegant och

skickligt spelad hotjazz
Thou Shalt Swing

(Jotun Records / Phonofile)   

I

Thou Shalt Swing, med Terese Lien Evenstad som ledare, finner vi förutom hennes violin, två gitarrer spelade av Joakim Sandgren och Albin Vesterberg samt Daniel Forsberg bas. Bandmedlemmar som träffades på Kungliga Musikhögskolan 2013 under studietiden.

Här är det fråga om musik med den så melodiska glada och lättlyssnade swinggungande hotjazz-repertoaren, inspirerad av den Franska Hot Kvintetten med det landets jazzikoner Django Reinhardt och Stephane Grappelli. Nostalgisk musik härstammande från trettio och fyrtiotalet således. I titlar vi förknippar med nämnda förebilder likaväl som några jazzstandards och egenkomponerad musik. Fransk swing som är en blandning av romska folkmelodier och amerikansk jazz ligger hela tiden melodiskt latent i samtliga sju titlar skivan innehåller. Givetvis med personlighet, både tekniskt och idémässigt skickligt solospel instuckna.

Två välkända Reinhardt titlar inleder och avslutar. Micro, i up-tempo från Djangos penna medan det är fråga om elegant swing så som titeln anger i Lulu Swing, skriven av Djangos brorson Lulo, Båda i den så tilltalande glada stil vi hört musiken under många årtionden. Här finns nutida tenorgiganten Sonny Rollins Pent Up House och Terese Lien Evenstads smeksamt tjusiga långsamma med ett stänk av vemod i Dear Old You. Ur den så flitigt använda American songbook, finner vi I Can´t Give You Anything But Love och Limehouse Blues. Allt här har fått det franska trettio/fytiotals stuket. Trevligt tillbakalutat lättsam nostalgisk lyssning som torde passa en stor skara jazzlyssnare

Thorfd Ehnberg


Välkommet tillskott av svåråtkomligt
experimentellt skivmärke: 
Suveränt, sprudlande  duosoel 
med europeiska frijazzens gudmor 
Irène Schweizer & Joey Baron
Live!

(Intakt/Naxos)

Chris Speed Trio
Platinum on Tap

(Intakt/Naxos)
,

Efter att länge har varit tämligen svåråtkomlig finns nu glädjande nog det schweiziska skivbolaget Intakt Records katalog tillgänglig genom svensk distribution. 
Det handlar om i närmare 300 kvalitativa utgåvor med i många fall fenomenala inspelningar med modern, ofta experimentell jazz med framför allt – men långt ifrån bara - europeiska musiker. Här finns skivor med bland många andra Alexander von Schlippenbach, Cecil Taylor, Barry Guy, Sten Sandell, Anthony Braxton och Steve Lacy.

Något av en gudmor för hela Intaktkatalogen är den fantastiska pianisten Irène Schweizer, som nu hunnit fylla 76 år och var en av portalfigurerna i den europeiska frijazzen på 1970-talet. Bland annat via album som Wilde Senoritas, Hexensabbat, Tuned Boots och Messer för FMP.
På Intakt har Schweizer medverkat på mer än 20 album, varav åtta soloalbum och lika många i duo med trumslagarna Louis Moholo, Andrew Cyrille, Han Bennink, Pierre Favre, Günter Sommer och nu också Joey Baron – en synnerligen vidsynt trumslagare som spelat med såväl Dizzy Gillespie och Chet Baker som Bill Frisell och John Zorns Naked City och Masada.

Duoskivorna är överlag suveräna, och ävenså denna liveinspelning med Joey Baron från Unerhört-festivalen i Zürich hösten 2015. Musiken i de sju kompositionerna här (på pappret fyra av Schweizer och tre av Baron) blandar friskt, frekvent och förlösande mellan bebop, post-bop, fritt improviserande och frenetisk swing.
En fulländad kombo, där Schweizers oförutsägbara växlande mellan mjukt och hårt, harmoni och disharmoni - via stenhårt klusterspel och frenetiska löpningar matchas perfekt av Barons ibland försiktiga, ibland aggressiva kommentarer. 

Innerligt, subtilt med saxofonkameleont

Om attityden från Schweizer och Baron är sprudlande och ibland stojande är den behärskad och återhållsam hos den amerikanske tenorsaxofonisten Chris Speed och hans trio med basisten Chris Tordini och trumslagaren Dave King. Åtminstone på Platinum on Tap, där Speeds tenorspel är så dämpat att tonen närmast påminner om den från en fagott.

Men så har det inte alltid varit för denne kameleont i skärningspunkten mellan jazz, rock, electronica, klassisk och improviserad musik. På 1990-talet var Speed involverad i New Yorks downtownscen tillsammans med bland andra Tim Berne, Dave Douglas och Myra Melford, och ännu lite senare ingick han i  den genrebrytande gruppen Pachora tillsammans med bland andra trumslagaren Jim Black. 

Chris Speed står själv bakom åtta av de tio kompositionerna på Platinum on Tap, som präglas (och genomsyras) av hans melodiösa och innerligt subtila spel i vad som vanligtvis har en dragning åt balladhållet. Ett intryck som förstärks i tolkningen av Hoagy Carmichaels Stardust, och inte heller faller helt utanför ramen i en raffinerad version av Albert Aylers Spirits.

Peter Bornemar


Karl Olandersson- Magnus Hjorth:.

Ett nytt, magnifikt tandempar!
Karl Olandersson

Simple as That

(Stockholm Jazz Records)    
                             

39-årige trumpetaren Karl Olandersson, mas till börden men sedan åtskilliga år stockholmare, är tveklöst en av svensk jazzmusiks allra största begåvningar på den här sidan millenniumskiftet. Dessutom är han en av vårt lands mest mångsidiga jazzmusikanter. Vi har hört honom med, bland annat, Ronnie Gardiners Gröna Lund-gäng, Stockholm Swing All Stars, Stockholm Jazz Orchestra, Hacke Björksten, Trinity, Patrik Boman 7P Machine – och givetvis – en del egna formationer. Just mångsidigheten och den totala professionaliteten har gjort att han har passat in praktiskt taget överallt.Och att instrumentkollegor som Clifford Brown ligger honom varmt om hjärtat är alldeles uppenbart. En annan som har bidragit med en hel del inspiration är förmodligen Kenny Dorham. Parallellerna är åtskilliga.

”Simple as That” är på sitt sätt en fortsättning på det fina kvartettalbumet ”Karl Olandersson plays Standards”, som kom för några år sedan. Men det här är ännu bätte. Den här gången sitter Magnus Hjorth (tv , till vardags verksam i Köpenhamn, vid flygeln och Daniel Fredriksson bakom trummorna. Kvar som basist från förra gången är Martin Sjöstedt. Och låt oss omedelbart konstatera, att kombinationen Olandersson-Hjorth är magnifik! Båda är samma andans barn. De tänker likadant och kompletterar varandra på ett sätt som gör att ett och ett oftast blir betydligt mer än två. Ett mer hörvärt och spännande tandempar var det länge sedan man hörde.

Trumpet, piano, bas och trummor brukar ibland bli lite enahanda och långrandigt. Men så icke här. I fem standards och sex egna alster förmår kvartetten variera sig på ett utmärkt sätt, och det är en fröjd att ta del av Olanderssons stilsäkra broderier. Han är noggrann, tekniskt suverän och formulerar sig på ett personligt och moget sätt som är synnerligen tilltalande. Inte en enda fras lämnas åt slumpen, allt görs färdigt. Av Karls egna kompositioner måste nämnas inledande ”Romantic” och titelnumret, ”Simple as That”, som bägge är utsökta. ”Romantic” för förresten ibland tankarna till Nino Rotas italienska lite mollstämda filmmusik. 

Men albumets verkliga topp är nog ändå Olanderssons ”Chief”, exekverad av endast trumpet och trummor. Spännande, kul, halsbrytande och fullständigt magnifikt! Ytterligare ett duonummer, den här gången med endast trumpet och Martin Sjöstedts suveräna bas, är Jerome Kerns ”All the Things You Are”, en komposition som det uppenbarligen går att få ut ungefär hur mycket som helst ur.

Det enda jag ställer mig lite tveksam till på ”Simple as That” är Karls sång, som vi får ta del av i två nummer, hans egen ”Daughters”, med en utmärkt text som går rakt till hjärtat, och Van Heusen och DeLanges något slitna ”Darn That Dream”. I och för sig sjunger Olandersson både rätt och rent. Men det är som trumpetare vi vill höra honom. Som sådan är han mästerlig!
Jan Olsson


Subtil jazzkänsla, fri från
schabloner och med ett eget sound
Stefan Isaksson

Sharp Island
(PB7/Plugged Records)

Tenorsaxofonisten Stefan Isaksson släpper här sin tredje skiva under eget namn med bandet Kamouflage. Där ingår förutom Stefan gitarristen Claes Askelöf, basisten Patrik Boman, trumslagaren Jesper Kviberg samt Stefans sjungande dotter Camilla Isaksson som också textat två av Stefans melodier. Gruppen spelar åtta melodier.

Isaks Young Generation med gitarristen Joel Svensson, basisten Eirik HJ Lund och trumslagaren Harry Wallin bildar ramen för Stefans sublima sax i No Name Ballad komponerad av Stefan.

CD:n kompletteras med en 10” vinyl där Kamouflage spelar Blues In The Night och Askelöfs Olivia. När Stefan och Isaks Young Generation eftertänksamt smeker fram No Name Ballad går flaggan i topp. De lämnar även ifrån sig fullödiga tolkningar av Stefans, Yvonnes Blues och Glonk.

Stefans vackra spel är bland det personligaste man kan höra här i landet. Det var på tiden att han åter kommer till tals igen och det med en jazzmeny som visar upp hans höga kapacitet. Stefans subtila jazzkänsla är fri från schabloner och han äger ett eget sound som kännetecken. Att han lierat sig med gitarristen Claes Askelöf ger också sköna vibbar. I likhet med Stefan är han en musiker som borde höras oftare. Hans sköna tonval är en fröjd för örat. Det har det alltid varit.

En extra eloge vill jag ge till Stefans dotter Camilla som är ett tillskott av rang i den ymniga svenska vokalistfloran. Hennes ljusa stämma ger gruppen en intim samklang som slår an och bidrar till den homogena stilkänsla som gruppen utstrålar. Hennes vidare öden i jazzens värv skall bli intressant att följa upp. Rivigt medryckande är hon i Won´t Be Long som Aretha Franklin hade i sin bag. Med Patriks bas och Jespers eminenta trumspel i botten garanteras en fullödig skivprestation som jag gärna återkommer till.

Göran Olson


Gungande afro-kubanska rytmer
med skärpa i ensemble- och solospel
Fredrik Kronkvist  

Afro Cuban Supreme                 
(Connective/Border Music)     

Läs hela recensionen                        David´s Angels på Bollnäs jazzklubb under sin releaseturné. Foto: Thord Ehnberg

Själ och inlevelse och

kreativ, suggestiv musik 
David´s Angels feat. Ingrid Jensen   
Traces          
(Kopasetic/Plugged Music)       

Gruppen David´s Angels säger sig ignorera genregränser och skapar musik med kärnan i berättelsen. Musikerna är influerade från olika håll. Jazz, rock och avantgarde är ingredienserna i deras musik. Traces är deras tredje album som också har den kanadensiske trumpetaren Ingrid Jensen som gäst. Och vill man höra dem live så är gruppen just nu ute på kort release turné.

David´s Angels består av tre damer och en herre. Sofie Norling sång/live-elektronic, Maggi Olin piano/ rhodes och Michala Østergaard-Nielsen trummor/slagverk samt den fjärde medlemmen, David Carlsson elbas. Lägg därtill, precis som i debutalbumet inspelat 2009,  gästande Ingrid Jensen trumpet och slagverk. Samtliga i dag renommerade musiker välkända i jazzkretsar. David´s Angels spelar musik som har själ i det som skapas och förmedlas till sin publik. 

Samtliga kompositioner är skrivna/textsatta och arrangerade inom gruppen. Allt har behaglig mjukhet och en melodilinje kompositionerna genom även om musikerna stundtals flyger fritt i egna improvisationer strax utanför grundtemat. I´m Not Sorry At All, i pulserande rytmik med engagerad sång och spel som griper tag i lyssnaren. Bästa spår för min del tillsammans med Break It (Black and Blue) där Jensens trumpet och Norlings röst rider på toppen av övriga instrument som håller ett bluesfyllt tema som grund. 

Det är precis som i allt övrigt fråga om tätt kreativt musicerande. Mycket består av den lågmält försiktiga betoningen med eftertanke i varje ton från instrumenten och sången.  Med denna så precist avvägd sång och spel sugs man som lyssnare in i Intro med obemärkt övergång i titelspåret Traces. Och lika försiktig är Side By Side, We Become och Remember, i sparsmakat avskalad spel/sång. Allt avslutas med en andaktsfull Mountains. David´s Angels skapar suggestiv musik med inlevelse i varje ton vare sig man upplever gruppen från någon jazzklubbs scen eller som här på skiva.

Thord Ehnberg


Hemliga rum med närmast
oändliga strukturer och mönster
Tim Berne’s Snakeoil

Incidentals
(ECM/Naxos)

Den New York-baserade saxofonisten, kompositören och bandledaren Tim Berne är en av stora förnyarna inom den moderna jazzmusiken, samtidigt som han av någon märklig anledning torde vara en doldis för väldigt många.

På skiva har han figurerat med olika musiker och grupper (Bloodcount, Big Satan, Caos Totale m- fl.) sedan slutet av 1970-talet; via såväl sina egna skivbolag Empire och Screwgun som på etiketterna Soul Note, Winter & Winter, Clean Feed och nu senast ECM.

Incidentals är den fjärde skivan Berne gör för ECM med gruppen Snakeoil, som precis som på förra skivan You’ve Been Watching Me från 2015 utgörs av honom själv på altsax, Oscar Noriega på klarinetter, Matt Mitchell på piano och elektronik, Ches Smith på slagverk och Ryan Ferreira på gitarr.

Musiken inleds synnerligen försiktigt och återhållsamt med stycket Hora Feliz (titeln till trots), men övergår snart i den turbulenta komplexitet som kommit att känneteckna Tim Bernes tonspråk. Av de fem kompositioner på Incidentals, samtliga av Berne, håller sig två runt tio minuter, ett par strax därunder medan albumets huvudnummer, den extremt mångskiftande Sideshow, sträcker sig över 26 minuter.

Tillsammans med det eldfängda stycket Incidentals Contact är Sideshow albumets hemliga rum, med närmast oändliga strukturer och mönster att utforska. Förvisso handlar det musik som kräver närvaro och koncentration av den som lyssnar, men jag har lyssnat på albumet minst tio gånger och fascineras på nytt varje gång. Inte minst av den makalösa spelskicklighet som musikerna visar upp i det extremt utmanande materialet.
Peter Bornemar


Gränslös, ovanlig grupp 
skapar skir, spännande ljudbild
Filip Augustsson Viva Black

 feat Gretli & Heidi 
Mal Sirine  
(Kopasetic/Plugged Music )  

Läs hela recensionen


Vacker, meloddisk musikmix ¨
som saknar utmanande udd
Ellen Andrea Wang        
Blank Out    
(Jazzland Recordings)      

Ellen Andrea Wang är en ung norsk sångerska och basist som jag lärt känna som en viktig kugge I gruppen Pixel.  Här i sin andra cd utgåva under eget namn betitlad Blank Out, (den första, Diving kom 2014) får vi musik med trådar som vänder sig mot ungdomlig pop/rock inspirerad musik. Ellen Andrea Wang har också skrivit all musik vi får höra. En musik med personligt sound med vacker melodisk betoning.

En mix av pop, rock och jazz således Ellen Andrea Wang bjuder sin publik denna gång. Cd:n är bitvis innerligt vacker men tyvärr saknas i fler av spåren den där engagerat utmanande udden vi jazzlysnare så gärna vill höra. Man får vänta fram till skivans femte spår, Electric, innan man finner engagemanget i hennes sång, med pådrivande basspel. En låt som för övrigt får fin övergång i nästa spår, Feeling, en fortsättning av i snarlik melodislinga och tempo som skapades i föregående titel. Visst, inledande Peace Prize, visionärt tjusig med övergång i mjuk lätt taggad sång till smått stressade trummor från Erland Dahlen och så finns där Martin Hagfors med ”megafonröst”, som inte förmedlar något ytterligare till innehållet. Hagfors har för övrigt textsatt sex av skivans titlar och tillsammans med Wang i den sjunde.  Andreas Uvo bjuder engagerat bra kort pianosolospel i Heaven och i en rytmisk Bad Blood spelar Wang fin bas. 

