JAZZNYHETER AKTUELLA EVENEMANG KLUBBJAZZ SKIVNYHETER BÖCKER PRISVINNARE KLASSISKA SKIVOMSLAG LÄNKAR
Svend Asmussen. DIG Jazz om aktuella musiker och grupper.


Svend Asmussen:

Mångsidig ädelmusikant 
med oemotståndlig humor.
Vi hissar flaggan och höjer våra glas i riktning mot Danmark! För 28 februari 2016, fyller en av de ädlaste musikanter som någonsin har trampat omkring på våra breddgrader, violinisten och underhållaren Svend Harald Christian Asmussen, 100 år.

Svend Asmussen har avlidit. Se DIGs startsida


När Svend sitter därhemma i Rungsted, en bit norr om Köpenhamn, och dricker sitt födelsedagskaffe tillsammans med hustru Ellen, kan ha se tillbaka på en fantastisk karriär. Inte bara som jazzmusiker utan även som minst sagt mångsidig entertainer. Alla har vi väl någon gång tagit del av hans enorma musikanteri och oemotståndliga humor. Han debuterade offentligt som jazzviolinist redan 1933, som sjuttonåring. Två år senare gjorde han sin första egna skivinspelning, en ”stenkaka” med ”Tiger Rag” på ena sidan och ”My Blue Heaven” på andra. Sitt senaste album, ”Makin´ Whoopee…and Music” (Arbors Records), spelade han in i USA för drygt fem år sen. 

Att på begränsat utrymme ens försöka redogöra för Svends musikantbana är förstås omöjligt. Men låt oss ändå komma ihåg att han spelade med storfräsare i branschen som Duke Ellington, Benny Goodman, Django Reinhardt, Mills Brothers, Lionel Hampton, Hoagy Carmichael och Toots Thielemans. Fast när Goodman frågade om han inte ville bli permanent medlem i hans gäng, så tackade han nej. Han tackade också nej till fast jobb hos Glenn Miller!

De flesta minns förmodligen Svends medverkan i supergruppen Swe-Danes allra mest. Den trio som förutom Asmussen bestod av Alice Babs och Ulrik Neumann. Häftigare och svängigare underhållning än det gänget serverade, oftast ackompanjerat av Bengt Hallbergs trio, hade vi aldrig upplevt tidigare och kommer säkert inte att få göra det igen. Många av oss gläds säkert också fortfarande vid minnet av kvartetten som Svend ledde från 1989 och fram till dess att hjärnblödningen tvingade honom att lägga stråken på hyllan för ett par år sen. I den ingick förutom Svend själv gitarristen Jacob Fischer, basisten Jesper Lundgaard och trumslagaren Aage Tanggaard.

Vill ni läsa om Svend Asmussens liv och leverne så leta upp hans memoarer, ”June Nights” (Gyldendals förlag). Där berättar han om sitt minst sagt händelserika liv, om uppväxtåren i Köpenhamn då han ville bli tandläkare eller bildhuggare, om krigsåren, då han kastades i fängelse i Berlin, och naturligtvis om sin lysande musikantbana.
Jan Olsson

(Publicerad i Skånska Dagbladet i anslutning till Svend Asmussens 99-årsdag).

Svensk

jazzhistoria

Läs om

Bengt Hallberg

Bosse Broberg
Bernt Rosengren
Jan Allan
Georg Riedel

Arne Domnérus

Putte Wickman


Harry Arnold

Alice Babs

Lars Gullin

Lars Färnlöf

Börje Fredriksson

Åke Hasselgård

Gunnar "Siljabloo" Nilson

Monica Zetterlund


Mer än 500 recensioner.

Alla med DIG-betyg.


Senaste

skivnyheterna
Svensk jazz
Jazzsång

Storband

Klassisk jazz

Internationell jazz
Historia/Återutgivningar



Diggat på skiva!

DIG-recensioner
med olika jazzprofiler:

Miles Davis

Stan Getz

Lars Gullin

Mats Gustafsson

Bengt Hallberg

Lars Jansson

Goran Kajfes

Jacob Karlzon

Jonas Kullhammar

Nils Landgren

Elin Larsson

Jan Lundgren

Lina Nyberg

Bernt Rosengren

Bobo Stenson

Tonbruket


Klassiska

skivomslag


Lars Gullin Special

DIG Jazz presenterar

93 skivomslag

med Lars Gullin.