Till det bästa i denna cd hör även det vackra långsamma balladspelet med basen ensam i intro i avslutande Accord de Paris, övergående i andaktsfull försiktig ordlös sång och de övriga kommer in med ävenledes de i försiktigt spel. En skiva där Ellen Andrea Wangs sång har stundtals samma ungt okonstlade röstläge, så som Rickie Lee Jones hade i sin karriärs början. Något kort speltid, enbart strax över halv timman. En skiva som inte imponerar men får ändå godkänt.                                         
Thord Ehnberg
(Även foto Ellen Andrea Wang)
Framstående musikaliskt storverk
som ger sällsamt fascinerande intryck.
Lina Nyberg
Terrestrial
(HOOB Records/Border)

Läs hela recensionen


Välarrangerat och genomtänkt
med innerligt vackra orkesterklanger
Calle Rasmusson           
One             
(Prophone/Naxos)            

Calle Reasmusson har hörts med bra trumspel i flera jazzsammanhang, både live och på skiva och ingående i andra musikers band. Nu begår han sin skivdebut under eget namn.

 Calle Rasmusson är en ”västkustmusiker”, född och uppvuxen i Halmstad men flyttade till Stockholm under nittiotalets sista år. Musiken i debutalbumet är hämtat från två projekt. The Roots Project, initierat av länsmusiken i Halland samt The Orchestra Project, där tanken utgått från att kombinera friheten hos en pianojazztrio med en större orkesters klangrikedom.

One, som Calle Rasmusson betitlat sitt debutalbum innehåller egenkomponerad och arrangerad musik samt två titlar vardera av skivans medverkande, pianisten  Adam Folkelid och basisten Kristian Lind. Musiken får för mig svit-form där man anar en röd tråd genom allt. Musik som stundtals får mig att tänka på hur Gil Evans skrev och arrangerade sin musik för orkester. Breda, heta toner blandat med lågmälda mjukt innerligt vackra orkesterklanger, varierat med någon ur bandet som fått fritt soloutrymme. Calle Rasmussons musik är ändå inget Gil Evans plagiat utan har med egna väl genomtänkta tankegångar tonsatt och arrangerat sin musik och gett uttryck för vad han vill berätta musikaliskt. Många jazzmusiker ingår och förutom hans eget skickliga spel på trummor medverkar Dalasinfoniettan.

Musiken inleds med The Kingdom i upprepande spel som dock bryts upp i både vackra och taggade toner samt Magnus Hjort och Carl Mörner Ringström i solospel på respektive pianot och innerligt lödande gitarr. Musiken glider försynt vidare in i nästa stycke, betitlat Här och där, med mjukt vackert spel denna gång med Adam Folkelid vid pianot, till Dalasinfoniettans trolskt vackra toner. Solistiskt skickligt spel från Fredrik Davisson flügelhorn i Isthmus och även här Carl Mörner Ringsrtöms gitarr, vilket även båda gör i sirligt stämningsfullt och långa Promenad, som ändå har inneboende spänning. 

Fler solister finns. Kristian Lind i lätt moll betonade October samt Max Tornberg bas och de båda rörblåsarna Per Thornberg och Peter Fredman med bra spel i skönt jazzgungande Eleven Steps. Adam Folkelid sätter slutet med The Stars, i melodiöst upprepande toner till Dalasymfoniettans sirliga toner.
Ett jazzsymfoniskt verk där helhetsbilden, det skrivna och arrangerade med skickligt ensemblespel inramande det enskilda solospelet är en njutning hela skivan genom.                             
Thord Ehnberg
Mognad, pondus och osedvanligt 
väl utvecklat sinne för väsentligheter
Bernt Rosengren

Songs 
(pb7/Plugged)

Bernt Rosengren, saxofonist, kompositör, arrangör och 80 år ung på julafton, är på många sätt svensk jazzmusiks gudfader. Han har varit med i svängen, och stått på den absoluta toppen, i 60 år. Han kan sitt jobb utan och innan och har ändå hela tiden lyckats behålla nyfikenheten och spelglädjen. Idag har han kanske inte så mycket revolutionslusta kvar, men den har han ersatt med mognad, absolut säkerhet och en osviklig känsla för väsentligheter.

”Songs” är Bernt Rosengrens kvartetts fjärde album med det manskap som har omgivit honom de senaste tio åren. Stefan Gustafsson spelar piano, Hans Backenroth bas och Bengt Stark trummor. Och det märks att de fyra kan varandra utan och innan. Här är det således kvartettmusik som bjuds i begreppets allra mest absoluta och positiva bemärkelse. Alla får alltså säga sitt. Men all right, det är ändå Rosengren som är kapten på skutan och pekar ut riktningen.

Man får samma känsla när man hör Bernt numera, som man hade när man hörde Dexter Gordon för ett halvsekel sedan i Köpenhamn: mognad, pondus och ett osedvanligt väl utvecklat sinne för väsentligheter. Och kärlek, massor av kärlek!

På ”Songs” har kvartetten blandat några välbeprövade standards med en handfull nummer ur det vi vanligtvis betraktar som jazzrepertoaren. Till den förra kategorien hör slagdängan ”If I´m Lucky”, ”The Things We Did Last Summer” och ”Yours Is My Heart Alone” (alltså Jussi Björlings paradnummer ”Du är min hela värld” ur operetten Leendets land), och till den senare ”Indiana”, Miles Davis ”Solar” och Percy Mayfields bluesiga ”Please Send Me Someone to Love”. Dessutom har man gett sig på två utsökta kompositioner av Bernts tidigare vapendragare Horace Parlan, ”Billy´s Bossa” och den balladen ”Love & Peace”. Men albumets stora höjdpunkt är ändå Bud Powells undersköna ”I´ll Keep Loving You”, som Bud skrev för en stenkakeinspelning 1949. Något märkligt kan man möjligen tycka att det är, att ingen av Rosengrens egna alster förekommer på skivan.

Av albumets 13 nummer framförs elva av kvartetten, medan två, Paul Chambers ”Tale of the Fingers” och Freddie Hubbards festliga vals ”Up Jumped Spring”, serveras av den ytterst samspelta pianotrion, i vilken Backenroth åter visar att han är både en ackompanjatör och solist var världsformat. Hans arcospel är fullständigt magnifikt! Och Gustafssons personliga, ofta lite lekfulla och rytmiskt begåvade pianoutflykter, som ibland kan föra tankarna till Wynton Kelly, är perfekta i sammanhanget. Perfekt är också Stark, lyhörd, tekniskt suverän och ytterst smakfull i allt han företar sig.

Det här konsthantverk av absolut högsta kvalitet!

Jan Olsson (även foto Hans Backenroth och Bernt Rosengren


Stark, melodisk jazz

i snygga, luftiga arrangemang.
MusicMusicMusic

Äventyret
(HOOB Records/Border)

Pianotrion som bär namnet MusicMusicMusic (ibland MMM), har sedan starten för femton år utgjorts av pianisten Fabian Kallerdahl, basisten Josef Kallerdahl och trumslagaren Michael Edlund. Trion har hunnit med massor av spelningar på konserter och festivaler jorden runt och i och med nya Äventyret åtta album, vilka alla i grunden präglas av en starkt melodisk jazz i snygga och luftiga arrangemang. Den som tycker MMM ibland har känts som en kusin till E.S.T. är inte helt ute och cyklar.

Precis som på tidigare album är det Fabian Kallerdahl som står för merparten av kompositionerna, vilket på Äventyret innebär fem av totalt sex låtar - där undantaget är en stämningsfull tolkning av Bob Dylans You’re a Big Girl Now (från albumet Blood on the Tracks).

Originallåtarna är mer pådrivande i tonen, men ibland också så stilrent framförda att de framför allt bekräftar trions lyhörda spelskicklighet snarare än utmanar med våghalsighet och överraskningar. Undantaget är inledande stycket Basenji, som tillsammans med Dylan-covern är albumets höjdpunkter
Peter Bornemar


Energiskt sprittande jazz 
med snärtigt täta utspel 
Kvintetten som sprängdes

Faller på eget grepp
(Found Your Recordings/Border)

Efter de utmärkta skivorna Järnet! och Svänger så det svartnar (från 2012 respektive 2014) väljer kvintetten att med detta tredje album sätta punkt för ett band som varit ett av de mest uppfriskande inom modern svensk jazz de senaste åren.

Tråkigt förstås, särskilt som musiken på Faller på eget grepp är lika tilltalande som på föregångarna. Det vill säga sprängfylld av energiskt sprittande jazz med snärtigt täta utspel och riff utmed knixiga färdvägar.

Bakom fem av de sex vindlande kompositionerna här står saxofonisten (alt och sopranino) Niklas Bogren Persson, medan låten Fristil är kollektivt improviserad av gruppen - som i övrigt utgörs av trombonisten Kristoffer Alehed, pianisten Rasmus Borg, basisten Patric Thorman och trumslagaren Martin Öhman.

Den inledande låten Ses på Manhattan sätter an det rappa anslag som löper genom hela skivan - och mynnar ut i den formidabla Kakor och cocktails, som med sina dryga tio minuter är längsta spåret på en skiva (vinylformat förstås) vars speltid är dryga 43 minuter. 

Även om låttiteln Adjö köttfärspaj naturligtvis anspelar på Charles Mingus finns inte särskilt mycket av dennes tonspråk här. Betydligt starkare referenser finns i musiken till Steve Lacy, och ibland – som i nämnda Kakor och cocktails – till Misha Mengelberg.
Peter Bornemar


Några rediga svängnummer 
men även utsökta balladpärlor
Andreas Pettersson

Lau Backar – Gotland on Guitar
(DO Records/Plugged))

Om jag inte har räknat alldeles galet, är detta gitarristen Andreas Petterssons tionde album under eget namn sedan debuten 1992. Sedan dess har han hunnit fylla 50+ och utvecklat och breddat sitt spel på åtskilliga vis. Från att ha varit en yster spelman, som under 90-talet for runt med ett band innehållande några minst sagt svängglada medmusikanter (Hector Bingert, Kjell Öhman, Jörgen- Smeby och Ronnie Gardiner) och trampat gasen i botten, har han idag blivit mer eftertänksam och mångsidig än han var under denna, sin ”sturm-und-drang-period”. Kalla det mognad om ni vill.

Under alla omständigheter har Andreas numera ännu fler kulörer på sin palett. Därmed inte sagt att han mellan varven inte kommer loss som i fornstora dar. För det gör han. På den nya plattan, som till övervägande del är en hyllning till Gotland, det landskap som en gång såg honom födas, finns förstås några rediga svängnummer. Fattas bara annat. Bland dem hans egna ”Gotländsk bröllopssamba” och ”Antapology, som han tillägnat de myror som han, som liten ”sork” (det heter så på gotländska), brukade plåga. Men här finns också några egenhändigt tillverkade ballader, som förtjänar att lyssnas på gång på gång. Inledande ”Lau Backar” (Lau är en gotländsk socken) är en pärla och påminner på många sätt om sådant som Jan Johansson och Georg Riedel komponerade för Astrid Lindgren på den tid det begav sig. Alldeles utsökt är också ”Mair Stain”. Här är varje ton vägd på guldvåg. 

Fyra välkända standards har också plockats med. Bland dem Tadd Damerons odödliga ”If You Could See Me Now”, som får en superb tolkning”, och Toots Thielemans inte mindre odödliga ”Bluesette”, som avslutas med en liten snutt av Tyree Glenns ”Sultry Serenade”. Kul! Toots själv kunde inte ha gjort det bättre!

Till sin hjälp på skivan har Andreas tre väl intrimmade och erfarna vapendragare. Daniel Tilling spelar ytterst smakfullt piano och visar som vanligt varför han betraktas som en av vårt lands mest hörvärda musikanter. Synnerligen välspelande och tekniskt imponerande Josef Karnebäck trakterar kontrabas och bakom trummorna återfinns Sebastian Ågren, lyhörd och rytmiskt begåvad fDet skulle vara intressant att höra Andreas Pettersson i ett lite större band med en handfull blåsare och kanske även stråkar i en bukett egna arrangemang…

Till sist: ett alldeles utmärkt och läsvärt albumhäfte!
Jan Olsson


Personlig och tilltalande 
sång får fullödigt  stöd
Lisa Björänge Quintet

Resting Spirit
(Hoob/Border)

Sandvikenfödde sångerskan Lisa Björänge gör här sin andra skiva för Hoob. Det gör hon med fullödigt stöd av flera musiker uppfostrade i Gävleborgsregionen och som i likhet med Lisa är verksamma i Stockholm. Klas Toresson spelar tenorsax, basist är Pär-Ola Landin och trumslagare Jon Fält. Pianist är göteborgaren Fabian Kallerdahl. Musiken är komponerad av Lisa och äger en personlig prägel som tilltalar där hon utnyttjar sin ljusa stämmas resurser. Öppningsnumret Resting Spirit visar tydligt att Lisa är på stadig frammarsch. Däremot är jag sval för hennes scatsång i numret Sandviken. Kompensation ges där av Klas attraktiva tenor och Kallerdahls pianospel.

Egentligen skall skivans samtliga musiker lyftas fram. Keep It Real bjuder på underfundigt spel av Kallerdahl som är en stark personlighet med integritet och profil. Jons dynamiska spel är alltid en tillgång som smittar omgivningen. Hans samspel med Pär-Olas bas är föredömligt, inte minst när Lisa vågar agera frigjort och släpper loss tyglarna.

En sak som alltid förundrat mig är varför konvoluttexter i jazzsammanhang skall vara så svårtydda. Vill man inte att köparen skall kunna läsa innehållet? Om man nu har en värdefull text att förmedla borde grafiken ägnas större omtanke både i färgval och typsnittets utförandeform. Den här skivan är värd en proffsigare presentation. Det låter elakt men tyvärr är detta en återkommande realitet inom jazzbranschen.

Göran Olson


Magnifik inledning får variationsrik 
fortsättning på hög nivå 
Goran Kajfes Subtropic Arkestra
The Reason Why Vol. 3

(Headspin Recordings/Border)

Tredje och sista albumet i Goran Kajfes/Subtropic Arkestra trilogi The Reason Why följer konceptet från de båda föregångarna, och innehåller det nio man starka bandets personliga tolkningar av låtar plockade från olika tidsperioder och från en mängd olika kulturlandskap.

Inledningen är magnifik, med en suggestivt sugande version av den etiopiska klaviaturmästaren Hailu Mergias hypnotiska Ibakish Tarekigna från 1970-talet. Fortsättningsvis når albumet inte riktigt samma svindlande höjder, men håller en stadigt hög nivå genomgående.

Variationen i materialet är ibland slående, som i jämförelsen mellan tolkningen av Christer Bothéns hårdstunsiga Trance Dance från skivan med samma namn från 1984 och den easy listening som genomsyrar den franske electronicakompositören Bernard Fevres Le Monde Avait 5 Ans.

För att inte tala om versionen av I’m On My Way, som den lika obskyra som eklektiska psykedeliagruppen US69 från Connecticut lanserade på albumet Yesterday’s Folks 1969.

Här finns vidare en tolkning av en hårdsvängande låt med Orchestre Poly-Rythmo de Cotonou från Benin liksom av två låtar av betydligt färskare datum. Av dessa överträffar en hymndoftande version av amerikanen Panda Bears (Noah Benjamin Lennox) You Can Count On Me vida originalet, medan kanadensaren Caribous (Dan Snaith) trista Sandy inte går att göra så mycket med.

Även om Subtropic Arkestras besättning redan tidigare var formidabel, har tillskottet från Per ”Texas” Johansson till blåsarna Jonas Kullhammar och Per ”Ruskträsk” Johansson vässat den ytterligare.

Förhoppningsvis kommer Subtropic Arkestra att fortsätta utforska och utveckla sin musik, oavsett det sker inifrån och in eller med sikte mot andra horisonter.
Peter Bornemar


Njutbart, melodisk och lättlysnat
som borde tilltala många 
Magnus Lindgren            
Stockholm Underground            
(ACT/Naxos) 
 

Magnus Lindgren har bjudit mången god lyssnarstund tillsammans med stereon sedan skivdebuten med egen kvartett 1999. Med cd:n Way Yout som då erhöll priset Jazz i Sverige det året. Genombrottet kom med albumet Paradise Open tillsammans med Radiojazzgruppen vilken belönades med en Garmmis, Orkesterjournalens Gyllene skiva samt Sveriges Radios pris, Årets bästa jazzmusik. Och han har dessutom erhållit Jazzkatten som årets nykomling och två år som Årets jazzmusiker. Förutom spelet är han även skicklig både som kompositör och arrangör.  Magnus Lindgrens musikutbud har hela tiden varit i den njutbart melodiskt sköna tonskalan, vilket även dagens skiva uppvisar.

Dagens album är i den så sjudande bluesfyllda andan med drag av funkmusikens betoning invävd. Vi har mestadels hört honom med tenorsaxen, någon gång med klarinett och här är det tvärflöjt rakt genom. I samtliga tolv spår. Ett instrument som han behärskar lika bra som övriga nämnda. Och så har han några som gästar kvintetten som står av förutom honom själv, Daniel Karlsson fender rhodes, Henrik Janson gitarr, Lars DK Danielsson elbas och Per Lindvall trummor.  

Början med löst ledigt funk-gung med Magnus Lindgrens flöjt i förgrunden och i elegant solospel och solospelar här gör ävenledes gästande tyske Till Brönner trumpet och Eric Bibb sång, i Lindgrens egen komposition, Fluting. Till det mest bluesfyllda i skivan hör Magnus Lindgrens Mr. Mann, som vi förmodar är tillägnad en av jazzmusikens verkligt stora som hade tvärflöjten som huvudinstrument, nämligen Herbie Mann. 

Även Eric Bibbs komposition, Good Stuff, med bluesfyllt gitarrspel och sång från kompositör samt flöjtist Lindgren. Fler bluesgodingar är A White Shade Of Pale, med så innerligt känslofullt spel av Lindgren och med Nils Landgren i trombonesolo i samma anda, som tillkommit här. Ytterligare sång bjuds. Ida Sand i sin så härligt gungande komposition, Brutal Truth. En härligt lättlyssnad skiva med musik som torde tilltala fler musiklyssnarkategorier.         
Thord Ehnberg


Kollektivt skapande där   
suggestiv röst griper tag
Anna Lundqvist Quintet 

Mewe          
(Prophone/Naxos)   

Anna Lundqvist har i fyra tidigare cd album bjudit på bra sång i den traditionella jazz-sång-andan. Nu har hon växlat över och sjunger i sin femte skiva helt ordlöst hela skivan genom. Den ordlösa sången inom jazzmusiken är dock inget nytt. Det har förekommit ända sedan Louis Armstrong ordlöst började improvisera när han, som det sägs, tappade text/notbladet i sin version av Heebie Jeebies redan 1926, och har därefter funnits med inom jazzmusiken sedan dess. Men en hel skiva genom, som Anna Lundqvist här använder sin röst så nära sina instrumentkollegor torde vara unikt.

Textmässigt inget innehåll således utan det är rösten, de toner hon utbrister i som är av betydelse. Och det gör hon alldeles utmärkt. Rösten är som ett instrument integrerat med övriga instrument ingående i kvintetten. Så tonsäkert det någonsin går. Både i ensemble och när det kommer till improvisationer med instrumenten runt om. Från första spår, smått hetsiga Listen och titellåt Mewe, där rösten är så nära instrumenten att man uppfattar enbart allt som instrumentalt helt genom.  Alone, synnerligen vackert melodisk, där rösten så smakfullt ligger med i spelet. I My Joy och Everything is Everything, blir sången mer påtaglig och mot instrumenten, där pianot/keyboard och basen ävenledes utbrister i bra solospel. Samma sak med The Ravens och efterföljande Behind It All, där saxofonen ligger i unisont spel med Annas röst och även i allvarligt solospel. Insomnia rapp keyboards och virvlande trummor som bryts av engagerat gitarrspel i solo. Allt avslutas med drygt minutenkort ballad, Beautiful Friend, the End.

Ja, Anna Lundqvist har helt klart påvisat att ordet inte alla gånger har betydelse för det som sjungs. Det är suggestivt allvarlig sång och spel som suger tag i mig som lyssnare där alla har lika stor del i.  Det är således kollektiv skaparkraft i det vi får höra från Anna Lundqvist röst, Fabian Kallerdahl piano/keyboard, Mattias Grönroos bas, Jon-Erik Björänge trummor och percussions, Björn Almgren sopran/tenor saxofoner samt gästande Krister Jonsson gitarr, Stina Larsdotter cello och Tobias Hedlund vibrafon i några av spåren.
Thord Ehnberg


Vacker sång, välskrivna arrangemang
med instrumentala sologodbitar 
Sara Indrio                        

Blodrød måne                   
(Stunt)   

Sara Indrio, dansk sångerska och låtskrivare med italienskt påbrå. Har studerat klassisk percussion i flera år men den sydamerikanska rytmiska slagverkstraditionen vann hennes hjärta och hon har utbildat sig vid Rhythmic Music Conservatory i Köpenhamn. Så förutom sången spelar hon även flertalet slaginstrument samt gitarr och piano i några av spåren i Blodrød måne, hennes tredje skiva under eget namn.

Merparten av skivans tio spår är även komponerad och textsatt av henne. Sången i Blodrød måne, som är hennes första på danska har mjukt stillsamma texter som passar hennes vackra röst utmärkt. Jazzsång ja, men en del melodier har karaktären av populärmusikens smått slätstrukna område. Musiken bakom hennes välmodulerade stämma är välskrivna melodiskt vackra arrangemang av trummisen i bandet, Per Ekdahl. Ytterligare en svensk musiker finns med, nämligen Per Texas Johansson var saxofoner, klarinetter och flöjt är en viktig ingrediens i musiken och bjuder solistiskt några godbitar. Som i titelmelodin, mjukt gungande Blodrød måne, där han bjuder innehållsrikt solospel på barytonsax. Även Sara Indiro´s sång mycket tilltalande här och blir därmed en av skivans höjdpunkter. 

Fler höjdpunkter är den så vackra balladen Juni aften, med skönsång och bra solospel från gitarrist Jakob Gurevitsch. Även Amico Mio, samt Skib uden havn, har mitt öra, med känslofull bra sång och Per Texas klarinett och tenorsax i obligat och solospel bakom tilltalar. Vi mødes i graæsset, bryter mot det övriga melodimönstret i mycket långsamt spel och sång där instrumenten får karaktär av spännande frispel.   

Thord Ehnberg                                                       


        
Trumsnidare med personlig ådra
och saxofonister på G!
Karl-Henrik Ousbäck

Somewhere And Somewhen
(Nightingale Records/www.karlhenrikousback.com)

Unge trumslagaren Karl-Henrik Ousbäck, född 1993, blev 2016 utsedd till Årets Faschings Vänners stipendiat - inte direkt oväntat. Studerat har han gjort på Kungliga Musikhögskolan i Stockholm. Helt klart är han ett lysande råämne som skall finslipas. Musiken är hans egen snidad med en personlig ådra som attraherar. Trumspelet är dynamiskt och nitiskt påmanande. Han har ambitiösa intentioner men stundtals blir spelet övermodigt och splittrar gruppens helhetsintryck. 

Melodin Restaurang Wollmar som öppnar besöket på Atlantis Studio är en rivig och yster ouvertyr De två saxofonisterna Håkan Broström alt/sopransax och tenoristen Jonas Kullhammar är en säker garanti för saxofonjazz av bästa märke. Helt enkelt en kanonstart. De är verkligen på G! Håkans sopran i Bem-Te-Vi är magiskt lockande. Men varför är inte sopransaxen angiven i det skivkonvolutets text? Lika positiv är jag till Håkans engagerande altsaxspel i likhet med skivans medproducent tenorsaxofonisten Jonas Kullhammar som med ett emotionellt utspel skapar eruptioner. Mäktigt intagande är han i Blues For Ludi och rent utav förförisk i Barnkalas.

Pianisten Ludvig Berghe är en drömsk lugnande faktor i den vackra balladen Chaconne som spelas på trio med basisten Niklas Fernqvist och Karl-Henrik.  Ludvigs eminenta spel har jag känt till sedan länge. Niklas har en utvecklingskurva som är i ständigt stigande. Skulle tveklöst kalla honom för en pudelklok basist som gör en lyhörd insats kryddat med fint solospel.
Göran Olson


Storbandsmusik med personligt uttryck 
och solister som ger avtryck
ASJO
Ann-Sofi Söderqvist

Jazz Orchestra 
Move
Live at Fasching & Bangen Jazz & Blues Festival
(Pitch Blue/Plugged Records)
 
Ann-Sofi Söderqvist arbetar sig alltmer in i den mansdominerade svenska storbandshegemonin.  Kompositioner och arrangemang har ett personligt uttryck som signum. Ann-Sofi utnyttjar även att föra fram unga musiker som inte tillhör de utnöttas skara. De är ämnen som med säkerhet kommer att påverka den svenska jazzens vidareutveckling. Men det finns också redan välkända namn i bandet som inger respekt. Ann-Sofi har också textat fyra nummer. Sångerskan Lena Swanberg har bidragit med två texter, Move och Play Me A Tune. I den dovt färgade Move har hon sällskap vid solistmikrofonen av tenorsaxofonisten Karl-Martin Almqvist vars klara tonval framkallar gåshud och ger en lyckad kontrast till sången.

I Evening Blues gör Mats ”Dicken” Hedrenius en superb uppvisning med ett trombonspel som är ”back to the roots”. Jag anser att Dicken borde få flera chanser att exponera sig i studiosammanhang. Han är en personlig spelare. Andra trombonsolister är Karin Hammar som visar hög klass i Queen Of All Gods. Lisa Bodelius trombon är verkligen tilltalande i Play Me A Tune. Vilket löfte!  Karl Olanderssons trumpet förgyller i samma tema.

I Little Dance lockar Johan Christofferssons altsax - ett namn att lägga på minnet. Magnus Blom med samma saxofontyp är mycket hörvärd i Queen Of All Gods. Robert Nordmarks tenorsax är en landets intressantaste exponenter på instrumentet. Honom kan man också gotta sig åt i Little Dance. Där bygger Anders Åstrands vibrafon upp en eggande atmosfär med Rasmus Svensson-Blixts inspirerande trumspel i ryggen. Ny bekantskap för mig är pianisten Oskar Lindström som är solist i Oscar´s Theme. Även han ett namn för framtiden.
I Heroes kommer Amedeo Nicolettis sköntonade gitarr in med ett gnistrande solo framför attackerande orkesterbakgrunder. I den stillsamt avvaktande Reflections Of A Blackbird skapar Per-Ola Landins bas ett välavvägt solo. 

Där och i fem andra melodier är det Lena Swanberg som svarar för sången. Är något tudelad till hennes svala agerande. Med den stora orkesterinramningen hade jag väntat mig ett starkare utspel utan att kompositionerna skulle tappa sin karaktär.
 
Roligt är det med de nya namn som Ann-Sofi mixat in i bandet. Skivan är inspelad på Jazz Club Fasching 2017 samt med två nummer hämtade från Bangen Jazz & Blues Festival i Sandviken 2016. Då ingick tenorsaxofonisten Henrik Westerberg tillsammans med trumpetarna Patrik Skogh, Nils Janson samt trombonisterna Karin Hammar och Peter Fredriksson i orkestern.
Göran Olson


Färgstarkt, mäkta tilltalande
och extremt omväxlande
Beches Indian Brew

(Country & Eastern/Naxos)

Ända sedan han i mitten av 1960-talet var i Indien för att studera musik och lära sig spela slagverken tabla och mridangam har den indiska musiken legat trumslagaren, kompositören och bandledaren Bengt Berger nära.

I grupper som Arbete & Fritid, Rena Rama, Archimedes Badkar, Spjärnsvallet, Bitter Funeral Beer och Chapter Seven har den indiska musiktraditionen, tillsammans med västafrikansk musik och svensk folkmusik, varit en ingrediens i den korsbefruktade jazz som präglat Bergers musik.

Så också i hans senaste konstellation Beches Brew, som igångsattes 2010 och tidigare presenterat sig på utmärkta albumen ”Beches Brew”, ”Beches Brew Big” och (digitala) ”Beches Brew Bag”.

Som titeln också anger präglar den indiska musiktraditionen i hög grad Bengt Bergers kompositioner på detta nya album, som spelades in under en turné i Sverige och övriga Norden hösten 2016 efter att bandet tidigare under året framträtt i Indien. Med på turnén från Indien följde systrarna Akkarai på fioler och röster samt slagverkarna Sundarkumar och Rao.

Dessutom anslöt sig den ghanska slagverkaren Doe Kushiator till den konstellation som förutom Berger själv här utgörs av saxofonisterna Thomas Gustafsson, Jonas Knutsson och Sir Thomas Jäderlund, gitarristerna Max Schultz och Göran Klinghagen, violinisten Livet Nord, basisten Stefan Bellnäs samt Lise-Lotte Norelius på slagverk och elektronik.

Musiken är synnerligen färgstark, mäkta tilltalande och extremt omväxlande de åtta spåren emellan. Den inledande och lustfyllt pockande låten Kakraba High Five är klart starkast beroendeframkallande, men den nästan psykedeliska ragan Dagar, Djur, den bluesmättade Kamelen och det täta medleyt Doktor Apa/Magma/Vesuvio/Klingis Khan är andra höjdpunkter på ett album som vill lyssnat på hur många gånger som helst.

Peter Bornemar


Mästerligt framtrollade toner ger

personlig, mångskiftande musik
Lars Danielsson    

Liberetto III               
(ACT/Naxos ) 


Lars Danielsson är mästerlig att trolla fram melodiskt vackra toner i sina kompositioner. Så också i sin tredje skiva betitlad Liberetto. Och givetvis gäller detta även hans båda instrument, bas och cello. Även pianot spelar han i introt av två titlar, samt wah-wah cello och gimbri i en. Gimbri är ett tresträngat afrikanskt instrument, stort som en gitarr gjord av en trästock täckt med kamelhud på spelsidan. Medspelare i detta, det tredje albumet av Liberetto har i stort samma sättning som i tidigare skivor, förutom att Grégory Privat ersätter Tigran Hamasyan på piano och fender rhodes medan John Parricelli gitarr och Magnus Öström är kvar spelandes respektive gitarr och slagverk. Dessutom tillkommer gästande musiker i de flesta titlarna.

Samtliga tolv kompositioner signerade Lars Danielsson, alla mycket skickligt genomarbetade där instrumentens ”röster” ställs mot varandra och blir skön gemenskap. Solon från många av medverkande, finkänsligt integrerade i arrangemangen med musiken och man kan skönja många ingredienser från andra musikkulturer. Här finns flamencoinspirerat, Taksim by Night, likaväl som indisk raga i främst Gimbri heart, med .ödande gitarrspel från Parricelli. Och så skymtar korta stycken sval nordisk folkvisa som en ljuv vindstilla augustinatt där fullmånen sprider sitt smått trolska sken. Lyriskt spännande minsann. Även den sakrala musiken får vi ta del av. I den så vackra Orationi, med vemodigt vackert solospel av Danielsson.

Det är kompositionerna, arren och helheten och mindre enskilda solisters prestationer som är musikens stora styrka här. Tillsammans blir allt personligt färgad Lars Danielssonmusik.
Thord Ehnberg


Okonventionell storbandsmusik

med spelglädje och sagolik rytmik
Jaco Pastorius 

Truth, Liberty & Soul
Live in NYC. The Complete

1982 NPR Jazz Alive Recording
(Resonance/Border)

Toots Thielemans berättade att elbasisten och komponisten/arrangören Jaco Pastorius var för honom den mest betydelsefulla musiker som kommit fram efter Charlie Parkers frånfälle. Toots var inte ensam om den uppfattningen. Även om Jaco förde ett brokigt liv var han en pedant i sitt musicerande och skrivande. Efter den här tidigare outgivna konserten som ligger på två plattor får Toots stå oemotsagd.
 
Inspelningen kom till vid George Wiens Kool Jazz Festival i New York 1982. De medverkande tillhör gräddan av stadens jazzelit. Dit räknas den fantastiska trumpetsektionen med Randy Brecker, Jon Faddis, Lew Soloff, Alan Rubin, Ron Tooley och Kenny Faulk. Trombontrion består av Jim Pugh, David Taylor och Wayne Andre. Dave Bargeron hanterar tuban. Valthornister är John Clark och Peter Gordon. Rörblåsare är altsaxofonisten Bob Stein. Bob Mintzer dubblerar mellan tenor-sopransax-basklarinett. Andra tenorister är Lou Marini och Frank Wess. Howard Johnson och Randy Emerick spelar barytonsax. Gästsolisten Toots Thielemans munspel är en färgklick av format. Jacos polare från Weather Reporttiden, Peter Erskine är trummis.  Percussionist är Don Alias. Steelpansspelaren Othello Molineaux förstärker bandets karibiska agerande.

 Jacos arrangemang har ingångsvinklar som står i en bjärt kontrast till det konventionella storbandsskrivandet. Musiken speglas av spelglädje och en sagolik rytmik. Ett skolexempel på bandets rytmiska kunnande och kommunikationsförmåga är när Jaco tillsammans med valthornisten John Clark och percussionisten Don Alias gör en storstilad exposé i den  femton minuter långa Okonkolyé Y Trompa. Jaco och Peter Erskine är centralfigurer i Bass And Drum Improvisation där en exalterad publik taggar paret till stordåd.

Flera av melodierna på skivan fanns också på World Of Mouth Big Bands skiva Invitation från Japan 1983. Då medverkade också ett antal av den här skivans musiker. Med på båda skivorna är melodierna Invitation, Fanny Mae, Soul Intro/The Chicken, Liberty City, Reza/Giant Steps och Sophisticated Lady. Ofrånkomligt är att Parkers Donna Lee finns med i ett mycket snabbt tempo. Toots Bluesette har fått en ny kostym som passar som handsken. Samma med Jacos klassiker Three Views Of A Secret där munspelets intagande toner får betyget att gå i topp. Mer Toots blir det i den råsvängande Fannie Mae där Jacos sång tänder slutraketen från ett liveband med intensitet och härlig utstrålning.