Svenska

jazzmusiker

DIG Jazz presenterar

musiker och grupper:

Amanda Sedgwick

Anders Bergcrantz

Anders Kjellberg

Anders Persson

Andreas Pettersson

Anna Sise

Ann-Sofi Söderqvist

Bent Persson

Bertil Jonasson

Bobo Stenson

Bosse Broberg

Bernt Rosengren

Carin Lundin

Cennet Jönsson

Claes Crona

Elin Larsson

Ewan Svensson

Fabian Kallerdahl

Fredrik Kronkvist

Fredrik Lindborg

Fredrik Ljungkvist
Fredrik Norén

Georg Riedel

Gunnar Lindgren

Gustav Lundgren

Hannah Svensson

Hans Backenroth

Hawk on Flight

Helge Albin

Håkan Rydin

Jack Lidström

Jacob Karlzon

Jan Allan

Jan Slottenäs

Jens Lindgren

Joakim Simonsson

Jonas Kullhammar

Jonas Östholm

Jon Fält

Karl-Martin Almqvist

Karin Hammar
Karl Olandersson

Klas Lindquist

Klas Toresson

Kurt Järnberg

Lars-Göran Ulander

Lennart Åberg

Linda Pettersson

Maggi Olin

Magnus Broo
Magnus Lindgren
Magnus Öström

Margareta Bengtson

Martina Almgren

Martin Sjöstedt

Mathias Algotsson

Mats Öberg

Mika Pohjola

Monica Dominique

NilsJanson

Nils Landgren

Palle Danielsson

Patrik Boman

Per Dywling

Per-Åke Holmlander

Peter Asplund

Peter Fredriksson

Raymond Strid
Rigmor Gustafsson

Rolf Carvenius

Sofia Pettersson

Svante Thuresson

The Stoner/Nils Berg

Torbjörn Zetterberg

Ulf Adåker

Ulf Johansson Werre
Vivian Buczek




DIG Jazz recenserar skivor med Svend Asmussen
Hyllningsbox med såväl underhållning 
av klass som gnistrande  jazz
Svend Asmussen

The Incomparable Fiddler                              (Storyville 5 cd+dvd/Plugged)

Som förmodligen de flesta vet vid det här laget, fyllde den danske violinisten och ädelmusikanten Svend Asmussen 100 år för inte så länge sedan. Pigga och ytterst ambitiösa skivbolaget Storyville i Köpenhamn har naturligtvis passat på att hylla denne fantastiske spelman, som i drygt 70 år har glatt oss med sitt fantastiska musikantskap. Inte nog med att Svend var en formidabel jazzman, han var ju dessutom en underhållare av yppersta klass, något han visade i en rad revyer på bägge sidor Sundet och tillsammans med Alice Babs och Ulrik Neumann i legendariska Swe-Danes.

Fyra och en halv timmes musik har Anders Stefansen & Co letat fram ur sina gömmor och plockat ner i en prydlig box. Det äldsta, som återfinns på cd 1, är inspelat sommaren 1937 med Svends dåvarande dansorkester innehållande bland andra gitarristen Ulrik Neumann, som senare skulle bli en av hans flitigaste spelkamrater. Det färskaste i boxen är gjort så sent som 1996 med den kvartett som enligt många, inklusive Svend själv, var den finaste grupp han ledde under sin långa och mycket framgångsrika karriär.

En del, för att inte säga det mesta, har tidigare varit tillgängligt av det som presenteras i Storyvilles digra box. Men eftersom åtskilligt sedan länge har varit omöjligt att få fatt i, är det givetvis minst sagt välkommet i alla fall. Cd 2 låter oss, förutom ett par duonummer med Neumann, åter stifta bekantskap med ett knippe upptagningar som Svend gjorde i Tyskland med sin smått klassiska 50-talskvintett. Alltså den som förutom honom själv bestod av pianisten och vibrafonisten Max Leth, gitarristen Jörgen Ingman, basisten Poul Gregersen och trumslagaren Erik ”Fredrik” Fredriksen. De båda sistnämnda byttes i mitten av decenniet ut mot Frank Jensen, som förutom bas också trakterade diverse rörinstrument och som så småningom bosatte sig i Sverige, och den lika se- som hörvärde Preben Oxböl.

Cd 3 är en gnistrande pärla. Den innehåller hela innehållet på den LP Svend gjorde tillsammans med sin kollega Stephane Grappelli 1965 och på vilken de bägge violingiganterna backades upp av gitarristerna Jörgen Grauengaard och Ole Molin, basisten Niels-Henning Örsted Pedersen och trumslagaren William Schiöpffe. Som bonus har man petat in fyra utmärkta nummer med Asmussen och Grappelli i en radioupptagning från året innan.

På cd 4 får Svend sällskap i fem nummer, även det i en radioinspelning, av sin gamle favorit och inspiratör Stuff Smith. Uppsluppet och kul, men knappast något som kommer att gå till historien. Påpekas kan att de bägge kombattanterna förutom sitt felande då och då brister ut i sång. Och jisses så det svänger emellanåt! Dessutom har man plockat in tre, tidigare outgivna, låtar från den kväll i Paris 1985 då Svend framträdde tillsammans med pianisten Georges Arvanitas trio och som vi tidigare tagit del av på det fantastiska albumet ”Embraceable” (Storyville), som nådde oss så sent som förra året. Asmussen har sagt att det kanske är det bästa han någonsin gjort på platta. Och varför inte?