I det omfattande texthäftet görs intressanta uttalanden från flera av skivans musiker och andra personer i musikbranschen.

Göran Olson


Mäktigt, koncentrerat från banbrytare

som  ständigt vidgar sinnen och vyer
Roscoe Mitchell

Bells for the South Side
(ECM/Naxos)

 Under närmare ett halvt sekel har Roscoe Mitchell i rollen som kompositör, saxofonist och bandledare varit en förgrundsgestalt inom experimentell musik, där jazzen utgjort fundament men som också innefattat konstmusik, elektronisk musik och till och med en släng av r&b.
Mest känd är Mitchell sannolikt som en av huvudmännen i banbrytande gruppen Art Ensemble of Chicago. Och han var också med och grundade organisationen Association for Advancement of Creative Musicians (AACM), vars 50-årsjubileum för ett par år sedan hyllades med utställningen The Freedom Principle på Museum of Contemporary Art i Chicago.
 
I samband med utställningen gjordes också den här över två timmar långa inspelningen, där Roscoe Mitchell framträder tillsammans med fyra olika triokonstellationer – både separat i respektive trio och tillsammans. Musiken är synnerligen komplex och krävande, men också ytterligt originell och rik beträffande både klanger och färger.
 
Av de elva kompositionerna, fördelade på två skivor, har ett par starka inslag av samma breda palett av de slagverk (gongs, klockor, skallror, handtrummor i olika storlekar) som också hanterades av Art Ensemble of Chicago. Dessutom har samtliga kompositioner ett nästan lika starkt fokus på tystnad som på ljud.
 
Anslaget är också allt annat än bombastiskt, snarare baseras musiken på ett utvecklande av kontraster och nyanser i en ständigt växlande klangbild. Även om slagverken är rätt frekventa i ljudbilden – hanterade av William Winant, Kikanju Baku och Tani Tabbal - finns här också James Fei på saxofoner och klarinetter, Hugh Ragin på trumpet, Tyshawn Sorey på trombon, Craig Taborn på piano och Jaribu Shihad på bas.
 
Roscoe Mitchell själv agerar mer återhållsamt, på allt från sopranino till bassax, och intar ofta rollen att dirigera musikerna. I det inledande tolvminutersstycket Spatial Aspects of the Sound dyker hans piccolo inte upp i ljudbilden förrän under den sista minuten, och i EP 7489 spelar han inte alls.
Mer framträdande är Mitchells tillsammans med Sorey på trombon och Ragin på trumpet i kammarstycket Prelude to a Rose samt på sopran med Taborn på piano och Baku på bas i friformmässigt drivande Dancing in the Canyon, som är det enda stycket Mitchell inte skrivit helt själv.
 
I den avslutande medleyn Red Moon in the Sky/Odwalla figurera alla nio musikerna tillsammans i vad som under 17 minuter är en böljande atmosfärisk ljudtapet med starka inslag av elektronik för att därefter övergå till det klatschigt bluesfärgade AEOC-tema som Mitchell skrev 1973.
 
Sammanfattningsvis synnerligen mäktig, koncentrerad musik från en 77-åring som ständigt tycks vidga både sinnen och vyer.
 Peter Bornemar


Rykande, lättlyssnad
bop med fräsch kvintett  
Ole Matthiesseen

Flashback & Dedications                         
(Stunt)
   
Danske pianisten Ole Matthiessen har förekommit i många olika sammanhang inom jazzmusiken. Förutom pianospelandet har han varit producent för Danska Radions Big Band, redaktör för Danska Radion´s Jazz Live där han spelat in och sänt konserter från danska jazzscener. Varit ordförande för danska jazzmusikerföreningen och styrelseledamot i European Jazz Frederation, skrivit artiklar och recensioner för tidningar och böcker om rytmisk musik mm.

Nu gäller det Ole Matthiessen som pianist med egen kvintett spelandes elva egna kompositioner. Musik i den så lättlyssnat melodiskt men ändå attackerande tonskalan förankrad i femtio och sextiotalets början. Med förutom honom själv väl avvägt bra pianospel tillsammans med trumpetare Henrik Bolberg och tenorist Bob Rockwell som mest och i fint solospel i många av titlarna tillsammans med basklippan Jesper Lundgaard och trummis Ole Streenberg i fint samspel.

Rykande fräscha femtiotals bopfraser i mycket men början sker i synnerligen vackert balladspel, Love song, allvarligt sansat spel, vilket vi även finner i fler spår i albumet.  Den så vackra To Trane, som man inte kan undgå att förstå att en tidig John Coltrane tillägnats, som ävenledes innehåller ett pampigt trumsolo. Det så sugande lockande bluesfyllda spelet finner vi i Ocbbct där stråkbas, trumpet, piano och tenorsax är synnerligen goda karameller att suga på. Agustaften i Tivoli, gungar så där lössläppt härligt lättsamt och chosefritt med även här, så gott som samtliga medverkande i avspänt solospel. Som atmosfären är på just Tivoli mitt i Köpenhamn med alla dess förlustelser. I Für,-?, bjuds virvlande valsgungande spel medan Drummer´s Mare, är vikt för Lundgaards bas ett långt stycke innan Bolbergs sordinerade trumpet och Rockwells heta tenor tar över i solo, med piano/trummor accentuerande runt om.

Det här är lättlyssnad musik där spelglädjen lyser. Flashback & Dedications är Ole Matthiessens fjärde album för Stunt. Det första, Portraits, Poems and Places kom 2008.

Thord Ehnberg


Utforskande, frispråkigt och
dynamiskt med suveränt gäng
Vilhelm Bromanders Initiativ
Allt åt alla

(Signal and Sound)

Basisten Vilhelm Bromander har figurerat i många olika sammanhang under åren, bland annat med Jonas Kullhammar, The Ägg och på favoritplattorna hurrakel! med Anna Lund och Röjer på vinden med Brända broar. Helt på egen hand kom han förra året med soloskivan Oh Lord, Give Me Strength (Creative Resources), som innehöll två improvisationsstycken för kontrabas.

På Allt åt alla, Bromanders andra skiva i eget namn, omger han sig med ett suveränt gäng musiker i form av saxofonisten Marthe Lea, trumpetaren Niklas Barnö, pianisten Lisa Ullén och trumslagaren Christopher Cantillo i fem form- och innehållsmässigt väldigt varierade kompositioner skrivna av honom själv.
Tre av dessa, titelspåret, Cococo och Den glömda utopin, präglas av utforskande, frispråkiga och dynamiskt återhållsamma dialoger, där det nyansrika växelspelet musikerna emellan fungerar genialt.

De två övriga kompositionerna här har båda en mer fast struktur och rappa melodislingor med teman som sömlöst byter av varandra. Mot kung & fosterland har ett hårdnackat schvung som vore det en väckelsesång med Bromanders distinkt tunga basspel som fundament under extatiska tillrop från de övriga musikerna.
Mint lika stark är den vidunderliga Rockefeller Rock, som under tolv minuter byter förklädnad flera gånger och går från crescendo till crescendo för att slutligen utmynna i ett magnifikt solospel av Bromander själv. 

Som kompositioner skickar både Mot kung & fosterland och i synnerhet Rockefeller Rock tydliga associationer till Charles Mingus. Den senare är närmast en pendang till stycket Remember Rockefeller at Attica som Mingus spelade in på Changes One 1975.   
Ett strålande album som ges ut på vinyl i begränsad upplaga (300 exemplar) och, som alltid när det gäller Signal and Sound, omsorgsfullt förpackat och försett med ett snyggt konvolut.
Peter Bornemar


Virtuost, lekfullt duospel 
och även med innerlig känsla
Ulf & Eric Wakenius 

Father and Son                 
(ACT/Naxos)  

Far och son Ulf och Eric Wakenius, båda gitarrvirtuoser i musik som ger associationer till vad vi hörde pappa Ulf i sin karriärs början. Då i duospel tillsammans med gitarrist Peter Almqvist där de kallade sig Guitars Unlimited. Och faktiskt, en titel finns med från den tiden. Paco´s Delight, som kom ut under Guitars Unlimiteds namn på skivmärket TonArt inspelad redan 1983. Nu således i mycket skicklig nyinspelning tillsammans med sonen Eric. Och jag tror det är i samma arrangemang även denna gång, givetvis med nytt fräscht solospel.

Dagens duoinspelning, den första med far och son Ulf och Eric Wakenius, tillkommen i september i fjol, innehåller tolv titlar inklusive bonusspår. Det är två mycket driva gitarrvirtuoser i samspel som lekfullt utmanar varandra. Vem som spelar lead stämma, solo och ackompanjerar är omöjligt att avgöra i de olika låtarna som finns med. Det varierar naturligtvis mellan de två. Variationsrikt med början med en snutt ur Joe Zawinuls välkända Birdland, som ett personligt intro. 

Här finns Cat Stevens Father and Son, även med sång av sonen Eric och som här blivit synnerligen passande titellåt till denna skiva. Den smekande vackra balladen Meine schöne Heimat eller som vi känner den, Vem kan segla förutan vind, spelad med innerlig känsla. Här finns också Esbjörn Svenssons Dodge the Dodo/When God Created the Coffee Break, likaväl som John Lennon & Paul McCartney´s Eleanor Rigby. Även kompositioner från Ulf Wakenius penna finns, nämnda Paco´s Delight och den irländskt inspirerade Irish Vagabond samt Mistral, innehållande tryck och intensitet i sprudlande samspel. Och mot slutet av skivan en lång häftig version av Birdland, plus bonusspåret Help the Poor, även den med sång av Eric.   

Det är helt enkelt virtuost spel av två skickliga yrkesmän i musikbranschen som kan sina instrument både till teknik och uttryck med innerlig känsla.

Thord Ehnberg


Tilltalande föryngrad 50-talsjazz
med drag av svensk folkmusik
Kari Sjöstrand

Frost Blossom    
(Karisma Music/www.karisjostrnd.se )   

Kari Sjöstrand har varit frilansmusiker sedan 80-talet. Huvudinstrument är tenorsaxen med spelar även alla saxofoner plus klarinett, flöjt och stundtals även med sång. Bor i Undersvik en liten ort i mitten av Hälsingland men kommer ursprungligen från Stockholm, som hon numera ofta besöker för spelningar med olika gruppkonstellationer.  Bred i sitt musikutbud och har tidigare utgett två skivor på duo med maken, basisten Henrik Christensen, där det närmast varit musik i visform/folkmusik som svänger ”jazzinnerligt”. Även jazzmusik för barn finns med på repertoaren. Men det är dock den kreativa jazzmusiken som står henne närmast och finns i uttryck i cd skiva tidigare med gruppen Talk.

I det nyutkomna albumet kommer dock enbart tenoren till användning. Inspelad i New Orleans, som hon besökt ett antal gånger och smått förälskat sig i dess atmosfär. Och under en dag i mars i år spelades åtta av Karis kompositioner in där. Hennes tenorsax tillsammans med Matthew D. White gitarr, Larry Turner elbas och Adam Everett trummor. Musiken bop/swing fyllt lättlyssnad med förankring i femtiotalsjazzen, med lätt föryngring. Hennes kompositioner har stundtals drag av svensk folkmusik karaktär med vemod. Speciellt i ballader som titelmelodin Frost Blossom, där folkmusiken har satt prägel på innehåll, samt den så innerligt vackra Just to Be, med små drag av vad vi minns Lars Gullin framtonade.  Även den ”coola” skolans form skymtar i The X Train, med envist påpuschande malande elbasfigurer. 

Solistiskt äger Kari musiken med sin tenorsax men även gitarristen  White är läcker med sitt solospel. I gungsköna A Little Boat, samt Hello Mr T och Molly´s Mood,  där det sydamerikanska påbråt skymtar. Och i I Know, svänger det så där härligt gammeldags. Basist Turner och trummis Everett följsamt pådrivande bakom i allt, som även de får komma till tals i solinpass. Sammanfattningsvis lättlyssnad i avslappad musik och spel som tilltalar.
Thord Ehnberg


 Fullmatat med nyanserat spel från 
tre musiker med förmåga att lyssna
Tommy Kotter Trio

Improvisation
(Nilento Records/Naxos)

Pianisten Tommy Kotter har länge varit ett etablerat jazznamn och har spelat med bland andra Bengt Anderssons kvintett, Bohuslän Big Band, Kjell Jansson Quartet och Roland Keijsers kvartett. I eget namn har Kotter tidigare bara gjort ett par skivor; Blue (IAM) kom 2002 och Sound Pictures (Spice of Life), som han delade med Lars Jansson, kom 2005.

Med den trio han spelat med de senaste åren, som förutom honom själv utgörs av basisten Yasuhito Mori och trumslagaren David Sundby, kom nyligen två album inspelade under en turné i Japan. Förutom dubbelalbumet Tenderland med originallåtar skrivna av Kotter också ett diametralt annorlunda album bestående av åtta helt improviserade stycken benämnda Improvisation 1-VII samt Winterpoem.

Musiken på Improvisation är småskalig och fullmatad av nyanserat spel från tre musiker med förmåga att både kunna lyssna och hörsamma varandra. Musiken är omväxlande lyrisk och lätt komplex, men symbiosen musikerna emellan gör att det gemensamma uttrycket genomgående är högeligen extrovert snarare än introvert och svårtillgängligt.
Peter Bornemar


Personlig musik med atmosfär 
och tätt kreativt samspel
Teresa Indebetou Band'
feat. Ann-Sofi Söderqvist
   

 Cities          I
(Imogena/Border Music)    

Göteborgsbaserade Teresa Indebetou Band har i tidigare skivor och live på jazzklubbar runt om i landet presenterat sig med mycket intressant musik i trioformatet.  Tillsammans med Jenny Kristoffersson kontrabas och Martina Almgren trummor. Nu utökat till kvartett med ytterligare av landets skickliga jazzmusiker, trumpetare Ann-Sofi Söderqvist, som ofta förekommit i storbandssammanhang. Inte minst sitt eget ASJO.

Nu således Ann-Sofi Söderqvist i kvartettspel med trion från Göteborg under ledning av Teresa Indebetou. Stingfylld spännande lyssning rakt igenom samtliga åtta titlar, varav sju har blivit namnade efter huvudstäder världen över. Början, betitlad Warsaw, har mjuk vacker innebörd, med till en början enbart Indebetou´s piano i sparsmakat spröda toner ”smyger” sig den innerligt vackra musiken in i medvetandet på lyssnaren. Med stegrande intensitet från enbart trion i tätt kreativt samspel. Lågmäld melodiöst vacker musik, vilket även skivslutet sker i, med en låt betitlad Stella, där Teresa även bjuder på sång, i egen text och musik. Spår som ger lyssnare en behaglig inledning och fint sammanhållet avslut. 

Och melodiskt taggad kreativitet till spel är vad som gäller vare sig det är fråga om up-tempo eller vacker ballad hela skivan genom. Med tuff storstadspuls i bluesfyllt melodiska och swingfyllda London, funk gungande New York, de sirligt avslappade atmosfären långt från karnevalsyrans Buenos Aires samt det njutbart stillsamma livet i Paris. Även Prague och Helsinki har sin särprägel.  Samtliga melodiöst vackra kompositioner skrivna av Teresa, där jag förmodar hon ger sitt intryck och sin uppfattning av nämnda städer. Med Martina hållande dess puls levande och medmusiker nyfiket jäktande genom gatornas labyrinter eller strövar njutfyllt makligt fram i någon park, som ju är städernas sköna oaser att koppla av i. Dock strosas det ändå med spänstiga steg. 

En samspelt trio, plus då Ann-Sofi Söderqvist vars trumpet passar in utmärkt De fyra bjuder tillsammans på personligt skapande jazzmusik med atmosfär, i underbart samspel och späckat med högst skickligt solospel.

Thord Ehnberg


Superb duo med starka melodier
direkt  från Village Vanguard
Bill Frisell/Thomas Morgan

Small Town
(ECM/Naxos)

Gitarristen Bill Frisell har under en 40-årsperiod gjort kolossalt många skivor i en rad olika stilar; exempelvis jazzstandards, låtar från ”the American Songbook”, country, blues, bluegrass, filmmusik och improvisationsmusik. Det breda perspektivet präglar också denna superba liveinspelning från ärevördiga Village Vanguard tillsammans med basisten Thomas Morgan. Ett album som också är Frisells första skiva i eget namn på ECM sedan 1988 års Lookout for Hope.

Av de åtta låtarna här är tre originalnummer; det folk- och bluesfärgade titelspåret, balladen Song for Andrew No. 1 - som anspelar starkt på kompositionen Andrew Cyrille, som fanns med på Cyrilles album The Declaration of Musical Independence - samt Poet – Pearl, där Frisell står bakom den första delen och Morgan den andra.

Minst lika intressanta är de inlånade numren; den inledande tolkningen av Paul Motians It Should Have Happened a Long Time Ago från skivan med samma namn (på vilken Frisell också medverkade), Subconscious Lee av Lee Konitz (som också fanns i publiken denna kväll), Fats Dominos hitlåt What a Party, den av Carter Family populariserade Wildwood Flower samt en härligt renrakad version av John Barrys Goldfinger.

Genomgående i musiken är de starka melodierna (något Frisells sedan tidigare gjort sig känd för att premiera), där Morgan - som tidigare spelat med bland andra John Abercrombie, Tomasz Stanko och Dave Liebman, och med Bill Frisell på albumet When You Wish Upon a Star - i sitt distinkt resonanstyngda och jordbundna spel skuggar och följer Frisell perfekt. Vanligtvis är det en Fender eller Fenderliknande gitarr Frisell brukar traktera; här är det frågan om en halvakustisk Gibson, vilket innebär mindre ”twang” men en djupare tonfärg. 
Peter Bornemar


Klangrikt med fritt spelrum
för frispråkiga solister
Johan Berke

Simpatico
(Gason Records/Naxos)

Gitarristen Johan Berkes grupp Upstairs Five har sedan debutalbumet 2004 gjort ytterligare åtta album, där detta det senaste precis som de tidigare innehåller musik skriven av honom själv.

Det handlar om jazz ur ett tämligen brett perspektiv och med varierade tonlägen, från lyrisk melankoli över modern bop till fri improvisation. Med sig på skivan har Berke två försklassiga blåsare i form av Alberto Pinton på klarinetter, baryton- och altsax samt Fredrik Nordström på tenor- och altsax. Och därutöver ett kraftfullt rytmpar i form av Robert Erlandson på bas och Fredrik Rundqvist på trummor.

Två av Berkes kompositioner här är dedikerade till Wayne Shorter, Mola mola och While We’re…Jong! som har koppling till Juju respektive Mahjong, två av Shorters låtar på albumet Juju. Här finns även en dedikation till Charlie Haden kallad Seen from Above, kring vilket gästspelande Barry Cleaveland byggt ett så kallat ”soundscape” med elektronik.

Bäst på detta klangrika album, där det finns gott om spelutrymme för Pinton och Nordström, är dock det frispråkiga stycket Short, but Sweet no 28, där den sedan många år i Sverige bosatte japanske jazzbasisten (med mera) Yasuhiyo Mori bidrar med en inledande och avslutande recitation.
Peter Bornemar


Frejdigt och glädjefyllt när  två
gamla kompisar möter sönerna
Ulf Johansson Werre

John Högman Quintet
Fathers & Sons
Having Fun
(PB7/Plugged Music)
 
Pianisten/trombonisten Ulf Johansson Werre och rörblåsaren John ”Jonte” Högman är gamla polare från Uppsala sedan första halvan av sextiotalet. De hade ett gemensamt band redan 1964. Tillsammans studerade de sedan på Kungliga Musikhögskolan i Stockholm. De kom också att ingå i Gugge Hedrenius Big Blues Band. Genom skivans basist Magnus Marks försorg kom nu Ulf och John att mötas igen i den nystartade kvintett som bildats.
 
Till bandet levererade Ulf den trumspelande sonen Oscar Johansson Werre. John svarar med sonen Magnus Adami som hanterar trombon. Det var ett lyckat drag. De båda ättlingarna åker inte snålskjuts på släktskap och nepotism vilket jag bestämt hävdar. Killarna pluggar jazz på Ackis, som fäderna gjorde i begynnelsen. En äkta blueskänsla sitter stabilt inplanterad i sönernas medvetande. Det är en bra start i den fortsatta karriären.

Av skivans tolv nummer kommer huvuddelen från de två bandledarna. Kompletterar gör Dizzy Gillespie med sin odödliga Night In Tunisa. Duke Ellington bidrar med den vackra Black Butterfly där Johns smäktande tenor skapar gåshud. Det blir ett av skivans intimaste inslag. Cole Porter står för den heta Love For Sale. Där vänder Ulf elegant ut och in på melodins harmoniunderlag. Den trombonduell som följer är glädjefylld och skapar en medryckande stämning. John ersätter här Ulf vid pianot.
 
Ulf sätter en riktig Åke Perssonatmosfär i Persson-Alley. Soundet som formas hör verkligen hemma hos den för tidigt bortgångne hässleholmaren. Åkes lätt nonchalanta frasering satte sannerligen färg på mängder av svenska trombonister på femtiotalet och lång tid framöver. Den hommagen värmde en ”Kometen” fan. Ulfs pianoinsatser saluteras på det hjärtligaste.

 Konklusion – den frejdiga stämning som skivan för med sig visar att sönerna är på god väg att föra fädernas jazzbegåvning vidare.
Göran Olson


Gospelartad jubeljazz med 
en multikulturell grundton 
Lars Skoglund

La La Lars
(Headspin Recordings/Border)

Försett med en titel som anspelar på Damien Chazelles flerfaldigt Oscarsbelönade romantiska dramakomedi kommer trumslagaren Lars Skoglund med ett första album i eget namn som är bland de absolut bästa jag hört på mycket, mycket länge..

När det gäller Lars Skoglund så är han förstås inte någon nykomling. Förutom att han ingår i indiebandet Laakso har han spelat med Lykke Li, Goran Kajfes, Moneybrother, Ane Brun och Oddjob, bland många andra.

På det här vinylalbumet har han samlat ett förnämligt gäng musiker bestående av nämnde Goran Kajfes på trumpet, Jonas Kullhammar på tenorsax och flöjt, Johan Berthlin på bas och Carl Bagge på piano och elektronisk orgel för att ta sig an åtta synnerligen medryckande kompositioner - alla skrivna av honom själv.

De starkt melodiska låtarna är extremt varierade, inte minst vad gäller de spänstiga arrangemangen, och skulle generellt kunna kategoriseras som gospelartad jubeljazz med en multikulturell grundton. 

Låtarna La La La La, Tiden lider (och vi med dem), Storm und Drang och Moonwalk är spontant snabbast tilltalande, men egentligen skulle vilket spår som helst på albumet vara en avväpnande välsignelse på vilket annat album som helst.

Peter Bornemar


Lekfullhet, finess och förnämliga

soloinsatser. Vilken skivdebut!
Ekdahl Bagge Big Band .

New Thing
(DO Records/Plugged Music)

Trumslagaren Per Ekdahl och pianisten Carl Bagge startade sitt gemensamma storband 2014. Det är ett ungt vitalt band där båda initiativtagarna delar på komponerandet och arrangemangen med några undantag. Det är basisten Martin Sjöstedt och barytonsaxofonisten Fredrik Lindborg som harr var sitt tema med. Bandet har bland annat hörts på Scalateatern i Stockholm – det är väl bara en tidsfråga när landets övriga storbandsintresserade får uppleva bandet live. Dit räknas redan Bangen, jazzfestivalen i Sandviken.

Att skrivarna inspirerats av Thad Jones-Mel Lewis måndagsband i New York är lätt att konstatera. De har anammat den lekfullhet och intrikata finess som Thad stod för. Stämföringen är genial och lockande med starka personliga soloinsatser. New Thing spelades in på Atlantisstudion i Stockholm under två dagar sommaren 2016. Allt som redovisas har klass, från första tonen i Willkommen till finalnumret Black Swan. Lägg därtill den lyckade grafiska utformningen som konvolutet och texthäftet fått.

Hur ser då bandet laguppställning ut?
Rörblåsare är leadsaxofonisten Per ”Ruskträsk” Johansson. Johan Christoffersson är andra alt. Tenorister är Robert Nordmark och Linus Lindblom. En stabil botten har sektionen i barytonsaxofonisten Fredrik Lindborg. Leadtrumpetare är Karl Olandersson. Övriga spelare är Nils Jansson, Elin Andersson, Jonne Bentlöv och Emil Strandberg. Nils och Elin delade på jobbet. Så gjorde även trombonisterna Magnus Wiklund och Karl Frid. Med båda inspelningsdagarna var leadern Kristian Persson, Peter Fredriksson och bastrombonisten Kristoffer Siggstedt. Det utsökta kompet med Ekdahl, Bagge och Sjöstedt är en garant för en substansfylld storbandsskiva.

Utöver det drivna ensemblespelet går jag upp i varv över de många förnämliga soloinsatserna som bjuds. Kul är det att höra Olanderssons förstapipa som bevisar vilken fantastisk musikalisk bredd han äger. Frapperas också över den energi och attack bandet agerar med i de arrangerade partierna.

Favoritnummer? Varför inte New Thing, Before You Leave samt Black Swan. Oriental Express skall också med. Vilken skivdebut!
Göran Olson


Ellahyllning som svänger och 
är varm, festlig och innerlig!
Regina Carter

Ella: Accentuate the Positive                                 (OKeh/Sony)

Att Detroit-födda violinisten Regina Carter, på sitt tionde album i eget namn, skulle hylla 100-åringen Ella Fitzgerald är knappast förvånande. Vid närmare eftertanke är de bägge faktiskt samma andas barn. Ella sjöng lika gärna Beatles-låtar som Gershwin och Bacharach och likadant är det med Regina Carter. Hon har musicerat med så aparta artister som Dolly Parton och Max Roach och tycks ha trivts med det mesta. ”Huvudsaken är att det svänger”, som violinkollegan Svend Asmussen brukade hävda.

Här är det alltså Ella Fitzgerald som gäller. Men sannerligen inte de mest slitna låtarna. Titelnumret, ”Accentuate the Positive” känner kanske de flesta till från Ellas repertoar. Men ”Crying in the Chapel” och ”Reach for Tomorrow” är knappast något man primärt förknippar med The First Lady of Jazz.

Givetvis serverar Regina de nio Ella-låtar hon har valt ut på sitt alldeles egna vis. Att hon är uppvuxen med lika delar jazz, r&b och funk i bagaget märks tydligt. Men även att hon är en elegant virtuos av Guds nåde. Så har hon också haft såväl Itzhak Perlman och Yehudi Menuhin som lärare en gång i tiden. Kanske har också kusinen, saxofonisten James Carter, haft ett visst inflytande på hennes musikaliska vägval? Hur som helst: svänger gör det och varmt, festligt och innerligt är det!

Till sin hjälp har Regina Carter några av sina ordinarie spelkamrater. Bland dem pianisten Xavier Davis, basisten Chris Lightcap och – inte minst – gitarristen Maarvin Sewell, som hon spelar en skön duett med i Hoagy Carmichaels ”Judy” och som trakterar häftig slide guitar i ”I´ll Chase the Blues Away”.
Regina Carter skulle jag vilja se och höra på någon av våra festivaler. Det skulle kunna bli en riktig höjdare!
Jan Olsson


Kreativ, uttrycksfull och 
variationsrik jazzsång
Gunilla Törnfeldt        

Behind the Mask     
(Sonorus Music/CD Baby)

Gunilla Törnfeldt känner vi som en av rösterna I uppmärksammade vokalgruppen Stockholm Voices, men även som soloartist i tidigare skiva. Debutalbumet A Time For Everything som kom hösten 2009. I nu föreliggande album Behind the Mask, har Gunilla Törnfeldt skrivit all musik förutom Bill Frisells, Tell You Ma, Tell You Pa, som hon dock textsatt och framför känslofullt i mycket långsamt tempo.

Gunilla Törnfeldt sjunger med kreativ uttrycksfull jazzkänsla. Variationsrik till omfång med både innerlig mjuk vacker inlevelse såväl som dramatisk kraftfull innebörd i sin sång. En stor del ordlöst, som ett instrument ingående i ensemblen eller i obligat eller synkront med något av instrumenten. Som vi får smakprov av redan i första spåret, Torn Between, likaväl som den rappa Flow där det stundtals blir klassisk bop/scat sång, eller den så innerligt melodiskt vackra Put the Past Behind. Med teatraliskt dramatiskt innehåll i titelmelodin Behind the Mask och Marching For Peace, i taktfast marsch rakt genom hela låten och sångmässigt ger vision av den samiska jojken. Läckert minsann.

Arrangemangen skickligt skrivna där jag stundtals hör instrumenten integrerade som röster bakom Gunillas sång. Och hon har förnämliga musiker med sig i trumslagaren Gustav Nahlin, som även fanns med på debutskivan, och pianisten Daniel Tilling, som alltid med lyriskt taggat spel. Kontrabas spelar Svante Söderqvist, som gör sig alltmer uppmärksammad med skickligt spel i många sammanhang. Efraim Törnfeldt spelandes bariton gitarr är det för första gången jag hör. Alla med bra solospel instuckna.             

Thord Ehnberg


Stämningsfull musik framförd
med känsla och attityd
Tomasz Stanko

New York Quartet
December Avenue
(ECM/Naxos)

Den polske trumpetaren Tomasz Stanko, som fyller 75 i sommar, har sedan han debuterade på skiva i början av 1970-talet har gått från att vara frijazzmusiker till att bli den europeiska jazzens kanske allra främsta lyriker. De senaste åren har Stanko varit skivbolaget ECM trogen, och 2012 bildade han en kvartett med musiker från New York som året därpå gav ut albumet Wislawa.

Nu kommer skiva två med denna kvartett, där basisten Reuben Rogers är ersatt Thomas Morgan men med den kubanske pianisten David Virelles och trumslagaren Gerald Cleaver intakta. Det är en formidabel kvartett, som hanterar Stankos 12 kompositioner här (en av dem kollektivt framtagen) som vore de gjutna ur ett och samma block. 

Den stämningsfulla musiken, som titeln till trots är inspelad under varma dagar i juni förra året, är extremt återhållsam, och ger ett närmast stillastående intryck. Det är endast i tre av kompositionerna – Burning Hot, december Avenue och Yankiels Lid – går det att skönja någon form av rytm eller puls.

Subtil jazz så det förslår, således, och framförd med en känsla och attityd som inger både förtroende och respekt. Tomasz Stanko må förlåta mig, men David Virelles magnifika pianospel är vad som ger starkast intryck här.
Peter Bornemar


Personligt och frigjort

och ett fräscht orkestersound
Stockholm Jazz Underground
Plays The Music Of Hans Olding,

Nils Janson, Linus Lindblom
(El Dingo Records/Border Music)

Den relativt unga gruppen Stockholm Jazz Underground, som initierades för några år sedan, har en intressant sammansättning. Altsaxofon och klarinett spelar Klas Lindqvist. Linus Lindblom är tenorsaxofonist/ flöjtist.. trumpet spelas av Nils Janson och trombon av Lisa Bodélius, piano/wurlitzer trakteras av Carl Bagge, Hans Olding spelar gitarr, Filip Augustsson är basist och Chris Montgomery trumslagare. Samtliga mycket intressanta solister med  individuell profil.

Tillsammans bildar de enhet som verkligen lovar gott inför framtiden. Homogent spelat och med en vederkvickande gruppkänsla lämnar de efter sig en fruktsam mersmak som visar att svensk jazz har utökats med en attraktion som kommer att gå långt. Med det kunnande och den målmedvetna inställningen som musikerna agerar med finns det all anledning till att följa upp gruppens vidare frammarsch. Betonar att Stockholm Jazz Underground är en välkommen uppstickare i dagens svenska jazzliv.

Musiken är  komponerad och arrangerad av Hans Olding, Nils Janson och Linus Lindblom. Personligt och frigjort har skrivarna format ett  orkestesound som väcker nyfikenhet. Det är bara att gratulera till det fräscha sound som arbetats fram. Inga  klangklyschor kommer till bruk. Musikerna är övertygande och besjälade i spelet.

Skrivarna har lyft fram gruppens möjligheter att variera arrangemangens sound där alla instrumenten har rikliga möjligheter att ge musiken en speciell karaktär. Där ger till exempel gitarren och klarinetten spetsfundiga   accenter. Att man också fogar in partier med  endast två spelare som Bagges piano och Montgomerys trummor i The Sleeper Awakes visar prov på en vidsynt fantasilusta. Solisterna kan gotta sig åt det subtila arbete som kompet med Bagge, Olding, Augustsson och Montgomerey smidigt levererar. Vilken vårprimör!
Göran Olson


2 x Aaron Parks på skiva
Vacker och känslofull
duojazz med många uttryckssätt
  

Almaz Yebio / Aaron Parks              

Art Of songs                              
(Deliberate Music)   


Pianisten Aaron Parks är aktuell på två skivor, däribland "Find the Way"där han spelar han med sin egna amerikanska trio .

(Recension nedan)

"Art of Songs" är en duo-cd med mångsidiga sångerskan Almaz Yebio, som bland annat är utbildad musiklärare vid Musikhögskolan i Malmö, där hon också sedan 1999 är anställd och från 2013 universitetslektor i sång med inriktning jazz. gospel och sångensemble.


Almaz Yebio har genom åren jobbat med jazz, soul och brasiliansk musik i bland annat gruppen Agora och sin egen Almaz Yebo´s Twist´n Shout, som för övrigt firar 20 år med turné och liveplatta som släpps i höst. 