Längst ner i cd-traven ligger en förnämlig platta, som är en återutgivning av ”Fit As a Fiddle” med kvartetten Asmussen-Jacob Fischer-Jesper Lundgaard-Aage Tanggaard, gjord 1996 - delvis i Sverige. Den kom ursprungligen ut på Dacapo-etiketten och har länge varit omöjlig att få fatt i – åtminstone på den svenska sidan av Sundet. Dvd:n, slutligen, känner vi också till sedan tidigare. Den fanns i handeln för drygt tio år sedan och innehåller 40 minuter högoktanig musik upptagen på Jazzhus Montmartre 1986. För fenomenal uppbackning svarar ett av den legendariska klubbens dåvarande huskomp bestående av pianisten Kenny Drew, basisten Niels-Henning Örsted Pedersen och trumslagaren Ed Thigpen. När just den kvartetten framträdde, vilket den gjorde då och då, kallade man sig ”Prize Winners”.

Tilläggas kan att den mycket läsvärda texten häftet som ligger med i boxen är författad av Berlingske Tidenes utmärkta jazzskribent Kjeld Frandsen och att de fina bilderna är tagna av vår svenska jazzfotograf Lasse Seger.  

Vi förlåter gärna Storyville att man inte plockade med ett eller annat nummer med Swe-Danes. Man kan ju inte få allt…

Jan Olsson

Svend Asmussen 100 år. Läs mer ovan 


Oförberedd perfektionist på

allra bästa spel- och svänghumör
Svend Asmusssen

Embraceable

(Storyville/Plugged)                                                        


I samband med Svend Asmussens 99-årsdag passade det danska skivbolaget Storyville på att släppa ett album med tidigare outgiven musik med den fantastiske, och redan under sin livstid legendariske, violinisten och underhållaren. Inspelningarna – som i trettio år har legat bortglömda hemma hos Svend - är gjorda i Paris, på den lilla klubben Le Petit Opportun i september 1985, och sällskap har Svend av tre fransmän, pianisten Georges Arvanitas, basisten Patrice Caratini (inte Patrice Solas som det står i albumtexten) och trumslagaren Charles Saudrais.

Den improviserade konserten var nästan helt oförberedd, något som är synnerligen ovanligt när det gäller perfektionisten Asmussen. Här var det i alla fall uppenbarligen en fördel, eftersom spontaniteten och spelglädjen flödar. Svend är på sitt allra bästa svänghumör och några av de nummer man, i samråd med Asmussen, valt att ta med på skivan är helt enkelt mästerliga. ”Ärligt talat anser jag att det här är den bästa musik jag någonsin har spelat in på platta”, säger huvudpersonen själv. Och tusan vet om han inte har rätt!

Tolv nummer får vi oss till livs på ”Embraceable”. De flesta kan betraktas som jazzstandards och några är hämtade ur den rymliga amerikanska sångboken. Till den senare kategorin hör inledande ”Singin´ in the Rain”, som Svend, tolv år gammal, spelade redan 1928 på en festival i Hornbaek. Det var hela 24 år innan Gene Kelly gjorde melodin känd på vita duken. Men Svend har, i motsats till Kelly, även tagit med det fina sticket. Duke Ellingtons ”Sophisticated Lady”, Sonny Rollins ”Pent-up House” och Mercer Ellingtons ”Things Ain´t What They Used to Be” är några av toppnumren på albumet. Men det allra bästa är ändå den intrikata och fullständigt geniala versionen av George Gershwins “Embraceable You” som Svend spelar helt oackompanjerad. Och naturligtvis avslutas svängfesten med Svends ständiga signatur ”June Night”.

Det är inte bara Svend Asmussen som var på sitt allra bästa humör den där kvällen i Paris för 30 år sedan. George Arvanitas, som vi känner sedan tidigare från inspelningar med bland andra Anita O´Day, Chet Baker och Coleman Hawkins, var uppenbarligen också alldeles ovanligt inspirerad och tillsammans med sin trio utgjorde han en perfekt studsmatta för den danske gästen.
Jan Olsson

Svend Asmussen 100 år. Läs mer ovan 


Svend Asmussen

Jan Olsson (tv)

Foto: Ellen Asmussen

JAZZNYHETER AKTUELLA EVENEMANG KLUBBJAZZ SKIVNYHETER BÖCKER PRISVINNARE KLASSISKA SKIVOMSLAG LÄNKAR