Här i det lilla formatet duo tillsammans med pianisten Aaron Parks i tolv titlar med material från tiden mellan 1920 och 1960. Art of Songs har inte enbart jazzanknytning utan också musik skriven för andra musikformer finns. Här dock med jazzanknytningen i duons framförande av materialet. Almaz Yebio har vacker röst skickligt artikulerad och med känsla i det hon gör. Mycket har visans form i det lugnare tempot. Vad som sägs om Aaron Parks pianospel i hans trioskiva nedan gäller även här med det så lyriskt broderande spel runt Almaz sång likaväl som i eget solospel.

Tilltalar gör de ursvenskt vemodiga, En visa från Roslagen och Akvarell, likaväl som de känslofullt vackra balladerna Ferry Me Across the Water och Omar´s Lament. Den senare a´capella ett långt stycke i början. The Birds, har fugans sirlighet. Den så tonsäkert ordlöst sjungna lätt sorgsna Elsewhere samt sköna Nana och godnattvisan Sova, avslutar en vackert och avslappat njutbar lyssnarstund från Almaz Yebio och Aaron Parks. Jazzmusik har många uttryckssätt och här har den stora drag av svensk visa.

Thord Ehnberg

Sirligt, melodiskt vackert
och som inte saknar sting

Aaron Parks Trio

Find The Way  
(ECM / Naxos)    
       

Den egna, med trio, där medmusiker är meriterade Ben Street spelandes bas och Billy Hart trummor. Parks själv är också han meriterad för den delen. Kommer från Seattle, USA där han studerat vid University of Washington i datakunskap och musik. Valdes tidigt i åren att delta i Grammy High School Jazz Ensembles som i sin tur inspirerade honom att flytta till New York för vidare studier vid Manhattan School of Music. Har därefter spelat med många band. Bland annat trumpetare Terende Balnchard och Kurt Rosenwinkel´s grupper.
Har tidigare åtta utgivna cd:n under eget namn tidigare. Den första kom redan 1999, betitlad The Promise. Den senaste, för danska skivbolaget Stunt, på trio med danska musiker. 

Nu således den andra skivan för ECM, på trio. Den föregående för ECM var ett soloalbum. Här i tätt samarbete med basist Ben Street och Billy Hart Trummor. Musiken sirligt melodiskt vacker som dock inte saknar inneboende sting. Varje komposition har egenvärde med mestadels Parks piano i förgrunden i sirligt vackra melodislingor i nära sammanflätat spel som tilltalar. Parks piano stundtals sökande, men också med självklar pondus där varje tangentnedslag är så precist. 

Det engagerade samspelet mellan pianot, bas och trummor drar till sig och fångar in lyssnaren den musikvärld de skapar med sina så lyhört spelade instrument. I Song For Sashou, broderar de en tilltalande melodisk ljudväv i vackra toner. Alice, allvarlig smått dramatisk till sitt innehåll medan Melquiades är romantiskt vacker och gungar så melodiskt opretentiöst. Ett spår, Hold Music, ägs helt av Hart´s färgrikt modellerande trummor i mycket skickligt spel.

Thord Ehnberg


Poetisk, stillsam sång
med hörvärd jazzbakgrund

Jonas Holmberg              
Ny Standard

(Joho Musik)

Jonas Holmberg som här kommer med sitt tredje album är dock en ny bekantskap för mej. Att jazzmusik kan anta många olika former har vi hört bevis på många gånger tidigare. Med egna svenska texter och musik skriven av Jonas, blir det sång i det stillsamma vackert lugna tempot som får mig direkt att associera mot visformens skira uttryck. Sång i visform till jazzbakgrund är det närmsta jag kan komma.

Texterna om vardagliga ting rakt på sjungna, tydligt textade men tyvärr lite svalt utan något större engagemang för innehåll. Litet mer inlevelse i sången skulle vara önskvärt.  Allt inleds med Ett frieri, med enbart Mathias Algotssons piano bakom sången. Efterföljande Stockholmsvals hör till de titlar som tilltalar, med Peter Asplunds trumpet i läckert solospel och broderande runt Jonas sång. Även Himlen har lovat att snöa i natt och Det lät som en saga, har sina förtjänster. Och låt cd:n snurra vidare efter sista spåret. Det finns nämligen en låt till, Moon River, sjungen på svenska. Den hör absolut till de bästa i denna cd.

Mycket kompetenta välkända musiker i jazzbranchen har Jonas med sig. Redan nämnda Peter Asplund vars trumpet och flygelhorn vi får avnjuta i lyriskt vacker spel. Mathias Algotssons piano med allvarligt sparsmakat spel likaväl som i broderande turer runt melodin. Linus Lindblom tenor och klarinett, Svante Söderqvist bas, Conrad Boqvist gitarr samt Calle Rasmusson vars trummor här har mjuk pådrivande betoning alla låtar genom.

Sammanfattningsvis blir det poetisk sång till jazzbakgrund i den stillsamma lyriska andan.

Thord Ehnberg


Melodiskt och elegant med smak
av 30- och 40-talets smågrupper 
Snorre Kirk

Drummer & Composer
(Stunt Records)


Den 35-årige norske trumslagaren Snorre Kirk, numera boende i Köpenhamn, har under de senaste åren väckt stor uppmärksamhet. Inte bara för sitt trumspel tillsammans med bland andra Diane Schuur, Eric Reed, Jesper Thilo och Kristin Korb utan kanske i ännu högre grad som kompositör och arrangör.

”Drummer & Composer” är Kirks tredje egna produktion och innehållet kan närmast betraktas som en svit. Samtliga nio kompositioner och arrangemang har Kirk som upphovsman, och det manskap han samlat ihop för skivinspelningen består, förutom honom själv, av sex skandinaviska musikanter av högsta dignitet. Altsaxofonisten/klarinettisten Klas Lindqvists, kornettisten Tobias Wiklunds, trombonisten Magnus Wiklunds och pianisten Magnus Hjorts vaggor stod alla i Sverige, även om såväl både Tobias som Magnus Hjort numera huvudsakligen är verksamma i Danmark. Både verksamma och födda på andra sidan Öresund är tenorsaxofonisten Jan Harbeck och basisten Lasse Mörck.

Musiken på ”Drummer & Composer” för omedelbart tankarna till 30- och 40-talets societetsorkestrar. Ibland undrar man om den gode Snorre rent av är son till Andy Kirk, han med sina Clouds of Joy, vilket han naturligtvis inte är. Och då och då smakar det Ellingtons smågrupper. Inte minst i skivans tredje nummer, ”The Main Drag”, där man inledningsvis kan få för sig att det är The Duke himself som sitter vid flygeln. Det ”dukeska” intrycket förstärks ytterligare när Magnus Wiklund, som vi känner väl från både Stockholm Jazz Orchestra och Stockholm Swing All Stars, kommer loss i ett sordinerat trombonsolo.

 Utan att vara alltför chauvinistisk vill jag påstå att svenskarna är de som gör allra bäst ifrån sig. Tobias Wiklunds ”preludium”, som han exekverar på egen hand, är magnifikt, Lindquists klarinett i ”Heartland” är på allt sätt perfekt liksom hans Hodges-influerade altsax i ”The Capital Blues” och mångsidige Hjorth imponerar storligen mellan varven. Ett stycke, det något märkliga ”Port Lights”, framförs förresten enbart på pianotrio.

Kirks kompositioner och arrangemang är i sin genre idiomatiska, mycket melodiska och eleganta. Men någon gång känner man en aning pastischvarning. Fast en sak är absolut klar: Snorre Kirk är en begåvning långt utöver genomsnittet. Förhoppningsvis skriver han för storband nästa gång.

Jan Olsson


Rättframt. lättillgängligt med såväl

bluesgung som karibiskfärgat

Elsas eget omdöme

Om inte nu, när då?
(Bergman Inspelningar)

Basisten pch kompositören Elsa Bergman är ännu en medlem i bandet Anna Högberg Attack som nu ger ut en skiva i eget namn, dessutom med enbart egna kompositioner.

Med sig i de åtta melodiskt svängiga och snyggt arrangerade låtarna har Bergman den allmänt bekante trombonisten Mats Äleklint, saxofonisten Oskar Carls, trumslagaren Lalo Cissokhi och sångerskan Siri Blackman, där i synnerhet Äleklint och Carls ges rejält utrymme för att lycksaligt ornamentera i den rättframma och lättillgängliga musiken.

Tre av låtarna har vokala inslag, men det är de helt igenom instrumentala numren som ger starkast intryck. Däribland den närmast banalt bluesgungande 127, det klagande stycket Ulises Lima, skönt sönderstyckade Amygdala och den karibiskfärgade Nice Naller med sina euforiska tillrop från Äleklint och Carls.

Ett extra plus måste också gå till Emmy Rotsman för den läckra designen av omslaget.
Peter Bornemar


Ljuv vemodig intedning anger
tonen för tilltalande debutalbum
Anna Lund presenterar Hurrakel!

(Hoob Records/Border)

Redan efter någon minut in i det inledande och ljuvt vemodiga stycket Stigbergsliden slår trumslagaren och kompositören Anna Lund an tonen för vad som utmynnar i ett synnerligen tilltalande debutalbum med hennes kvartett Hurrakel.

Vanligtvis spelar Anna Lund, som förra året belönades med radiopriset Jazzkatten för årets nykomling, trummor i den eminenta konstellationen Anna Högberg Attack, och har för inte så länge sedan även kunnat höras i Marilyn Mazurs sång-, musik- och dansgrupp Shamania.
Anna Lunds sublimt finessrika och nyanserade spel genomsyrar också i hög grad den lyriska musiken på det här albumet, där hon skrivit fem av de åtta låtarna. Bland annat just Stigbergsliden och de påföljande och nästintill lika suggestivt folktonsfärgade Aningens aning och Hillevi.

Med sig i gruppen har Lund de utmärkta musikerna Vilhelm Bromander på bas, John Holmström på piano och basklarinettisten och tenorsaxofonisten Nils Berg, som alla bidragit med en låt var här och där Bergs skönt dämpade och lätt sorgmättade ton på basklarinett är starkt bidragande till den melodiska färgsättningen av musiken.

Här finns också ett par gästspelare i form av Mattias Ståhl på vibrafon och Jonas Kullhammar på cittra, där inte minst Ståhls känslofulla vibrafonspel utgör en vital ingrediens i flera av låtarna.
Peter Bornemar


Traditionsrik, kreativ jazzfest 
som man blir glad av!
Patrik Bomans Ambivalent 

 Soul Searching  
 (PB7/Plugged Music)  

Basisten Patrik Boman lät tala om sig i detta århundradets början med en grupp han kallade P.B Seven Piece Machine i några utgivningar som rönte berättigad uppmärksamhet. Den första erhöll för övrigt Orkesterjournalen åtråvärda pris ”Gyllene Skivan” år 2000.  Tidigare år hade vi hört honom som basisten i flertalet band, bland annat med pianisten Peter Nordahl och saxofonisterna Gunnar Bergsten och Bernt Rosengren. Bildade även eget skivbolag under namnet PB
7 där tidigare en cd spelats in under namnet Abivalent.  
Musiken precis om i alla tidigare utgivningar av Patrik Bomans grupper. Swingfyllt gungande i jazztraditionen härstammande i rakt nedstigande led till den så njutbara femtiotalets bop/swing skola. Med massor av kreativt idérika solon av alla medverkande och bra låtmaterial innehållande mestadels från medium till up-tempo men även vackert balladspel finns instucket. Allt, både till kompositioner och i arrangemang, bär Patrik Bomans signatur.  Ambivalent är här en sextett med honom själv hela tiden som den drivande basklippan och som överlåter det mesta av solospelandet till sina kollegor i gruppen.

Swing/bopen sitter där bergfast redan från första spåret, T Never Stops, med Patrik själv och trummis Chris Montgomery som anger den kraftfulla så innerligt behagliga rytmiken innan övriga musiker kommer in i bopinfluerat alert ensemblespel uppbrutet av Max Schultz och Carl Orrje, gitarr respektive piano med läckra solon. 

Instrumenteringen med trombon, altsax och gitarr ger ett intressant sound som till viss del för tankarna till J.J.Johnsons femtiotals grupperingar. Och Magnus Viklund och Amanda Sedgwick är sannerligen rapp i sitt spel på sina respektive instrument trombon och altsax i Down and Out, i speedway-tempo. Och fler intentioner bakåt i jazzhistorien finner vi i Blues for Slam, där man förnimmer den atmosfär som Slam Stewart skapade  under fyrtiotalet med sin speciella stråkbas/sång. Avbrott i all rytmiken bjuds i till en början mycket långsam Melancholy Albert som dock får en bluesfyllt gungande fortsättning, med både hetta och värme. Och det mesta har den bluesfyllda ådran i det som spelas.

 Oj, det var länge sedan jag hörde en sådan här njutbar jazzmusik på skiva. Det här är jazzmusik spelad i traditionen där allt är så enkelt rakt på spelat i melodiskt vackra melodimönster och i bra arrangemang. Lägg därtill skickligt solospel utan konstigheter. Det är en swing/bop-fest helt enkelt som man blir glad av. 

Thord Ehnberg


Utåtagerande punkjazz
med tilltalande råhet

JH3, Jari Haapalainen Trio

Fusion Madness
(Moserobie/Plugged)

Det finns något avgjort tilltalande i den råhet som präglar musiken som trumslagaren Jari Haapalainen under baneret JH3 gör tillsammans med saxofonisten Per ”Texas” Johansson och elbasisten Daniel Bingert.

Också vad gäller tempot. På förra albumet Fusion Machine var det 13 låtar på 28 minuter, här handlar det om 12 låtar på dryga 27 minuter där den längsta är knappt fyra minuter och den kortaste – Ich liebe mein mutter – klockar in på blott 39 sekunder.

Albumet är inspelat och mixat i Berlin, där Haapalainen också är bosatt. Någon tysk krautjazz är det dock inte frågan om, istället en sorts utåtagerande punkjazz med det expressiva uttrycket i solklart centrum.

Precis som på debutalbumet Fusion Machine är det i första hand Per ”Texas” Johanssons kraftfulla spel på saxofon som är utmärkande för musiken - såväl generellt som för dess i positiv mening aggressiva och direkta framtoning.
Peter Bornemar


Fascinerande ljudbild av 
abstrakt och gåtfull musik
Wachsmann/Strandberg/

Sandell/Thorman
A Trust in the Uncertain and

a Willingness to be Exposed
(Found You Recordings/Plugged))

Improvisationsmusik med ensemblen i centrum präglar musiken på ett album där de svenska 80-talisterna Emil Strandberg på trumpet och Patric Thorman på bas samt 50-talisten Sten Sandell på klaviaturer strålar samman med den Uganda-födde britten och 40-talisten Philipp Wachsmann på violin och elektronik.

Under dryga 40 minuter nöter och blöter dessa musiker fragment och fraser mot och tillsammans med varandra i sex numrerade spår som alla fått sin grundstruktur av denne Wachsmann, som tidigare gjort inspelningar tillsammans med i första hand Evan Parker, men även med Roscoe Mitchell.

Lättillgänglig är musiken naturligtvis inte, men den improvisatoriska samsyn som de tre svenskarna bäddat för sedan tio år tillbaka, och som bland annat resulterat i två album, är en perfekt utgångspunkt för mötet med ett unikum som Wachsmann.  

Vad i ljudbilden som särskilt fascinerar i denna abstrakta och tämligen gåtfulla musik är den torra tonen från Strandbergs oftast sordinerade trumpet tillsammans med Sandells preferenser för att just här spela på klavikord och portativ, det vill säga en form av bärbar piporgel.

Peter Bornemar


Avslappnat gungande 
och mjuk vacker musik
Kurt Rosenwinkel          
Caipi           
(Heartcore Records/RazDaz Records ) 
 
Kurt Rosenwinkel, gitarrist ursprungligen från Philadelphia, USA där han studerade I unga år vid Philadelphia High Schools kreativa och scenkonst linje. Har därefter under två år studerat vid Berklee College of Music. Därefter har han spelat med många av landets välkända etablerade jazzmusiker där bland annat Gary Burton och Paul Motian är två. Bor numera i Tyskland, Berlin närmare bestämt.
 
Stilmässigt befinner sig Rosenwinkel i dagens jazzanda och är känd för sitt distinkta sound där man kan ana influenser från instrumentkollegorna Pat Metheny och Bill Frisell men även andra musikers påverkan finns där. Rosenwinkel använder sig av ett brett utbud av effektapparater och förutom flertalet gitarren spelar han många andra instrument. Piano, trummor, bas och även rösten, för att nämna några. Lägg därtill många medverkande musiker i skiftande konstellationer där Pedro Matrins sång och trummor förekommer i många av skivans titlar. En annan musiker som finns med i en av titlarna är Eric Clapton gitarr, dock utan att göra sig hörd utanför ensemblespelet i den så klangfullt drömska Little Dream. Mark Turners tenorsaxofon finns med i efterföljande Casio Escher samt mjukt vackra Ezra, med kort solospel.
 
Sammanlagt elva titlar innehåller albumet, med carribbean/ brasilianskt så avslappat gungande attityden är ingrediensen de flesta spåren. Det är helheten och ensemblespelet som fångar mig som lyssnare här. Som Kurt Rosenwinkel dominerar med sina instrument och även tilltalande som kompositör/arrangör. Visst, Kurt Rosenwinkel bjuder också några korta heta solopartier instuckna. Med gitarren som bäst i Casio Vanguard och avslutande Little B. och med pianot och som sångare tillsammans med Kyra Garéy i Summer Song. Pianot, gitarren, bas, trummor, percussions, synth spelas av Rosenwinkel i Chromatic B. Som helhet avslappat mjukt vacker musik.                    
Thord Ehnberg

Melodiskt, stingigt, gungigt

och ibland med Mingusstämning

Kjell Jansson                    
The Groove Extension                

(Imogena/ Border)    


Basisten Kjell Jansson är en musiker som många med mig fått stifta bekantskap med som basisten med pianist Åke Johansson under 1990-talet. Med distinkt skickligt spel, vilket har varit hans styrka i många skivor och framträdanden även senare i många sammanhang. Med den egna gruppen och med många andra musiker, främst då som här, hämtade från västkusten.  Ofta tillsammans med pianisten Tommy Kotter, vi även mött i den kvartett som Jansson lett sedan mitten av nittiotalet. Här bildar de två grunden tillsammans med Anders Kjellberg trummor och percussions samt Björn Cedergrens tenorsaxofon och basklarinett. Och fler musiker finns med i många av skivans åtta titlar. 

Musiken genomgående melodiskt vacker och med sting i dagens anda med femtio och sextiotals idiom i grunden och i en del av musiken kan man spåra lätt ödesmättad påverkan från hur Charles Mingus gruppers framtonade i ensemblespelet. Närmast då i Farao från Ale, där Niklas Rydh trombon bidrar till stor del av den Mingus-stämning jag känner. Vilket även den så härligt gungade D-Flat har och som tillsammans med avslutande Playin´ the blues, är skivhöjdarna för min del. Med bra solospel av Kjell Jansson bas och saxofonisterna Björn Cedergren tenor och Joakim Rolandsson altsax. 

Sju av skivans titlar är också komponerade av Kjell Jansson, medan Var blev vi av, är skriven av G. Skervov/H. Lloyd och textsatt av H. Alfredsson/T. Danielsson, med ödesmättad sång av Bror Gunnar Jansson. En titel som till sin betoning har fått drag av samma speciella spel och sångsätt som vi en gång i tiden hörde Bengt ”Frippe” Nordström framtona i sina framträdanden. Ett spår som tillsammans med inledande Till Bertil, formad som visa, bryter mot det övriga

Thord Ehnberg.


Originell och fascinerande
debut av röstkonstnär
Belle

Belle
(Hoob Records/Border)

Ett på många sätt originellt och fascinerande debutalbum med en grupp som leds av sångerskan, tillika röstkonstnären och kompositören Linda Oláh, som också framträder i en lång rad andra projekt och konstellationer. Bland dem Nox.3, Cabaret Contemporain, Magnetic Ensemble, fransk-svenska Luna Maze och Charles 313, duon Lovers och, tillsammans med Casey Moir och Isabel Sörling, trion Joining Forces.

Genremässigt rör sig den luftigt flyktiga och slöjlika musiken på detta under två års tid bearbetade album mellan konstpop och esoterisk konstmusik och där lyriska melodier är en gemensam nämnare i flertalet av skivans 13 spår, samtliga baserade på kompositioner av Linda Oláh.

Oláhs röst är också den självklara medelpunkten i den till lika delar gracila som kärvt intrikata musiken, där i övrigt Johan Gradens på piano och Lindha Kallerdahls på bas och sång är betydligt mer tongivande än Johan Jutterström på saxofon och Martin Öhrman på trummor.
Peter Bornemar


Lyckad, variationsrik 100-årshyllning 
med förträffliga arrangemang 

 Vivian Buczek

Ella Lives
(Prophone/Naxos)

Läs hela recensionen


Kreativitet och spelglädje när 
generationer möts i ny grupp 
Leo Krepper                     

Realities             
(Do Music Records/Plugged Music) 

Leo Krepper, ung begåvad gitarrist som debuterar med skivalbum han namnat Realities. En yngling som tar sig an musiken med mognad och har genom sitt medmusikerval blandat nya unga framåtsträvande musiker med äldres erfarenhet. Hans nyfiket kreativa gitarrspel tillsammans med likaledes unge basisten Mauritz Angas och Oscar Johansson Werre trummor samt Ludvig Berge piano, som i dag nått mognad i sitt spel. Lägg därtill den verklige veteranen inom jazzskrået, Gustavo Bergalli trumpet. En konstellation som också påvisar att jazz är gränsöverskridande vad det gäller ålder.

Merparten eget skrivet material, melodiskt sångbara allvarligt hållna titlar i det snabbare tempot varvat med långsam skön ballad. Litet enkla till komposition och arrangemang dock. Men allt spelat med hjärtat i kreativ anda från samtliga, med balanserat moget solospel.

Tilltalar som mest gör Krepper med bra gitarrspel i hetsiga Miller´s Run, Extraction samt Lilla Mama, som är bland de bästa kompositionsmässigt, har inte så där fulländat tekniskt gitarrspel men med ungdomlig kreativitet och spelglädje som lyser genom varje strängs anslag. Och spåret betitlat They, är helt vikt för hans gitarr rakt genom. Smått allvarliga Hello Little One och Doldrums, är Bergallis trumpet och Berghes piano godbitar medan lätt caribbean gungande Mowgli´s Groove har fint trumarbete från Johansson Weere, och med bra solistiskt gitarrspel.

En så fin skivdebut han gör, unge Leo Krepper

Thord Ehnberg


Formidabel kvartett med musik
fylld av spännande vändningar
Craig Taborn

Daylight Ghosts
(ECM/Naxos)

Pianisten Craig Taborns tredje album för ECM efter soloskivan Avening Angel och trioskivan Chants är lysande, och på många sätt lika nydanande som hans mästerverk Junk Magic (Thirsty Ear) från 2004.

Tillsammans med saxofonisten och klarinettisten Chris Speed, basisten Chris Lightcap och trumslagaren Dave King formerar Taborn här en formidabel kvartett som utverkar en slags ambient kammarmusik med inslag av både kollektiv improvisation och electronica.

Craig Taborn står bakom åtta av de nio kompositionerna på skivan, medan balladen Jamaica Farewell har Roscoe Mitchell som upphovsman. Samtliga spår präglas av Taborns sinnrika, för att inte säga akademiska tonspråk, som dock aldrig lägger sig på en otillgänglig abstraktionsnivå. Musiken är tvärtom synnerligen tillgänglig och fylld med spännande vändningar både innehållsmässigt och vad gäller tempo och energi.

Flertalet av låtarna kan till formen sägas vara ballader, som den närmast pastorala The Great Silence, Ancient och Phantom Ratio. Den sistnämnda är inledningsvis definitivt en ballad, med långa dämpade toner från Speeds tenorsax, men utvecklas med tillägg från Taborns syntloopar till en slags tranceliknande funk.

Ancient är inledningsvis ännu mer dämpad, men avslutas med en intensivt pulserande rytm med kraftfulla markeringar från Taborns piano. Tillsammans med de två spår där Speed spelar klarinett, The Great Silence och den utsökta tolkningen av Jamaica Farewell, tillhör Ancient de absoluta höjdpunkterna på vad som mycket väl kan vara Craig Taborns bästa album hittills.
Peter Bornemar


Väletablerad trumlektor

visar upp musikalisk bredd 
Bengt Stark

Trio x 2
(PB7/ Plugged) 

Läs hela recensionen


Märkesmannens lyhördhet och
känsla ger ett omutligt starkt intryck.
John Abercrombie Quartet

Up and Coming
(ECM/Naxos)

John Abercrombie (född 1944) hör tillsammans med den tio år yngre Pat Metheny till de mest inflytelserika jazzgitarristerna under det senaste halvseklet. Både Abercrombie och Metheny kan dessutom sägas ha vidareutvecklat Wes Montgomerys spelstil, även om Metheny gjort det med bredare penseldrag - som även glidit in på såväl pop- som frijazzpaletten.

John Abercrombies skivproduktion i eget namn omfattar drygt 60 album, varav en tredjedel finns på etiketten ECM. Det är också på ECM man hittar flera av hans bästa album som Timeless, Night, Class Trip och 39 Steps. Till dessa måste också räknas detta nya album, där sättningen är densamma som på 39 Steps. Det vill säga den förträffliga kvartett som förutom honom själv utgörs av pianisten Marc Copland, basisten Drew Gress och trumslagaren Joey Baron.

Materialet på Up and Coming utgörs av åtta kompositioner av vilka Abercrombie står bakom fem, Copland för två medan den återstående är en snygg tolkning av Miles Davis Nardis. Musiken är esoteriskt cool och avslappnad, med eleganta växlingar mellan känslobetonade stycken i moll (Joy) och svängig postbop (Flipside), och som genomgående förmedlas med en smittande komplexitet vad gäller både rytm och harmoni.

Gitarristen John Abercrombies spelar genomgående återhållsamt, utan någon som helst ekvilibrism, men med en märkesmans lyhördhet och känsla för essensen i musiken som ger ett omutligt starkt intryck.
Peter Bornemar


Formidabelt trumpetspel, såväl
eldfängt, kraftfullt som lyriskt, elegant
Anders Bergcrantz

Soulfully Yours
(Vanguard Music Boulevard/Plugged)

Trots den uppmärksamhet han väckt, inte minst som gedigen förvaltare av soundet från profeter som Woody Shaw, Freddie Hubbard och Lee Morgan, har jag i ärlighetens namn inte lyssnat särskilt mycket på trumpetaren Anders Bergcrantz tidigare. Hans album About Time från 2007 finns någonstans i mina hyllor men har mest ägnat sig åt att samla damm.

Nya Soulfully Yours ger dock ett starkt positivt intryck redan från början - i form av det frustande och fräsande stycket Spirit of Life som på ett genialt sätt både åkallar och förädlar känslan från 1970-talets elektriske Miles.

Bergcrantz trumpetspel är formidabelt rakt igenom på skivan, oavsett han intar en eldfängd och fysiskt kraftfullt roll eller utrycker sig mer lyriskt och elegant. Och tillfällen till diversifierade uttrycksformer finns gott om i de sju kompositionerna här, av vilka Bergcrantz skrivit samtliga utom balladen It Freezes Now som Anna-Lena Laurin står bakom.

Om det fusionsartade inledningsstycket Spirit of Life och It Freezes Now utgör de yttre stämningslägen som exponeras finns däremellan en luftigt strollande Childlike, en hardbopmättad Mr. B.F., New Orleansmollbluesen Oliphant, den brett arrangerade och omfångsrika Saraswati och en eldfängd avslutning i form av stycket Resistance.

För de vokala inslagen i såväl It Freezes Now som Saraswati står Bergcrantz döttrar Iris och Rebecca. Bland övriga medverkande märks bland andra tenoristen Thomas Franck och gitarristen Anders ”Chico” Lindvall. Men den som lyser mest här är naturligtvis Anders Bergcrantz själv.

Bästa spåret är tveklöst Spirit of Life, tätt följt av Resistance.
Peter Bornemar


Läs mer om Anders Bergcrantz


Två separata kraftcentrum 
strålar samman i massiv endräkt
David S. Ware & Matthew Shipp

Live in Sant’Anna Arresi, 2004 
(AUM Fidelity/Forsyte)

Pianisten Matthew Shipp (1960 -) ingick i den ikoniske saxofonisten David S. Wares (1949-2012) kvartett i 17 år, och spelade tillsammans med denne på en rad album - från 1990 års Great Biss, vol. 1 (Silkheart) till 2007 års Renunciation (AUM Fidelity). 

Under dessa 17 år framträdde de som duo ett halvdussin gånger, varav denna, också vad ljudkvaliteten beträffar, förstklassiga inspelning med dem från Ai Confini tra Sardegna e Jazz i Sardinia 2004 utgör den andra utgåvan i AUM Fidelitys arkivserie med David S. Wares inspelningar.

Musiken här utgörs av en lång sammanhållen improvisation indelad i de två drygt 20 minuter långa styckena Tao Flow del ett respektive två plus en fyra minuter lång Encore. Framförandet är fyllt av energi, där det som till en början ger skenet av att komma ur två separata och åtskilda kraftcentrum efter hand strålar samman i massiv endräkt.

David S. Wares ton vibrerar av en uttömmande själfullhet som torde vara omöjlig att svara upp emot för de flesta, men Shipp klarar av att möta den - oavsett det är fullt fräs eller återhållsamhet som gäller i konversationen.

Emellanåt tycks vägarna till det totala samförstånd som sedermera uppnås bli invecklade och svåra att överblicka. När de väl strålar samman blir endräkten dock desto mer imposant. Den som vill få en koncentrerad bild av David S. Wares storhet kan med fördel lyssna på hans mäktiga spel i albumets kortaste spår Encore.
Peter Bornemar


Utforskande,och flytande som

ger närmast stillastående intryck
Andrew Cyrille Quartet

The Declaration of

Musical Independence
(ECM/Naxos)

Det här är ett udda, men samtidigt också ganska problematiskt album. Vad som sticker ut redan innan lyssning är musikersammansättningen, där den 77-årige slagverkaren och frijazzveteranen Andrew Cyrille omger sig med gitarristen Bill Frisell, basisten Ben Street och den i både jazz och elektronmusik rotade syntspelaren och pianisten klaviaturspelaren Richard Teitelbaum.

Cyrille och Teitelbaum, som för övrigt också är 77 år, har spelat ihop som duo tidigare (på det inte särskilt högt rankade albumet Double Clutch från 1981), men i övrigt är konstellationerna nya – åtminstone för mig.

Albumet innehåller nio kompositioner av vilka Frisell skrivit tre, Teitelbaum och Street en vardera, tre är skrivna av alla fyra musikerna och den återstående är en version Coltrane Time som Cyrille fick av Rashied Ali men som Coltrane själv aldrig spelade in.

Musiken är utforskande, flytande omkring i en expansiv atmosfär som ger ett närmast stillastående intryck. Det finns dock några ljuspunkter i det meditativa flödet, framför allt i det känsloladdade och av Bill Frisell komponerade avslutningsspåret Song For Andrew No.1.
Peter Bornemar


Det  formligen sprudlar  av 
energi och kreativ musik
 Marius Neset,

London Sinfonietta

Snowmelt   

(ACT/Naxos)   
    
Marius Neset, norsk saxofonist som tar sig ton och gör sig alltmer hörd med övertygande spel i olika sammanhang. Från första tonerna i dansk/norska gruppen Kamikaze, via egen kvartett/kvintett och tillsammans med Trondheim Jazz Orchestra, fram till dagens skiva som han spelat in tillsammans med London Sinfonietta, har han imponerat. I ett tonspråkspråk som är hans eget. I samarbetet med London Sinfonietta har han även med sig tre medlemmarna ur den senaste kvintetten, Ivo Neame klaviaturer, Petter Eldh kontrabas och Anton Eger slagverk.

Snowmelt är ett ambitiöst verk i elva delar som sitter ihop som en helgjuten svit. Allt inleds med en Prologue där Nesets sopransaxofon ljuder i kargt tonspråk som för lyssnaren rakt in i det norska vindpinade fjällandskapet en bister vinterdag.  Så smyger hela Sinfoniettan så fint in i musiken med både tempo och intensitet i den första delen, Sirenes, av den sjudelade Arches of Nature.  Musik som engagerar lyssnaren genom alla stycken vars delar fortsättningsvis betitlats Acrobatics, Circles, Caves, Paradise, Rainbows, fram till och med avslutande Pyramiden. Med lödande solospel, främst då av Marius Neset själv med sina saxofoner, tenor och sopran, men också från övriga tre han har med sig från den egna kvintetten. Här finns ”finstilta” innerligt mjukt vackra partier i Paradise och Rainbows. Motsatsen, ordentlig attack i spelet finner vi i både Sirens och som ett avslutande crescendo mot Pyramidens topp.

Så finns här innerligt känslofullt lyriska The Storm Is Over, med balladens alla ingredienser i lågmält vackert spel, och man riktigt känner lugnet och tystnaden efter just en vinande vinterstorm.  Introduction to Snowmelt, med till stora delar Nesets saxofon helt ensam i vackert broderande tonmönster. Titelmelodin Snowmelt, är en glad melodi, som förkunnar att det finns en förhoppning om en ljus varm framtid som snösmältning ger oss här i norden. Det formligen sprudlar av kreativ musik och energi ur instrumenten hela cd skivan genom. Från Nesets saxofoner likaväl som ur Sinfoniettas alla stråkar, horn och rörblås med full skaparkraft. Marius Nesets saxofoner har än en gång bjudit oss lyssnare kreativt spel, som vi lär vi få höra i många sammanhang framgent.

Thord Ehnberg


Drömlikt, böljande tonlandskap
med öppningar för vågspel
Tigran Hamasyan

Atmosphères
(ECM/Naxos)

Egentligen skulle namnen på de tre norska musikerna Arve Henriksen (trumpet), Eivind Aarset (gitarr) och Jan Bang (live sampling) stå tillsammans med Tigran Hamasyan här. Och kanske även producenten Manfred Eichers namn, eftersom det var han som tog initiativet till att samla musikerna för den här inspelningen gjord under tre dagar i Lugano 2014.

Men det som präglar atmosfären på det här dubbelalbumet är framför allt den blandning av ambient jazz, armenisk folk- och kyrkomusik och nyromantisk klassisk musik som också är kännetecknande för den armeniske pianisten och tonsättaren Tigran Hamasyans produktion.

Atmosphères är den 29-årige Hamasyans åttonde album på nästan lika skivbolag och innehåller 15 stycken. Av dessa är sex helt eller delvis är baserade på musik skriven av den armeniske tonsättaren, musikforskaren och prästen Soghomon Soghomonian (1869-1935), känd under namnet Komitas, medan de övriga är framtagna av gruppen.

De böljande tonlandskap som framträder under en och en halv timme här är dock sömlösa, och ger ett drömliknande, dunkelt och inte sällan minimalistiskt intryck. Som att befinna sig i ett kontemplativt tillstånd där tystnaden kan vara lika närvarande som känslan av vemod. Subtil musik så det förslår, alltså, men samtidigt med öppningar för vågspel av det dramatiska slaget.

Några stycken här är mer direkt tilltalande än andra, däribland tre folkloristiskt klingande och bedövande vackra tolkningar av Komitas – Tsirani tsar, Garun a och Hoy, Nazan – liksom det eldfängda och av kvartetten utarbetade stycket Traces II.
Peter Bornemar


Studiofynd med alltid lika
festlig och svängig pianist
Erroll Garner

Ready Take One                                                      (Octave Music/Sony)


Erroll Garner (1921-1977) var tveklöst en av jazzens mest säregna pianister. Han var autodidakt och lärde sig aldrig att läsa noter. Hans hemmagjorda spelstil var totalt originell med en taktfast vänsterhand, som fungerade ungefär som Freddie Greens gitarr iBasie-bandet, och en högerhand som kunde ge sig iväg på de mest överraskande melodiska utfärder. Och hans introduktioner var alltid något alldeles extra. Inte ens de musiker som omgav honom hade oftast en aning om vad som skulle komma. Förmodligen visste han det inte alltid själv heller.

Från slutet av 50-talet och fram till sin död åtnjöt Garner en popularitet som möjligen kunde jämföras med Louis Armstrongs, och hans komposition ”Misty”, som han själv fäste på skiva fyra gånger, är fortfarande en av jazzmusikens mest spelade låtar. Själv var den jovialiske Erroll naturligtvis tvungen att alltid ha den med på sina konsertframträdanden. Oftast som encore.

De 14 numren på ”Ready Take One” har man funnit på några bortglömda, men nu tack-och-lov uppfräschade, band med studioupptagningar gjorda mellan 1967 och 1971. För uppbackningen, en oftast något tillbakadragen och diskret sådan, svarar för det mesta basisten Ernest McCarty Jr, trumslagaren Jimmie Smith och congaspelaren Jose Mangual. Här och var ersätter Ike Isaaccs McCarty Jr och i en låt, Garners egen ”Chase Me”, står George Duvivier för basspelet och Joe Cocuzzo för trummandet.

Repertoaren på ”Ready Take One” består i övrigt av sju standards och ytterligare sex Garner-alster, alla - förutom den ofrånkomliga ”Misty” - helt ”nya”, åtminstone för mig. Vassast är, tycker jag, balladen ”Back to You”, som tål att höras åtskilliga gånger och rent av skulle kunna förses med en text. Den ger också en nyttig påminnelse om att Erroll Garner, förutom att han var en festlig och alltid lika svängig pianist, även var en utsökt låtskrivare.
Att albumet döpts till ”Ready Take One” beror på att Garners manager, producent och allt-i-allo Martha Glaser ropar just de orden lite då och då, vilket tyder på att det vi får höra oftast är just förstatagningar. Påpekas kan också att Octave Music faktiskt var Erroll Garners eget skivmärke en gång i tiden.

”Ready Take One” är tveklöst ett ”måste” för alla inbitna Garner-vänner. Men den når inte upp till samma höjder som ”Concert By the Sea”, som återutgavs för en tid sedan. Fast det gör förstås ingen annan Garner-platta heller.
Jan Olsson


Lyriskt och vemodigt  som 
ger avstressande musikstund
Jukka Perko Avara

Invisible Man                      
(ACT/Naxos) 


Saxofonisten Jukka Perko Avara är ingalunda någon nykomling inom jazzmusiken utan funnits med en längre tid. Både hemma i Finland och internationellt. Kom med sin första inspelning redan 1989, på kvartett och har utgivit fler i olika konstellationer och i kompanjonskap med andra finska musiker samt också ingående i andra musikers album. Iiro Rantala och Wolfgang Hafner för att nämna två. Nu med trio där hans melodiöst vackert spelade saxofon har sällskap av två gitarrister, Teemu Viinikainen akustisk gitarr och Jarmo Saari elektrisk gitarr.

En trio med lyriken framträdande i kompositionerna med vemodig mollton inneboende i de flestaspåren i denna, trions andra utgåva. En bluesbetoning om man så vill och det finns fler associationer mot andra musikformer. Mot lågmäld vacker visa och man kan även spåra små tendenser mot den klassiska fugan i någon av titlarna. Eget skrivet material således, plus tre från andras pennor. Eric Clapton och Will Jennins så melodiöst vackra Tears In Heaven, Peter Gabriels Don´t give Up och den avslutande Pavanne skriven av Gabriel Fauré. 

Det egna materialet är merparten i balladform där några dock sticker ut och ”gnistrar” till litet extra. He Left The Road med stegrad tempopuls i allvarlig lyrik i fina improvisationer ur sopransaxofonen från Jukka Perko Avara. I melodiskt sköna Sweet Solitude har Viilikainens akustiska gitarr får lätt Django Reinhardt prägel som tilltalar i hög grad. Melodiskönt lyriska Helmi, som har ett parti fugabetoning, hör också den bland albumets bästa spår. En vacker avstressande musikstund trion bjuder sina lyssnare.
Thord Ehnberg


Se fler aktuella skivor med Bengt Hallberg, bl a:

Bengt Hallberg

At Gyllene Cirkeln

(Dragon/Border)


Intressanta återblickar på en lysande 
och banbrytande musikalisk karriär.
Miles Ahead
Soundtrack från filmen om Miles Davis 

(Columbia Legacy/Sony)


Som de flesta jazzintresserade säkert har noterat, har det på andra sidan Atlanten nyligen spelats in en långfilm om Miles Davis, ”Miles Ahead”. Den har föregåtts av en lång rad skriverier i såväl dags- som fackpress i USA och förväntningarna har varit högt uppskruvade. Premiären ägde rum, i både New York och Los Angeles, den 1 april och filmen har redan börjat omnämnas som en stark kandidat för en och annan Oscar-statyett. 

Den tämligen dramatiska, och åtminstone delvis fiktiva, handlingen i ”Miles Ahead” utspelar sig i New York någon gång i slutet av70-talet. Inte oväntat tar den upp den vid det här laget legendariske jazzikonens välkända drogmissbruk och hans tio år långa och stormiga äktenskap med Francis Taylor. Men huvudsakligen bjuder den ändå på åtskilliga intressanta återblickar på Miles lysande och banbrytande musikaliska karriär. Huvudrollen spelas av den på sistone mycket hyllade och efterfrågade svarte skådespelaren Don Cheadle, och i annan stor roll, som musikjournalisten Dave Brill, får vi se Dave Braden. Den mångsidige Cheadle, som alltså spelar Miles, har även producerat, regisserat och skrivit manus tillsammans med Steven Baigelman.

Musiken i filmen är till allra största delen dubbad från en rad av Miles klassiska skivinspelningar. Men även en del nyskriven musik förekommer, komponerad av Robert Glasper.
Som sig bör har nu Sony Pictures Classics i samarbete med Sony Music gett ut en cd med, som det heter, Original Motion Picture Soundtrack”. På det får vi förstås höra massor av musik ur filmen. Från titelnumret, ”Miles Ahead” alltså, som Davis spelade in 1953 på en Prestige-platta tillsammans med John Lewis, Percy Heath och Max Roach, via bland annat hela och nedskurna alster från skivklassisker som ”Kind of Blue”, ”Sketches of Spain”, ”Seven Steps from Heaven”, ”Nefertiti” och ”Filles de Kilimanjaro” och ”Agharta”, till korta dialogsnuttar. Nyinspelad musik, exekverad av, till exempel, pianisten Taylor Eigisti, nyss nämnde Glasper, trumpetaren Keyon Harrold, Wayne Shorter och Herbie Hancock bjuds också mellan varven. 

Att sätta betyg på plattan känns varken särskilt logiskt eller nödvändigt. Större delen av innehållet är redan välkänt för de flesta Davis-fans och håller naturligtvis högsta klass. Och det skapar definitivt nyfikenhet och förväntningar. Så det är bara att hålla utkik bland bioannonserna.

Jan Olsson


Personliga arrangemang, 
glänsande leadmusiker och solister 
Dick Oatts/Mats Holmquist

New York Jazz Orchestra
A Tribute To Herbie + 1
(Summit MAMA/Border)
 
Det här är en originell och initiativrik skiva som kommit till stånd. Arrangören och kompositören Mats Holmquist har arrangerat en hyllning till pianisten Herbie Hancock. Till inspelningen som är gjord 2015 i New York har han lierat sig med den ytterst välrenommerade rörblåsaren Dick Oatts. Oatts har handplockat musiker som kommer från The Apples absoluta toppskikt som kallas för New York Jazz Orchestra.
 
Av skivans nio nummer är Hancock upphovsman till åtta. Mats har kompletterad med Stevie R som syftar på minimalisten och Polar Prizevinnaren Stevie Reich. All musik har Mats arrangerat med en personlig prägel. I orkestern finns också norske trumpetaren Frank Brodahl, danske trombonisten Steen Nikolaj Hansen samt den ypperlige svenska tenorsaxofonisten Robert Nordmark.
 
Bandets glänsande leadmusiker ger sting och snärt åt inspelningen. Oatts leder självklart saxofonsektionen. Nick Marchione är prickskytt i trumpetsektionen. Rutinerade John Mosca leder trombonkvartetten. I det smidiga kompet ingår pianisten Adam Birmbaum, Paul Meyers är gitarrist och Martin Wind är basist. Trumslagaren John Riley är en dynamo som färgar musiken.
 
I Stevie R. är trumpetaren Joe Magnarelli storslagen solist. Arrangemangen har motiverat utrymme till bandets toppsolister. Där skall Robert Nordmarks tenor uppmärksammas för sina insatser i Chameleon och Toys. Oatts är givetvis en attraktion. Sopransaxen är lysande i Dolphin Dance, Maiden Voyage och Jessica. Altsaxen är anslående i Eye Of The Hurricane. I Stevie R. hörs trumpetaren Joe Magnarelli. Arrangemangen ger utrymme till bandets toppsolister.

Där skall Robert Nordmarks tenor räknas uppmärksammas för insatser i Chameleon och Toys. Oatts är givetvis en attraktion. Sopransaxen är lysande i Dolphin Dance, Maiden Voyage och Jessica. Den vassa altsaxen är effektfull i Eye Of The Hurricane. Andra solister av hög nivå är pianisten Adam Birnbaum, altsaxofonisten Mark Gross och barytonisten Frank Basilie.
 
Att Mats är en begåvad arrangör är ingen nyhet. Det har han visat tidigare då han tolkat Chick Coreas och Dave Liebmans teman.
Hancocks kompositioner teman får i den här tappningen en variant som han måste känna sig tillfreds med.
Göran Olson


Jan löser Jan-utmaning med respekt,
finess och ypperlig stråkkvartett
Jan Lundgren

The Ystad Concert

A Tribute to Jan Johansson
(ACT/Naxos)

Läs hela recensionen


Magnifikt och mästerligt

när Leonard Bernstein hyllas

Nils Landgren with Janis Siegel                                                          

Some Other Time 

(ACT/Naxos, cd och vinyl)

Läs hela recensionen


Tung, ljudlig, rytmstark blues.
plus närvarokänsla i bild
Thorbjørn Risager & The Black Tornado    
 Songs From the Road     

(Ruf Records/Border Music) 


Thorbjørn Risager och den maffigt spelande orkestern The Black Tornado bakom hans sång skall absolut lyssnas live, eller liveinspelad som här i detta album som innehåller både vanlig ljud cd samt en dvd. Det är nämligen äkta tung men ändå lättflytande bluesshow från första tonen till och med den sista. Omöjligt sitta still. Alltid är det någon kroppsdel som följer med i den så dynamiska rytmiken när danske sångaren och gitarrist Thorbjørn Risager tillsammans med sina Black Tornados framför sin musik.

Som mest är det högoktanigt swing/rockigt bluesdrag över både sång och spel. Och Risager med band sätter nivån direkt i inledande blues/swinggungande If You Wanna Leave med rockig sång och musikös från det så bluestufft spelande bandet. Och vi får i fler titlar i samma anda. Den härliga Rock ´N´Roll Ride där han får publiken med sig i sången, tuffa All I Want, High Rolling och avslutande Opener, med flera som exempel bland cd:ns femton titlar och dvd:ns arton. Och i klassikern Let the Good Times Roll, är det som alltid musikfest i häftigt instrumentalt spel innehållande bland annat dynamisk gitarrduell mellan Thorbjørn Risager och Peter Skjerning, som även här lockar publik oombedd att sjunga med.

Men här bjuds också jordnära blues i lugnare, till det långsamma så härligt intima tempot. Som allra bäst bland skivans långsamma titlar, känslofullt allvarliga China Gate, Throught the Tears och den så högtidligt tjusiga I Won´t Let You Down där Lisa Lystam sjunger duett med Risager. Hon finns även med tillsammans med Ida Bang kördoande i samtliga spår.

Man kan välja att titta på dvd:n i dator eller tv eller enbart lyssna i stereon på cd:n för alla titlarna finns med på båda, med ett plus på tre titlar till på dvd:n där det spelas riffrykande jazz som man associerar hur det lät under femtiotalets JATP konserter när saxofon och trumpetgiganter drabbade samman på Konserthusets stora scen i Stockholm. Här presenteras bland annat keyboardist Emil Balsgaard och saxofonist Hans Nybo i en av dem, The Straight and Narrow Line. Bild stärker livekänslan och man får ytterligare närvarokänsla och så smått förnimmer sig sitta bland publiken. Det är inte mycket till variation som bjuds från en scen av musiker som har ett upprepande mönster och mimik när de spelar. Här dock mycket bra filmat med fin rytmik i bildväxlingar, helbild/närbild, även om bildsekvenserna tenderar att upprepas. Det är ju ändå musiken som är det viktigaste och fångar lyssnaren intresse. En toppenskiva. Thorbjørn Risager & The Black Tornado torde vara en av Europas skickligaste band i den här genren i dag. Spring och köp alla bluesälskare av den så härligt swinggungande skolan. Allt tillkommet inför publik i Bonn i april i år. 
Thord Ehnberg


RogueArt värnar om

de fria jazzformerna

En av de mer sälla fåglarna bland skivbolag inriktade mot jazz i de friare formerna är franska RogueArt, som grundades av Michel Dorbon och inledde utgivningen 2005 med albumet Bindu med en grupp under ledning av de amerikanske slagverkaren Hamid Drake.
Sedan dess har det blivit 50 utgåvor med framför allt musiker baserade i New York och Chicago, men även med en hel del europeiska musiker. Representerade i katalogen är bland andra saxofonisterna Roscoe Mitchell, Rob Brown, Evan Parker och Larry Ochs, basisterna William Parker, Joëlle Léandre och Peter Kowald samt flöjtisten Nicole Mitchell.

Se skivrecenioner på Rogue Art


Black Saint och Soul Note

nu på fyra nya cd-boxar

Sedan några år har Black Saint och Soul Note tagits över av skivbolaget Cam med adress i London, och de har ambitionen att ge ut allt på nytt i CD-boxar och i ”remastrade” versioner. Varje box är till formen en smidig ask som är behändig till omfånget och varje skiva finns i ett tunt pappfodral med originalomslag. Ljudet är bra och priset förhållandevis lågt. I ett första skede släpptes 13 boxar och nu har ytterligare fyra givits ut och det med World Saxophone Quartet, Jimmy Giuffre, Mal Waldron och Don Pullen
Boxarna distribueras i Sverige av Naxos.

Läs om boxarna på Black Saint och Soul Note


Årets jazz!

DIG listar

skivfavoriterna

2014

Se alla 5-i-topplistor

JAZZNYHETER AKTUELLA EVENEMANG KLUBBJAZZ JAZZBÖCKER PORTRÄTT PRISVINNARE KLASSISKA SKIVOMSLAG LÄNKAR